Z 80 jedmi okoli sveta - za svetovljane in sladokusce

Po navdihu slavne zgodbe Julesa Verna, V 80 dneh okoli sveta, je eden najbolj cenjenih fotografov na svetu, David Loftus, v sodelovanju z mednarodno priznanim kuharskim mojstrom in zvezdnikom Jamiejem Oliverjem izdal zares izjemno delo Z 80 jedmi okoli sveta.

Z 80 jedmi okoli sveta - za svetovljane in sladokusce (foto: profimedia) profimedia
2. 9. 2014

Z veliko ljubezni sestavljena in čudovitimi fotografijami opremljena zbirka receptov, ki jo pestri množica zgodb, je naravnost sanjska antologija tako za izurjene kot ljubiteljske kuharje. To je knjiga, ki si zasluži častno mesto na knjižni polici vseh tistih, ki imajo radi dobro hrano, potovanja in so na sploh lačni najrazličnejših okusov življenja.

Fotografija, potovanja in slastne jedi

David Loftus, ki je knjigo podpisal v sodelovanju s svojim dobrim prijateljem Jamiejem Oliverjem, velja za enega najbolj nadarjenih in cenjenih fotografov na svetu. Je dobitnik številnih nagrad, pred kratkim pa je bil razglašen tudi za petinšestdesetega najvplivnejšega fotografa vseh časov.

Poleg dela v svetu mode, slikanja krajin in portretov, režiranja propagandnih in kratkih filmov, je nenazadnje tudi eden vodilnih fotografov hrane na svetu. V Londonu, kjer je kot mož in oče dveh otrok doma, preživi zgolj nekaj dni, saj je večinoma na poti, s fotoaparatom v roki, na lovu za posnetki vrhunskih kuharskih mojstrov in njihovih čudovitih izdelkov. Kot fotograf hrane je sodeloval in še vedno plodno sodeluje z največjimi kuharskimi mojstri tega časa, med drugim z Jamiejem Oliverjem, Alainom Ducassom in Hestonom Blumenthalom, ter z restavracijami, kot so Nobu, The River Cafe in The Wolseley.

Genij pristnega talenta za fotografijo

Jamie Oliver je poleg nekaj receptov za Davidovo knjigo prispeval tudi uvodno dobrodošlico, v kateri bralcem med drugim zaupa, da je knjiga dejansko nastajala več let, sam pa jo vidi kot Daveovo priložnost za to, da z milijoni ljudi po celem svetu deli svoj vtis o krajih, jih seznani z izjemnimi kuharji in na sebi lasten način predstavi duha najbolj imenitnih jedi tega sveta. In kako Jamie vidi Davida, s katerim sodelujeta in prijateljujeta odkar je fotografiral za njegov čisto prvi prispevek v reviji The Times? Hja, v superlativih, kakopak.

Ko je Jamie ob njunem prvem profesionalnem srečanju videl svoj članek, opremljen z Davidovimi fotografijami, je namreč takoj rekel:

"Ta človek je genij, morate mi dati njegovo številko."

In od tistega dne do danes sta z Davidom sodelovala pri praktično vseh knjigah, ki jih je napisal Jamie.

"Je precej nežna duša zelo sproščenega, mirnega vedenja - včasih se primaje na slikanje v pižami, z enim samim fotoaparatom, eno spominsko kartico in nekaj baterijami (če imate srečo). Pa vendar je verjetno najhitrejši fotograf hrane, s katerimi sem kdaj delal. Ko postavite nekaj predenj, je to običajno poslikano v petintridesetih sekundah ali, če so okoliščine neugodne, v dobri minuti. Užitek je še večji, ker vedno fotografira pri naravni svetlobi, tako sta energija in duh vsake jedi zmerom povsem nenarejena in pristna. Morda to zveni preprosto, a verjemite mi, hitrost, poštenost in naravnost v fotografiranju hrane že dolgo niso v navadi."

Se opis ne zdi ravno presežek? Naj na tem mestu še enkrat poudarimo, da je fotografski status Davida Luftusa naravnost kraljevski. Po oceni revije Photographer Magazine namreč velja za enaindvajsetega najpomembnejšega živečega fotografa na svetu. Zgolj to, da David svojega dela ne poudarja in ne poveličuje ter je tudi sicer zelo skromen in pušča slikam, da govorijo same zase, ne pomeni, da danes ne more upravičeno veljati za enega najplodovitejših fotografov hrane tega stoletja.

Ta knjiga je David Loftus!

Knjiga Z 80 jedmi okoli sveta je pravzaprav vse, kar David Loftus pooseblja, fotografije, ki so njeno srce, pa so vse po vrsti in brez dvoma naravnost izjemne, neustavljivo privlačne in nadvse očarljive.

"Ves moj svet se vrti okrog hrane," priznava slavni fotograf.

"... tristo petdeset dni na leto sem na poti, s fotografskim aparatom v roki, in slikam najboljše kuharje sveta in njihove jedi vsepovsod, od Batterseaja do New Yorka in Bahamov. Nenehno sem v gibanju, po navadi je poletje in vsak teden me obdajajo razgledi in zvoki čudovite nove dežele. S knjigo Z 80 jedmi okoli sveta bi rad najslastnejšo hrano, na katero sem naletel med temi potovanji, delil z vami: osemdeset receptov nekaterih meni najljubših kuharjev, med katerimi so mi mnogi tudi dragi prijatelji in smo skupaj doživljali te pustolovščine."

Po stopinjah Julesa Verna

Jules VerneDavid tako stopa po sledeh Phileasa Fogga, junaka iz slavnega romana Julesa Verna in nas tako popelje čez Evropo, Bližnji vzhod, Azijo in Ameriko ter nam ponudi bogato paleto poslastic s štirih koncev sveta.

"Že od malega sem imel rad zgodbe o junaštvih in odkritjih - nemara sem pri križarjenju po zemeljski obli prav zato pristal v družbi ljudi, ki skušajo ustvariti popolno jed, ob kateri se ti pocedijo sline, se dotakniti srca dežele ob pomoči krožnika in dvignjenega kozarca."

"Najbolj všeč pa mi je bila klasična zgodba Julesa Verna iz leta 1862 V 80 dneh okoli sveta. Junak romana, Phileas Fogg, namreč ni le uglajen gospod in svetovni pustolovec, ampak tudi pikolovski sladokusec, ki na svoji poti okoli sveta uživaško grizlja, žveči in srka."

Na nenavadnem potovanju okrog sveta, na katerega te vabi David Loftus, boš tako stopala po stopinjah zgodbe Julesa Verna, spotoma obiskala nekaj najboljših kuharjev sveta in prisluhnila zgodbam, ki se skrivajo za njihovimi podpisi pod v knjigi nanizanimi jedmi. Med avtorji osemdesetih receptov, ob katerih se bodo bralcem in bralkam cedile sline, so namreč sami veliki mednarodni mojstri in pisci kuharskih knjig Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gennaro Contaldo, Heston Blumenthal in Atul Kochnar.

Vsi najboljši grižljaji v eni knjigi

Če si skratka strastna ljubiteljica tako hrane kot potovanj, življenje pa tudi sicer rada zajemaš z veliko žlico, bo to knjiga, ki te bo kot nekakšen kulinarične bedeker - vodnik popeljala po poti, po kateri se je stoletja pred tabo odpravil že Phileas Fogg.

Svoje kulinarično potovanje boš lahko začela z zajtrkom v reformnem klubu in konča s koktajlom Bellini ter bezgovo in kosmuljevo torto v Londonu. Vmes pa se zgodi piknik v Parizu, z imenitnih testenin sledi skok na parnik Mongolia, na katerem med drugim strežejo jagnječje krače s figami in medom, pa tudi Jamiejevo morsko rižoto. Iz Bombaja v Kalkuto bralca čaka potovanje z vlakom (in slonom), okrepča pa se z indijskimi čatni, divjim zajcem in jedmi eksotičnega imena, kot sta Boti Kabab in Masur Dal. Čudovit zbir jedi, dišeče začinjenih, sklene lepljiva torta s pomarančo, kašmirskim čilijem in vodko, da bi si Indijo v slovo za vedno zapomnili še z lignji in ananasom z Andamanskih otokov. Nadaljevanje poti po Aziji bi ne bilo pravo brez vietnamskih spomladanskih zvitkov, ocvrtega kruha z makom in račjimi bedrci z zvezdastim janežem, da bi že na Japonskem poskusili Jodyjine rezance chasoba s tofujem. Let v Ameriko nam v San Franciscu postreže z ohlajeno kumaričino juho z meto in melono, pa tudi burgerjem z luštrekom, da bi s Pacifik Ekspresom v New Yorku cedili sline ob Mollyjini jabolčni piti, mesni štruci z relishem in preprosto slastnimi makaroni s sirom. Ob vrnitvi na staro celino na krovu postreže s še nekaj hitrih solat za prigrizek in rum za utrujene potnike in razposajene mornarje, da bi kulinarično potovanje sklenili s še nekaj zanimivih receptov, med katerimi so tudi klapavice v Guinnessu.

Te je ta kratek in nepopolen pregled izjemnega asortimana receptov z vsega sveta zlakotnil? Lahko si le misliš, kaj bi se zgodilo, če bi vse našteto videli tudi na naravnost osupljivih fotografijah knjige Z 80 jedmi okoli sveta. David Loftus svoj predgovor k tej čudoviti kuharski knjižni mojstrovini zato upravičeno zaključi z:

"Segrejte pečico, izberite cilj in se pripravite na odhod ..."

Pa dober tek ;)