Potepanje po Portu, mestu kavbojk

Jeseni sem v družbi še nekaterih slovenskih novinarjev obiskala Porto, portugalsko obmorsko mesto, ki ni znano samo po znamenitem portovcu, ampak vedno bolj tudi po džinsu, ki prav iz vsake ritke naredi seksi ritko.

Potepanje po Portu, mestu kavbojk (foto: Promocijski materijal) Promocijski materijal
21. 2. 2013

Happy New You

V Portu je doma Salsa Jeans – modna blagovna znamka, ki je v svet kavbojk in tudi drugih oblačil vnesla marsikaj novega in inovativnega. Na prodaj je tudi pri nas, in če se v tem trenutku ozrem po pisarni, Salsa kavbojke nosijo kar tri moje sodelavke. Ko jih vprašam, zakaj, vse v en glas zatrdijo, da je v njih njihova postava videti najboljše, kot je lahko.

Pri Salsi so, kot radi poudarijo, naravnost obsedeni s tem, da se morajo oblačila prilegati telesu, kot bi bila njegova druga koža. Med sprehodom po tovarni smo tako z zanimanjem poslušali zgodbo o čudežnih kavbojkah, ki izpopolnijo, preoblikujejo in poudarijo obline.

Predstavili so nam vse modele, med njimi tudi tri najbolj inovativne: Push Up, ki preoblikuje zadnjico, Push In, ki zmanjša trebuh in preoblikuje pas, ter Shape Up, ki poudari ženske obline. Še posebej pa nas je navdušila najnovejša linija Mistery, ki dobesedno pričara obline in je namenjena vsem suhicam, ki si želijo bolj polno in ženstveno postavo. Njihov slogan se glasi Happy New You – in ko oblečeš Salsa kavbojke, se tako tudi počutiš.

Uspešna modra zgodba

Tovarno džinsa Salsa in njeno zgodbo o uspehu nam je prijazno razkril vodja prodaje za zahodno Evropo Joao Mendes – v kavbojkah, seveda. Ko zjutraj nase navlečeš svoje najljubše, še pomisliš ne, kako so jih izdelali in koliko rok se je ukvarjalo z njimi, preden so končale na polici tvoje garderobne omare.

Pri Salsi velik del opravijo ročno – od barvanja in lepljenja kris­talčkov do trganja in drgnjenja na posameznih delih, ki kavbojkam dodajo poseben pečat. Delavci, ki so vsi po vrsti oblečeni v Salsa Jeans, obdelajo od 15 do 17 hlač na uro, barvajo jih z gobico in posebnimi spreji, priljubljene raztrganine pa nastanejo z majhnim strojčkom, ki kavbojke strga tako, da je videti, kot bi se strgale med pogostim nošenjem. Res je, izdelava kavbojk je prava umetnost, kakovostne kavbojke pa zagotovo niso le naključje, ampak plod marljivega dela, spretnosti in znanja.

Potep po Portu

Najlepše se je po mestu sprehajati v kavbojkah, kajne? Tudi novinarji smo uživali v potepu po razgibanih ulicah Porta, si privoščili slastno večerjo v eni od restavracij nad pristaniščem in se prepustili novembrskim vetrovom, ki so divjali na peščeni mestni plaži. Na žalost nismo imeli časa pretak­niti vsakega kotička, nam je pa zato naš gostitelj Joao prišepnil nekaj skrivnosti mesta, ki jih ne smeš izpustiti, če te pot kdaj zanese tja.

"Porto je živahno mesto, v katerem lahko preživiš nekaj zelo zanimivih in pestrih dni. Všeč ti bo predel, ki se razprostira ob obali, in tudi center mesta, ki leži nekoliko višje. Tam lahko obiščeš različne kulturne priredit­ve, ki se dogajajo vse leto, ali se podaš v katero od vinskih kleti. Tudi sprehod ob reki Douro, ki se ravno v Portu izliva v Atlantski ocean, si boš zagotovo zapomnila. Za kosilo obvezno poskusi Francesinho, tipično portsko jed, ki velja za enega boljših sendvičev na svetu, zvečer pa se nujno odpravi v restavracije in klube, ki jih je največ v centru mesta. V Portu smo poskrbeli tudi za romantičen prevoz, saj se tudi domačini po mestu najraje prevažamo s tramvajem."

Pripravila: Tina Deu