V Cankarjev dom prihaja Rokia Traoré

Rokia Traoré, ena najuspešnejših glasbenic Malija in tudi Zahodne Afrike, se vrača v Ljubljano.

V Cankarjev dom prihaja Rokia Traoré (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
20. 11. 2017

Glasbenica Rokia Traoré bo samo dva meseca po tem, ko je bila med tremi slavnostnimi govornicami na Evropski jazz konferenci, kjer je predstavila številne dejavnosti, predvsem Fundacijo Passerelle - šolo za mlade glasbenike v Bamaku, ki jim omogoča, da zunaj sistema Griotov (kaste profesionalnih glasbenikov in izdelovalcev inštrumentov) pridobijo izobrazbo in uspejo - nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Poslušali jo bomo lahko v torek, 21. novembra 2017, ob 20. uri.

Ženski pevski zbor, ki bo Rokio spremljal na koncertu, izhaja prav iz zgoraj omenjene šole, slišali pa bomo glasbeni del večžanrske trilogije Dream Mandé.

Projekt Dream Mandé - Djata je stkan na izročilu Griotov.

Njihove pesmi in recitacije opevajo starodavno zgodovino prednikov in dejanja slavnih junakov.

Obenem sodoben projekt sledi neizogibnim modifikacijam zvrsti in lahko dopolnjuje staro formo z novimi koncepti, vizijo ali kontekstualiziranim pojmovanjem v nasprotju s tradicijo.

"V čast mi je ustvarjati eno najbolj čudovitih in izbranih glasb Afrike," pove Rokia Traoré.

Poslušaj TUKAJ:

O Rokii Traoré:

Korenine Rokie Traoré so globoko vrasle v kulturo Mandingov, čeprav je zaradi očeta diplomata večino otroštva preživela zunaj Malija. Kot pripadnica plemenitih Bambarov ne prihaja iz kaste Griotov, zato se ni učila tradicionalnih griotskih pesmi.

"Ko sem začela obiskovati učne ure glasbe, mi je bilo bolj naravno pisati besedila v francoščini in angleščini ter igrati na kitaro. Na umetniški poti sem se izogibala vlogam, ki bi običajno pripadale izključno članu kaste Djeli. Rock'n'roll mi je bil bližji kot nastopanje na svatbah in krstih, kjer se mladi Djeliji ob starejših učijo poustvarjati tradicionalno glasbo," pravi Rokia.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri