Vsi odtenki ljubezni Christiana Greya & Anastasie Steele

Ne glede na vse, kaj si morda o knjigi Petdeset odtenkov sive že prebrala, te z erotiko nabita romantična zgodba med Christianom Greyem in Anastasio Steele enostavno ne bo pustila hladne.

Vsi odtenki ljubezni Christiana Greya & Anastasie Steele (foto: shutterstock) shutterstock
8. 9. 2012

Vse skupaj se začne z intervjujem uspešnega poslovneža za študentski časopis, ki bi že v startu moral potekati povsem drugače.

Mlada, mična, a tudi nesamozavestna študentka angleške književnosti, Anastasia Steele, kot že tolikokrat poprej popusti prošnjam svoje veliko bolj samozavestne prijateljice in cimre, Kate, ki na dan zanjo nadvse pomembnega intervjuja zboli za gripo. Ana, kot jo sicer kličejo prijatelji, se tako namesto ambiciozne bodoče novinarke sooči z nalogo, ki ji ni docela kos. Tako je vsaj prepričana potem, ko neroda kot je, pade skozi vrata v pisarno mladega uspešneža Christiana Greya in se slabo pripravljena še nerodno zaplete v kočljiva Katherinina vprašanja.

Prepričana, da se je pred karizmatičnim milijarderjem, ki je povrhu vsega še nezemeljsko lep, do konca osramotila, predčasno zapusti prizorišče intervjuja in se, prepričana, da gospoda Greya in njegovih hipnotično globokih sivih oči nikoli več ne bo videla, trudoma skuša vrniti v ustaljene tirnice svojega dolgočasnega vsakdana. Vsakdana, ki mu kraljujejo knjige, študij in občasno honorarno delo v trgovini.

A naivna Ana se je seveda uštela. Njen nesojeni princ na belem konju in vitez teme v isti osebi poišče pot v njeno življenje in njeno življenje poslej ni nikoli več isto.

Srečanje v pisarni Christiana Greya v obeh akterjih hipno zaneti iskro, ki se enostavno ne pusti ugasniti. Še več. Ker sta drug ob drugega trčila svetova, ki bi si le težko bila še bolj različna, se iskra razplamti v požar neslutenih razsežnosti. Požar, ki topi predsodke in ju postopoma spreminja v samih temeljih.

Izpod peresa ženske za ženske!

A kaj je vendarle tako posebnega v romanu o romantični zgodbi Christiana Greya in Anastasie Steele, da je ta zbudila toliko pozornosti ženskih bralk širom sveta?

»Ni gej. Morda pa je – drek! Najbrž je lagal na intervjuju. Za trenutek mislim, da bo še kaj dodal, kakšno pojasnilo k tej nejasni izjavi – vendar tega ne stori. Moram iti. Moram poskusiti spraviti misli v red. Moram se odmakniti proč od njega. Stopim naprej in se spotaknem, tako da omahnem z glavo naprej na cesto.

»Strela, Ana!« zavpije Grey. Tako močno me pocuka za roko, za katero me drži, da padem nazaj na njegov prsni ko, ravno ko mimo švistne motociklist in me za las zgreši, vozeč v prepovedano smer na tej enosmerni ulici.

Zgodi se tako hitro – eno sekundo padam, drugo pa sem v njegovem objemu in tesno me prižema ob svoj prsni koš. Vdihnem njegov čist, vitalen vonj. Diši po sveže opranem lanenem platnu in nekem dragem milu. Oh, vonj je opojen. Globoko vdihnem.

»Si dobro?« šepne. Z eno roko me objema in stiska k sebi, s prsti druge mi mehko gre po obrazu, nežno tipa in pregleduje. S palcem me pogladi po spodnji ustnici in slišim, da mu dih zastane. Strmi v moje oči. Za trenutek ali morda za večnost zadržim njegov zaskrbljen, žgoč pogled ... toda čez čas mojo pozornost pritegnejo njegova lepa usta. Oh. In prvič v svojih enaindvajsetih letih si zaželim, da bi me moški poljubil. Želim čutiti njegova usta na svojih.«

Dejstvo, da je roman – in to poudarjeno erotičen (za kar boš morala prebrati knjigo) - napisala ženska, je gotovo eden od razlogov, da so ga ženske vzele za svojega. Moški pisec bi namreč nikoli ne pripisoval tolikšnega pomena vsem čutnim in čustvenim dimenzijam srečanj glavnih junakov. Slikoviti opisi senzualne erotike z dražljivim ščepcem skrivnostnega in prepovedanega, izjemen pomen avtonomnosti telesne govorice, razpoloženjske mimike, tona glasu in temperaturnih različic pogleda – vse to bralcu izdaja nesporen ženski pogled na dinamiko ljubezenskega razmerja.

Pa vendar ta roman te dni berejo tudi moški? No, govori se, da ga berejo predvsem zato, ker jih zanima, kaj hudiča je tako zelo obnorelo vse ženske.

Globalna prodajna uspešnica!

Petdeset odtenkov sive je knjižni prvenec E. L. James, nekdanje vodje produkcije pri neodvisni produkcijski hiši, žene in mati dve otrok iz zahodnega Londona. Avtorica, ki je že v otroštvu sanjala, da bo nekoč pisala prav takšne zgodbe, je potem, ko je za nekaj časa dajala prednost svoji družini in karieri, vendarle zbrala pogum, se lotila pisanja in si že s svojim prvencem uresničila sanje.

Knjiga trenutno podira vse doslej znane prodajne rekorde v ZDA in Veliki Britaniji, tako kot drugod po svetu pa gre za med tudi v Sloveniji.

Za erotični roman Petdeset odtenkov sive, ki je pred dnevi izšel v založbi Učila in ga zatorej že najdeš na prodajnih policah in v spletni trgovini Felix, se namreč že pripravljajo na njegov ponatis. Sladostrastna romanca s primesmi mračnjaških skrivnosti je vsekakor več kot zgolj vroča!

knjigaA preden končno tudi ti vzameš v roke dobrih 500 strani prvega dela romantično erotične trilogije - Petdeset odtenkov sive - gre morda odpovedati morebitne nujne obveznosti za tisti dan. Zgodba o sladostrastni in s tabuji začinjeni avanturi lepega poslovneža Christiana Greya in mične študentke Anastasie Steele te bo namreč kmalu po prvih dvajsetih straneh zgrabila in v sladki napetosti držala do nepričakovanega konca. In takrat si boš oddahnila. Oddahnila, da je šlo zgolj za konec prvega dela trilogije ;)