Ugrabljena 2: Dobri Liam Neeson vs. zlikovec Rade Šerbedžija

Priznani filmski ustvarjalec Luc Besson, ki je produciral in pomagal spisati Ugrabljena 2, soscenarist Robert Mark Kamen, ki je prispeval scenarija za oba filma, in režiser Olivier Megaton (Colombiana, Transporter 3) predstavljajo triler Ugrabljena 2, ki se podaja po stopinjah svetovne uspešnice Ugrabljena ki je prinesla kar 224 milijonov dolarjev dobička.

13. 9. 2012

Liam Neeson igra Bryana Millsa, nekoliko preveč zaščitniškega očeta, čigar izurjenost in dolgoletne izkušnje v tajnih operacijah so po letih upokojitve iz agencije CIA spet prišle na preizkušnjo. Z njegovo odločenostjo in predanostjo, da reši hčerko, ki so jo ugrabili iz razkošnega pariškega stanovanja, se je poistovetil vsak starš:

"Če bi vam ugrabili otroka, bi storili vse, da ga najdete," pravi igralec. Njegova soigralka Famke Jansen, ki spet igra Lenore, pa se strinja, da se je film Ugrabljena 2 dotaknil marsikoga:

"Po moje zato, ker jih postavlja pred vprašanje, kaj bi storili, če bi se nekaj zgodilo s članom njihove družine. Kako daleč bi bili pripravljeni iti? Gledalci so se z Bryanom Millsom zares poistovetili."

Za Neesona je bil ta lik precejšen odmik od njegovih siceršnjih, veliko bolj umirjenih in intelektualnih vlog. Pred Ugrabljena 2 je slovel po dramskih in dramatičnih vlogah, na primer po tisti v vojni drami Schindlerjev seznam. Ugrabljena 2 pa je popoln akcijski triler in za igralca je zato snemanje tudi fizično naporno.

"Film je pritegnil mladeniča v meni," se nasmeji in doda:

"To je bila priložnost, da tri mesece preživim v Parizu in treniram borilne veščine. Obožujem takšne fizične napore. Naravnost sprostil sem se."

Ugrabljena 2 zgodbo nadaljuje dve leti po dogodkih iz prvega filma.

Bryan ima s hčerko Kim tesnejši odnos in upa, da znova osvoji tudi nekdanjo soprogo Lenore.

"Še preden naleti na novo grožnjo družini, se poskuša Bryan še bolj približati Kim in Lenore," razlaga režiser Olivier Megaton.

In medtem ko je bila Kim v prvem filmu nebogljena žrtev, je v drugem jasno, da se je v teh dveh letih precej spremenila. Pod okriljem očeta se je navzela nekaterih njegovih nagonov in precej bolj se je sposobna spopasti s krizo, ki se začne med družinskim srečanjem v Istanbulu.

"Hči svojega očeta je in spoznava, česa je sposobna," pravi Maggie Grace, ki jo igra.

Zlikovca v drugem delu Ugrabljene igra skoraj 'naš' Rade Šerbedžija, ki pa ni čisto običajen negativni lik.

Priznani karakterni igralec je nase prevzel vlogo, za katero režiser Megaton zagotavlja, da je "vse prej kot tipični zlikovec, kakršnih smo vajeni. Murad Bryana zasleduje iz pomembnega in poštenega razloga: maščevati želi smrt svojega sina, ki ga je ubil Bryan."

  • Režija: Olivier Megaton;
  • scenarij: Luc Besson, Robert Mark Kamen;
  • igrajo: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, Rade Šerbedžija in drugi.