Vince Vaughn in Owen Wilson: Pripravnika na Googlu

Prodajalca Billy (Vince Vaughn) in Nick (Owen Wilson) sta zaradi digitalizacije brez službe, brez kariere. Dokazati hočeta, da nista še za staro šaro, zato si z leporečenjem priskrbita pripravništvo pri Googlu – ob celi vojski sijajnih študentov.

Pripravnika (foto: Blitz Film) Blitz Film
4. 7. 2013

A vstop v to utopijo je zgolj pol bitke: zdaj se morata pomeriti s skupino najelitnejših in tehnično najbolj podkovanih genijev v državi, da dokažeta, da v sili še hudič ... sam sebe na novo izumi.

Da si odpreta vrata v 'google' svet, se Billy in Nick s svojimi prodajalskimi spretnostmi prelevita v pripravnika oziroma, v jeziku Googla, novglovca. Obkroža ju mularija, od njiju mlajša za par desetletij, in mojstra prepričevanja morata premostiti generacijski prepad – ali pa se jima priložnost, da iz novglovcev postaneta googlovca (torej stalno zaposlena pri Googlu), izmuzne iz rok. Skupaj z mladimi sodelavci odkrijeta, da je zmaga že sama življenjska lekcija; ne le to, da se znajdeš na vrhu. Hkrati spoznata, da sta že od nekdaj premogla googlavost – željo, da ne nehata iskati ...

"Komedija v našem filmu izvira iz situacij, v kakršnih se lahko znajde vsak od nas," pravi Vaughn. "Billyjevo in Nickovo popotovanje je pristno; in na začetku se prebijata skozi prilike, kakršne doletijo številne."

Režiser in producent Shawn Levy se strinja: "Po moje je film pisan na kožo tega trenutka. Vsa generacija se počuti, da v tem gospodarstvu nima mesta. Kaj naj? Kako iz sebe ustvariš nekoga, ki bo sposoben obrniti list? Hkrati četrtina svežih diplomantov ne dobi službe. Množica z Yala, Harvarda, Stanforda in najboljših fakultet se preriva za peščico pripravniških mest. In za ta mesta niti ne dobiš plače."

Pri raziskovanju te žgoče resničnosti je film predvsem upanja polna zgodba, začinjena s humorjem in idealizmom, pri tem pa razgrinja tančico Googlovega inventivnega čarodejstva ter razkriva njegovo dinamično in revolucionarno tehnološko kulturo.

"Ne gre le za pisarne," je navdušen Levy. "Imajo spalne kabine, masažnice, sestanke, med katerimi se udeleženci po mestu vozijo s kolesi. Tako predano nekonvencionalni so, da je kot nekakšno Smaragdno mesto. Ko smo snemali tam, smo bili skoraj vsi pripravljeni pustiti filmsko industrijo in delati zanje – pa je, mimogrede, tudi filmski posel precej mega."

Google na hitro

  • Družbo sta ustanovila Larry Page in Sergey Brin (dvakrat se pojavi v filmu) med študijem za doktorski naziv na univerzi Stanford.
  • Naziv – Google – izvira iz pravopisno napačnega zapisa matematičnega pojma gugol (googol) – številke 1, ki ji sledi sto ničel – ki so ga izbrali za oznako zmožnosti iskalnikov, da priskrbijo neznanske količine podatkov.
  • Maja 2011 je število obiskovalcev iskalnika preseglo milijardo.
  • V njihovo poslovno filozofijo spadajo uslužbencem prijazna načela, kot so Zaslužiš lahko tudi brez zlobe ali Lahko si resen brez pražnje obleke in Delo naj bo izziv, izzivi naj bodo zabavni.
  • 25 bistrojev v kompleksu nepretrgoma skrbi za brezplačno hrano za uslužbence.
  • Na voljo so brezplačne masaže in fitnes.
  • V kompleksu imajo dvonadstropni tobogan, zunanje odbojkarsko igrišče na pesku, igrišče za balinanje, kegljišče, bazen, plezalno steno, igralnice, skuterje, živopisna kolesa ... Pisarne so opremljene, da kar strmiš.

• V newyorški pisarni vam za simbolično plačilo oblikujejo obrvi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri