Vsi laserski odstranjevalci dlak niso enako učinkoviti!

Predstavnice nežnejšega spola se poleti praviloma več posvečajo svoje telesu, ki je v poletnih oblačilih bolj izpostavljeno. Ena izmed 'nadlog', ki ji redno napovedujejo vojno, pa so dlake in dlačice.

Vsi laserski odstranjevalci dlak niso enako učinkoviti! (foto: shutterstock) shutterstock
11. 6. 2013

Klasičnim britvicam se pridružujejo novi, 'revolucionarni' izdelki, ki obljubljajo, da se bodo z dlakami učinkoviteje spopadli.

Na ZPS so zato pod drobnogled vzeli šest (6) laserskih IPL-naprave za odstranjevanje dlak.

Kako deluje tehnologija IPL?

Tehnologija IPL (Intense Pulse Light) deluje tako, da naprava pošlje svetlobni žarek na površino, na kateri želiš odstraniti dlake. Ta žarek ima dovolj veliko moč, da poškoduje korenino dlake, a hkrati ne škoduje koži. Melanin absorbira svetlobo iz žarka, jo usmeri v koren dlake in ga pod vplivom toplote (trajno) uniči.

Niso vse naprave enako učinkovite!

Nekatere naprave so bolj, druge manj učinkovite, je pokazal praktični preizkus, ki ga je v okviru testiranja opravilo 30 udeleženk.

Vsako napravo so po navodilih uporabile 5-krat v razmiku 15 dni. Po opravljenih postopkih so ocenili število dlak, njihovo debelino in dolžino, gostoto in hitrost rasti. Ker je cena testiranih IPL naprava med 236 in 399 evri, na ZPS svetujejo, da pred nakupom preveriš rezultate neodvisnega testiranja.

Ker pa se je tudi pokazalo, da uporaba IPL naprav povzroča večje ali manjše neprijetnosti na koži, zato so na ZPS pripravili nekaj nasvetov, na kaj naj bodo potrošnice pozorne pred oz. ob uporabi.

In ti nasveti so:

1. Če imaš zelo občutljivo kožo, previdnost pri uporabi ne bo odveč, kar pa velja tudi za druge metode odstranjevanja dlak, na primer odstranjevanje s pomočjo voska. Pokazalo se je, da lahko uporaba teh aparatov povzroči bolj ali manj izrazite dermatološke težave.

2. Naprav ne smeš uporabljati, če je koža poškodovana, v bližini materinih znamenj, peg, tetovaž in razširjenih ven.

3. Naprav ne smeš uporabljati, če jemlješ nekatera zdravila, ki vplivajo na fotosenzibilnost kože, pa tudi ne pri nekaterih obolenjih.

4. Učinkovitost naprav je odvisna tudi od tipa kože in barve dlak. Izberi napravo oz. nastavitev, ki ustreza tvojemu tipu kože.

5. Preden začneš uporabljati napravo, jo preizkusi pri najnižji moči in na delu kože, ki ni zelo občutljiv, nato pa moč postopoma povečuj. Počakaj 24 ur, da boš videla, ali se bodo pokazali stranski učinki.

6. Naprave ne smeš uporabljati 24 ur pred in 48 ur po sončenju (poletje torej ni pravi čas za postopek odstranjevanja dlak z IPL- napravami).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri