Velika razstava umetnice Georgie O'Keeffe na Dunaju

V dunajskem razstavišču Kunstforum bo od 7. decembra 2016 na ogled razstava del slavne Georgie O'Keeffe. Gre za največjo razstavo njenih del v Evropi, saj opus sega od začetkov ustvarjanja leta 1915 do poznih del v 70. letih prejšnjega stoletja.

Alfred Stieglitz
Georgia O'Keeffe, 1918
Alfred Stieglitz Collection, 1980.70.76
© Board of Trustees, National Gallery of Art, Washington (foto: Alfred Stieglitz, © Board of Trustees, National Gallery of Art, Washington) Alfred Stieglitz, © Board of Trustees, National Gallery of Art, Washington
30. 11. 2016

Georgia O'Keeffe, ena osrednjih osebnosti sodobne ameriške umetnosti, se je v svetovno umetnostno zgodovino zapisala kot slikarka cvetličnih slik z erotično konotacijo in puščavskih pokrajin.

V ZDA velja za umetniško ikono in eno osrednjih osebnosti sodobne ameriške umetnosti.

Njeno delo Bela roža št. 1 je najdražje prodano žensko delo, saj so jo leta 2014 na dražbi prodali za 44,4 milijone ameriških dolarjev.

Georgia O’Keeffe
Jimson Weed/White Flower No. 1, 1932
Crystal Bridges Museum of American Art,
Bentonville, Arkansas
© 2016 Georgia O’Keeffe Museum/Bildrecht, Wien
Foto: Edward C. Robison III.

Rodila se je leta 1887 v ameriški zvezni državi Wisconsin in umrla pri 98 letih v Novi Mehiki. 

Razstava v Kunstforumu bo zajela tako njena zgodnja dela, v katerih prevladuje emocionalnost, nezavedno in ornamentika, kot tudi njene najpopularnejše slike z motivom rož.

Pomemben del razstave so tudi slike pokrajine iz obdobja, ki ga je Georgia O'Keeffe preživela v Novi Mehiki. Te ponazarjajo mentalno združenost s pusto pokrajino.

Razstava, ki bo trajala do 26. marca 2017,  je nastala v sodelovanju z londonskim muzejem Tate Modern  in Art Gallery of Ontario iz Toronta.