Val 202 z dvanajsterico izjemnih za Ime leta!

Vsak ponedeljek na Valu 202 izbirajo Ime tedna - nekoga, ki je v minulem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več.

19. 12. 2012

Vsak konec leta, pa nato izmed vseh 12, ki so bili razglašeni za ime meseca, med seboj izberemo tistega, ki si zasluži naziv Ime leta.

In potem, ko so poslušalci pred dnevi izbrali še zadnje ime meseca, bomo danes, v sredo, 19. decembra 2012, vendarle spoznali tudi tistega, ki je po mnenju poslušalcev Vala 202 zaznamoval leto 2012.

Imena meseca 2012

 • JANUAR - Samir Handanovič, slovenski reprezentančni vratar, ki je bil za italijanske nogometaše, trenerje, sodnike in novinarje dovolj prepričljiv, da so ga izbrali za najboljšega nogometnega vratarja Italije v letu 2011.
 • FEBRUAR - Tomo Križnar, avtor dokumentarnega filma Oči in ušesa boga, ki razgalja, da je udobje Zahoda odvisno od smrti najbolj nedolžnih na drugem koncu sveta, kjer so naftna polja.
 • MAREC - Robert Kranjec, prvi Slovenec, ki je zmagal v poletih v Planici in v skupnem seštevku za svetovni pokal osvojil mali kristalni globus za polete.
 • APRIL - Janez Stanovnik, predsednika Zveze združenj borcev NOB Slovenije. Ta je skupaj z Mestno občino Ljubljana prevzela organizacijo proslave ob dnevu upora proti okupatorju, ki se jo je udeležilo 10 tisoč ljudi.
 • MAJ - Damir Dugonjič, plavalec, ki je zaradi strganih kopalk v finalu evropskega plavalnega prvenstva na 100 metrov prsno v madžarskem Debrecenu sicer ostal brez medalje, a je nato na "popravnem izpitu" osvojil zlato na 50 metrov prsno.
 • JUNIJ - Aljoša Tušek, lastnik podjetja Tushek in konstruktor, ki je zasnoval "superavtomobil" Renovatio T500. V kultni BBC-jevi oddaji Top Gear je z njim požel ogromno navdušenja, postavili pa so ga ob bok najprestižnejšim športnim avtomobilom priznanih izdelovalcev.
 • JULIJ - Žiga Vavpotič, pobudnik Simbioze, projekta računalniškega opismenjevanja starejših, za katerega je prejel nagrado Državljan Evrope, priznanje evropskega parlamenta za posebne dosežke.
 • AVGUST - Urška Žolnir, naša najboljša judoistka, ki je v kategoriji do 62 kilogramov na OI v Londonu pometla s tekmicami in osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo za dekleta.
 • SEPTEMBER - Upokojenec, ki je pomagal družini iz projekta Botrstvo, ji podaril starejše stanovanje in jo tako rešil pred brezdomstvom. Želi ostati anonimen.
 • OKTOBER - Jernej Dolinšek, vodja ekipe strokovnjakov iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki so razvili novo metodo za diagnosticiranje celiakije iz ene same kapljice krvi.
 • NOVEMBER - Matjaž Tanko, novinar in voditelj informativnih oddaj, dobitnik letošnje nagrade Društva novinarjev Slovenije za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva - za najvišjo stanovsko nagrado sta ga nominirali obe največji televiziji, ki ju je v 40 letih dela močno zaznamoval.
 • DECEMBER - Miro Cerar, pravnik, ki je ob javnih protestih artikuliral svoje misli, stališča pa razumno in jasno umestil v okvir pravne družbe. Ob tem je poudaril, da so protesti logična posledica načetih moralnih in pravnih načel.

IME LETA in BOTRSTVO V SLOVENIJI na televiziji TV Slovenija

Prireditev si bo mogoče v posnetku ogledati tudi na TV Slovenija v soboto, 22. 12.2012, ob 22. uri na TVS 2.

logo

PROJEKT BOTRSTVO

Sicer pa je Ime leta pomemben še zaradi ene stvari – projekta Botrstvo.

Vsak ponedeljek ob 9.50 lahko na Valu 202 slišite zgodbo enega od otrok, ki zaradi finančnih stisk dobivajo botrska sredstva. S tem, ko poslušalci glasujejo za Ime tedna ali Ime meseca, in sicer tako, da pošljejo SMS sporočilo za izbranega kandidata, prispevajo tudi en evro v sklad Botrstva.

Projekt so poleg številnih poslušalcev podprla tudi podjetja, ki so darovala denar v botrski sklad.

Štirim večjim donatorjem v okviru projekta Ime leta 2012 in Botrski sklad (Bauhaus, Mlekarna Celeia, Novo Nordisk in Elektro energija) se bomo s pomočjo Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je ustvarilo replike lutke Sapramiška, zahvalili tudi na dogodku.