V Ljubljano se vračajo salsa plesni večeri pod zvezdami!

S poletjem se na ulice Ljubljane vračajo salsa plesni večeri pod zvezdami. Med najbolj obiskanimi so že dolga leta četrtkovi plesni večeri pred kavarno Plato na trgu Ajdovščina v središču Ljubljane.

V Ljubljano se vračajo salsa plesni večeri pod zvezdami! (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
10. 6. 2015

Salsa ostaja eden od najbolj priljubljenih družabnih plesov pri nas.

"Na salsa zabavah se soplesalci stalno menjavajo, zato plesni partner nikakor ni pogoj za to, da se naplešete do sitega. Ob tem pa mimogrede spoznavate nove ljudi – na salsa večerih se tedensko srečuje več sto ljudi, ki jim je skupna predvsem želja po druženju in zabavi," pojasnjuje direktorica Športno-plesnega centra Buba Maša Prašnikar.

ples

Če si med tistimi, ki so dogajanje na plesišču doslej le opazovali s strani, so prihajajoči tedni idealen čas, da temu za vedno napraviš konec.

Plesne šole namreč v tem času ponujajo intenzivne plesne tečaje. "Če se v ponedeljek vpišete na tečaj, se lahko v četrtek že suvereno vrtite po plesišču," pravi učiteljica salse v Bubi Martina Gojkošek.

Intenzivni tečaji – ena stopnja v enem tednu

Intenzivni plesni tečaji potekajo vsak dan, od ponedeljka do četrtka. To pomeni, da znanje, za katerega bi sicer potrebovala mesec dni, sedaj osvojiš v enem tednu. Za marsikoga s tem odpadejo težave z usklajevanjem urnika, cene pa so v tem obdobju še posebej ugodne.

"Plesalci višjih stopenj intenzivne tečaje izkoristijo za posvečanje podrobnostim, ki skozi leto pogosto ostanejo spregledane, kot so interpretacija glasbe, povezava s plesnim partnerjem ali plesna tehnika. Za začetnike pa je to idealno obdobje, da vstopijo v svet vročih latinskoameriških ritmov. V tednu ali dveh bodo namreč pridobili dovolj znanja, da bodo lahko na plesišču vztrajali vso noč," zagotavlja Maša.

Salsa, bachata ali kizomba – izbira je tvoja!

In kateri tečaj izbrati?

Salsa bo prava izbira za tiste, ki si želite živahnih ritmov, vonja po Kubi, zabave, smeha in sprostitve. Na salsi boste tudi dvignili srčni utrip, pridobili kondicijo in zagotovo vsaj malo tudi oblikovali telo. Gre za ples, ki po priljubljenosti v Sloveniji ostaja v samem vrhu.

V zadnjem času se pri nas vse več plesalcev potopi tudi v ritme čutne afriške kizombe. Gre za počasnejši ples, v katerem sta si soplesalca bližje, v ospredje pa je postavljena povezava med njima. Plesalke pri kizombi pogosto zaprejo oči, za zapeljivost pa poskrbi značilno gibanje bokov.

Stalnica med plesalci pa ostaja dominikanska bachata, ki osvaja z romantično glasbo z zvokom kitar. Gre za bolj enostaven, a zelo zapeljiv ples, v katerem so prav tako v ospredju boki. Ritmi salse, kizombe in bachate se na salsa večerih redno mešajo, tako da boste lahko uživali pod zvezdami, ne glede na to, kateri ples izberete.

ples

Začetnike pogosto zanima, ali za tečaj potrebujejo plesnega partnerja. Odgovor je – nikakor ne!

V Bubi namreč glede na prijave skušajo na vsakem tečaju uravnotežiti število plesalcev in plesalk. Pogosto jim pri tem pomagajo plesalci z višjih stopenj tečaja. Ob tem se plesalci na tečaju stalno menjavajo.

"Učenje je tako zabavnejše in hitrejše, tečajniki se spoznavajo med sabo, menjavanje pa zagotovi tudi, da boste na zabavah lahko brez težav plesali s komer koli," dodaja Martina.

V Bubi sicer ponujajo tudi intenzivne tečaje za plesalke vseh stopenj, ki bi se želele korakov salse in drugih latino plesov učiti samostojno.

Poleti zabava, oktobra najboljši tuji učitelji

Priložnosti za ples bo poleti veliko. Kot že omenjeno se bodo plesalci in plesalke med drugim vsak četrtek srečevali na open-air zabavah pred kavarno Plato, ki jih tedensko obišče tudi do 400 ljudi.

"Obljubljamo najboljše DJ-je, različne nastope, odlične koktajle – skratka nepozabno zabavo," pravi vodja Bube Špela Repovš.

Eden od največjih salsa dogodkov v Sloveniji pa se bo zgodil oktobra, ko bo v Ljubljani potekal Salsa Power Festival.

salsa

Gre za tridnevni dogodek, na katerem bodo znanje salse, kizombe in drugih plesov podajali najboljši svetovni učitelji, tudi iz New Yorka. Noči pa so seveda rezervirane za zabavo in ples.

"Salsa Power Festival bo potekal med 16. in 19. oktobrom. Enostavno je to dogodek, ki ga ljubitelji salse in kizombe ne smejo zamuditi," poudarja Maša Prašnikar.

Če ste med tistimi, ki jim ob latinskoameriških ritmih zaigra srce in jih zasrbijo podplati, torej ne odlašajte.

"Če ste junija vpišete na intenzivne tečaje, boste do oktobra že skoraj profesionalci," še z nasmeškom dodaja Martina.

Več informacij najdeš na spletnih naslovih: www.buba.si in www.salsapower.si.