Uresničevanje slovenskih sanj na Filipinih (fantastična zgodba simpatične Slovenke Alenke)

No, ta Slovenka živi na Filipinih in je še ena tistih, ki se lahko pohvalijo s sanjsko službo! Poglej, kaj lepotica počne v življenju. Nas je čisto navdušila. Pa tebe?

Uresničevanje slovenskih sanj na Filipinih (fantastična zgodba simpatične Slovenke Alenke) (foto: Instagram.com/@alenkaartnik) Instagram.com/@alenkaartnik
22. 7. 2018

Alenka Artnik se je s potapljanjem profesionalno začela ukvarjati šele pred dvema letoma, pred tem je štiri leta kombinirala treninge in službo poslovodje v trgovini. Ko je nastopil čas za resno nadaljevanje, je zaupala svoji intuiciji, zajela zrak in ... postala svetovna prvakinja v potapljanju na vdih.

Trenutno živim na majhnem otoku Panglao, ki ...

Leži sredi Filipinov. Se pa že čez dober teden odpravljam na novo destinacijo v Egipt, v Šarm el Šejk. Tam bom dober mesec nadaljevala priprave, potem pa letim na Bahame, na prestižno tekmo Vertical Blue.

Niti v sanjah si nisem mogla predstavljati, da ...

Bom še v tem življenju postala profesionalna športnica.

Glede na to, da sem rojena v Kopru, je ...

Bilo morje vedno prisotno, vedno nekje v vidnem polju. Spomnim se, da sem se že kot majhna spraševala, kako lahko nekateri ljudje živijo brez morja ... No, to se še zdaj sprašujem. Sama se v morju počutim najbolj varno.

Potopi potekajo navpično dol po vrvi, na katero ...

si tudi pripet za primer nezgod. Nekaj minut pred potopom je izredno pomembno, da se čim bolj sprostiš in se osredotočiš le na dihanje. Sodnik odšteva zadnji dve minuti, nakar imaš 30-sekundno okno in v tem času se moraš spustiti do želene globine. Ko prideš do obrata, vzameš listek in se začneš poganjati nazaj na površje, kjer sledi 15-sekundni protokol. Potop je veljaven po uspešnem protokolu.

​Večji del potopa imam zaprte oči, tako da ...

V resnici ne vem, kaj se dogaja okrog mene. Se pa včasih zgodi, sploh tu na Filipinih, da mimo naših platform, kjer treniramo, priplava kakšna večja skupina delfinov. Izredno lepa in močna izkušnja, ko si delimo morje s tako čudovitimi bitji. Najbolje je, da ne razmišljaš prav veliko in si fokusiran samo na tehnične detajle, ko se spustiš pod gladino. Se pa včasih zgodi, da vzameš s seboj še kakšno kopensko skrb, kar potop lahko oteži.

Najljubša destinacija za potapljanje:

Rdeče morje ostaja na vrhu. Sicer pa si zelo želim plavati z orkami na Norveškem. Ko ne treniram, grem najraje snorklat na sosednji otok Balicasag, ki ga objema čudovit koralni greben z izredno barvitimi koralami, ribicami in želvami. Rada tudi kofetkam s prijatelji.

Skrita želja:

Hmm, postati najgloblja Zemljanka se lepo sliši. Enodelne ali dvodelne kopalke? Uh, enodelne so kar trendi trenutno, tako da ja, enodelne. Peščena ali kamnita plaža? Kamnita. Pogrešam Sredozemlje. Ležanje na plaži ali čofotanje v vodi? Na to pa moram odgovoriti z oboje.

Nasvet za vse, ki se odpravljate na Filipine:

Izogibaj se deževnega obdobja. Kar pa se potapljaških krajev tiče, bi ti vsekakor predlagala Panglao, Palawan, Coron, Camiguin (super tudi za treking). Kulinarika sicer ni toliko razvita, a moraš poskusiti njihovo slastno juho monggo soup.

Sledi Alenki pod gladino na Instagram profilu @alenkaartnik.

Pripravila: NINA VIDRIH
Fotografije: Instagram.com/@alenkaartnik

Preberi še: Pazi to! Izvedeli smo vse o odnosu Anamarie in Luke

Priporočamo tudi: TO je razlog, zakaj Meghan Markle na teniškem turnirju ni smela nositi klobučka