V Stari Ljubljani že diši po kranjski klobasi

V Stari Ljubljani se je odprla čisto prava Klobasarna - prva ulična prodaja slovenske kranjske klobase v centru Ljubljane.

7. 7. 2013

Klobasarno boš našla na Ciril Metodovem trgu 15, nasproti Ljubljanske Stolnice.

Otvoritev se je pričela ob 19 uri z nagovorom prof. dr. Janeza Bogataja, za uspešen začetek nove zgodbe - Klobasarne, pa so se vsi skupaj razvajali s pravo slovensko kranjsko klobaso in cvičkom.

O slovenski kranjski klobasi!

  • "Znanje izdelovanja kranjskih klobas izvira iz stoletne tradicije kolin, največjega posvetnega praznika naših prednikov. Poimenovanje klobase z opredelitvijo 'kranjska' izvira iz zgodnjega 19. stoletja, iz časov Avstroogrske monarhije. Z njim se je označilo geografsko poreklo te posebne mesene klobase. Ime izdelka 'kranjska klobasa' vsebuje torej popolnoma določeno geografsko opredelitev, ki jo predstavlja na slovenskem narodnostnem ozemlju od 15. stoletja osrednja zgodovinska dežela, ki je bila od vseh ostalih dežel edina povsem slovenska. Zato je bil izraz Kranjec tudi drugo ime za Slovenca. Kot posebna dežela v okviru Avstroogrske monarhije je Kranjska prenehala obstajati leta 1918, njena »dedinja« pa je današnja republika Slovenija."

Še več o tem na spletni povezavi KRANJSKA KLOBASA - ZAŠPILJENO DOBRA ŽE OD 1896