V boju za enakost med spoloma

Ob mednarodnem dnevu žena so v Evropskem parlamentu v Bruslju pripravili seminar na temo Opolnomočenja žensk in deklet skozi izobrazbo. Problema neenakosti med spoloma se zelo dobro zavedamo tudi Cosmo dekleta, zato smo se med 4. in 5. marcem odpravile v Bruselj in prisluhnile vsem predlogom in morebitnim rešitvam, ki jih predlaga Evropska unija.

V boju za enakost med spoloma (foto: Profimedia) Profimedia
12. 3. 2015

Danes je še vedno eden izmed glavnih problemov v Evropi in svetu neenakost med spoloma. Ne glede na to, da živimo v 21. stoletju je v Evropi ponekod ženska še vedno razumljena kot gospodinja, ki naj bi bila zaprta med štirimi stenami in brezpogojno skrbela za dobrobit svojega moža, manjvredna in manj sposobna. Članice Evropske unije se dobro zavedajo, da je na tem področju potrebno postoriti še marsikaj.

Prvi dan je v Evropskem parlamentu potekal seminar za novinarje, kjer je svoje stališče in predloge predstavila tudi Mona Sewilam z egipčanske televizije. Izpostavila je predvsem problem ženskega genitalnega pohabljanja (FGM – Female Genital Mutilation) po svetu. Šokantna je namreč informacija, da je kar 20% vseh žensk na svetu, ki so žrtve obrezovanja, prav Egipčank. Do sedaj pa so na sodišču v Egiptu obsodili le enega zdravnika, ki je izvajal obrezovanje 13-letne deklice, ki je zaradi tega posega umrla, kljub temu da so ti posegi (šele!) od leta 2008 prepovedani.

V okviru seminarja so v Odboru za žensko enakopravnost in pravice spolov izvedli študijo in pripravili poročilo o napredku na področju enakosti med ženskami in moškimi. Izpostavili so tudi ene izmed glavnih ugotovitev študije.

Celoten problem neenakosti med spoloma se začne že od zibelke. Že v otroštvu nam je namreč dano vedeti, kaj se pričakuje od deklic in kaj od dečkov. Kakšno službo naj bi torej v prihodnosti opravljale ženske in kakšno moški.

Izbiro izobrazbe torej pogojuje spol, kar se kaže v tem, da se veliko več moških izobražuje na področju naravoslovnih in tehnoloških ved. In kljub temu, da marsikatere ženske v šoli dosegajo boljše rezultate kot moški, se kasneje zaradi družinskih in družbenih prepričanj ženski izobrazbeni uspeh ne izrazi nujno tudi v kariernemu.

To, da je ženska dobro izobražena, torej še ne pomeni, da bo dobila dobro službo. Hkrati pa je število žensk, ki delujejo na vodilnem položaju, mnogo manjše kot pri moških. Precejšen problem je tudi, da ženske za isto delovno mesto dobivajo manjše plačilo kot moški.

Cilj Evropske unije je torej povečanje ozaveščenosti o razlikah med spoloma, z namenom, da bi se čim bolj zmanjšala diskriminacija žensk.To pa nameravajo doseči z večjo dostopnostjo žensk do izobraževanja.

Eden izmed glavnih problemov je revščina, saj ima velik vpliv na enak dostop do izobraževanja za oba spola.

Zagotavljanje prostega dostopa do izobraževanje in učnega gradiva je torej način, s katerim bi lahko že od malih nog otrokom širili vrednoto enakosti med spoloma. Pomembno je torej, da se zgoraj naštetih problemov zavedamo vsi, ne glede na spol in ne glede na to, da jih sami mogoče ne občutimo tako močno, kot nekje drugje po svetu.

Cosmo punce smo se kot edine novinarke iz naše države seminarja udeležile na povabilo Evropskega parlamenta in Informacijske pisarne v Sloveniji.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri