Aktualno Promocijsko sporočilo

Upravljavci tveganj so lit

18. 10. 2022
Upravljavci tveganj so lit (foto: PROMO)
PROMO

V življenju se mnogokrat igramo s tveganjem. Zagotovo pa je lažje, ko imamo ob sebi mentorja, ki nam to tveganje pomaga obrniti v lasten prid. In morda celo osvojiti 2000 evrov.

Mentorji letošnjega LIT hekatona, ki s tveganjem tudi poklicno upravljajo, razkrivajo kako to pravzaprav počnejo, katerim zavarovalniškim mitom ne smeš verjeti in kaj ti svetujejo, če razmišljaš o karieri v zavarovalniški panogi.

Lit priložnost, da z ekipo osvojite 2000 evrov

LIT hekaton je del projekta Lajf je igra tveganja, s katerim ti Slovensko zavarovalno združenje razloži vse, česar še ne veš in česar verjetno sploh nočeš vedeti, ti bo pa v lajfu zagotovo prišlo prav. Zavarovalni izziv, na katerem zmagovalna ekipa osvoji nagrado v višini 2000 evrov, se bo letos začel 11. novembra. Če si študent ali dijak torej zberi še tri kolege, poglejte pravila igre in se prijavite na hekaton, preden bodo vsa mesta zasedena.  

Zavarovalniška panoga je kompleksnejša, kot si morda misliš 

Ponovno se igri pridružujejo tudi mentorji iz različnih slovenskih zavarovalnic, ki bodo na koncu ocenili rešitve in določili zmagovalno ekipo: Nejc Černe, samostojni aktuar na področju razvoja premoženjskih zavarovanj v Zavarovalnici Triglav, na podlagi analiz sprejema odločitve o spremembah zavarovalnih premij in razvoju zavarovalnih produktov. Žiga Godec, vodja lastne prodajne mreže v Prva Osebna zavarovalnica sledi aktivnostim dela zastopnikov mreže in prodajnim situacijam na trgu ter je posrednik med agenti na terenu in vodstvom zavarovalnice. Alja Valenti, Vzajemna, upravlja tveganja, ki jim je izpostavljena zavarovalnica in se veliko ukvarja s številkami in kvantitativnim poročanjem regulatorju AZN. Gregor Miklič, direktor razvoja premoženjskih zavarovanj v Zavarovalnici Sava, ki pravi, da med premoženjska zavarovanja spada vse, kar je premoženje in ni življenjsko ali zdravstveno zavarovanje ter je pri delu vpet v najširši krog ostalih deležnikov: prodaja, aktuarji, škode, IT, marketing itd. Ter aktuar Miha Šifrer iz zavarovalnice Vita, katerega delo sestoji iz poganjanja in prilagajanja računskih modelov, priprave podatkov in kontroliranja rezultatov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lajf je igra tveganja (@lajfjeigratveganja)

To so miti, ki ne držijo

Žiga pravi, da je glavni mit o zavarovalništvu, da zavarovalnice zgolj jemljejo denar: »Oziroma bolj milo rečeno na voljo so, ko je treba skleniti zavarovanje in se na vso moč izogibajo obveznosti, ko pride do potrebe po izplačilu. V resnici se držimo načela, da v primeru dileme rajši pridemo bolj naproti stranki, kot sami sebi.« Nejc nadaljuje s pojasnilom, da so zavarovanja namreč najbolj smiselna ravno za škode, ki nastanejo izjemno redko, a so nastali stroški tako visoki, da jih človek težko krije sam. »Pri takih zavarovanjih je verjetnost, da se nam bo škoda kadarkoli zgodila, zelo majhna, a nam zaradi zavarovanja ni bilo treba ves čas ohranjati denarne rezerve za primer, da bi taka škoda nastala. Tudi če bi privarčevali celotno premijo, ki smo jo plačali zavarovalnici, ta znesek ne bi pokril stroškov take škode v celoti. To je varnost, ki nam jo nudijo zavarovalnice,« pravi Nejc.

Alja z vidika zaposlitve mladih izpostavlja predvsem lastno izkušnjo, s katero dokazuje, da v zavarovalništvu zaposlitve ne dobiš samo preko vez: »Kljub temu da je zavarovalništvo zelo stara panoga, je lahko zelo zanimiva, če si le samoiniciativen.« Priložnost za mlade sama vidi predvsem na področju razvoja produktov in novih tehnologij. Slednje bo na letošnjem LIT hekatonu, kjer je Alja svež obraz med mentorji, še sploh prišlo v ospredje s tematiko igrifikacije.

Učite se na napakah svojih mentorjev 

»Vemo, da se najrajši učimo na svojih izkušnjah in napakah, a vseeno – veliko lažje se bo naučiti na naših,« pravi Žiga. 

Spodbudo, naj se na LIT hekaton prijavijo tudi tisti, ki še ne vedo veliko o zavarovalništvu, je podal Nejc, ki meni, da je interes že prvi korak: »Za izdelavo kvalitetne rešitve si morajo tekmovalci vzeti čas, da dobro spoznajo ozadje problema in poiščejo ustrezne podatke, s katerimi bodo svojo rešitev podprli.« 

»Mentorji bomo predvsem pomagali s svojim znanjem in izkušnjami iz zavarovalništva, saj mladim manjka samo tega – motivacije in kreativnosti imajo na pretek. In pa jih včasih malo usmeriti pri razmišljanju, če bodo to potrebovali,« razloži Miha in se dotakne tudi širšega namena projekta LIT: »Finančna pismenost med Slovenci je slaba, se pa izboljšuje z vsako generacijo. Zato vidim priložnost za mlade predvsem v tem, da približajo zavarovalništvo ljudem in jim pomagajo razumeti, kaj pravzaprav podpisujejo enkrat letno, ko jih obišče agent.« Nejc dodaja še, da so mladi odrasli skupaj z digitalizacijo in lahko z inovativnimi idejami pomagajo zavarovalnicam, da se prilagodijo novim okoliščinam in izkoristijo možnosti, ki jih razvoj omogoča.

»Glavni nasvet, ki ga imam, je learning-by-doing. Pojdi na projekt in uči se, ker je teorija eno, praksa pa drugo. Zavarovalništvo pokriva res široko paleto znanj: ekonomska, matematična, strojniška, marketing, razvoj, inovativnost, pravo, zato je priložnosti veliko in verjamemo, da jih bodo mladi prepoznali,« še zaključi Gregor.