Ubežnik Batman spet najde smisel življenja

Minilo je osem let, odkar je Batman izginil v temo – iz junaka se je v trenutku spremenil v ubežnika.

21. 7. 2012

Nase je prevzel krivdo za smrt javnega tožilca Harveyja Denta in tako žrtvoval vse, za kar sta se trudila s poročnikom Gordonom. Takrat je laž vžgala z Dentovim odlokom, ki mu je v Gotham Cityju uspelo zatreti zločinsko dejavnost v mestu.

Toda ko v mesto prispe pretkana mačja vlomilka s skrivnostnimi nameni, se zadeve spremenijo. Še bolj nevaren je Bane, zakrinkani terorist, čigar neusmiljeni načrti za Gotham Brucea izbezajo iz samovoljnega pregnanstva. A čeprav si spet nadene masko in ogrinjalo, Banu morda ne bo kos.

Igralci v akciji

Christian Bale (The Fighter) je spet Bruce Wayne in Batman, poleg njega pa so v zvezdniški zasedbi še Anne Hathaway, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, oskarjevci Marion Cotillard, Michael Caine in Morgan Freeman ter Gary Oldman. Scenarij za film, ki so ga snemali v Pittsburghu, New Yorku, Los Angelesu, Indiji, Angliji in na Škotskem, sta spisala Jonathan in Christopher Nolan po zgodbi slednjega in Davida S. Goyerja ter likih, ki jih je za DC Comics ustvaril Bob Kane.

Producenti so bili Emma Thomas, Christopher Nolan in Charles Roven, izvršni producenti pa Benjamin Melniker, Michael E. Uslan, Kevin De La Noy in Thomas Tull.

Slovenec na pohodu

Bo pa novi Batman, ki prihaja v slovenske kinematografe 26. julija, še toliko bolj zanimiv prav za nas na sončni strani Alp, saj v njem precej vidno vlogo igra tudi slo­venski igralec Aljaž Tepina z vlogo pomočnika zlobnega Bana.

"Posnetek za avdicijo za vlogo sem naredil kar doma, saj sem od agentke iz Londona dobil besedilo, ga posnel in poslal nazaj," nam je o tem, kako Kranjčan pride v Hollywood, povedal Aljaž.

"Ko sem bil izbran, sploh še nisem vedel, za kateri film gre, vse je bilo brez imen, tudi Batmana ni nihče omenjal, imel je neko skrivno delovno ime," nam je zaupal Aljaž, ki je, ko je izvedel, da je dobil vlogo v Batmanu, skočil dobesedno do stropa.

"Mesec dni po poslanem posnetku se ni zgodilo nič in ob naslednjem klicu sem izvedel, da bom igral v Batmanu. Nisem vedel niti, kako velika bo vloga, ne kdaj in kako se bo snemalo, vedelo se je le, da bo šest snemalnih dni," je novinarjem revije Lea še povedal mladi igralec, ki bo končni izdelek videl prvič na premieri v Sloveniji.

"Sodelujem v prvi akcijski sekvenci, torej v prvih šestih minutah filma. Ta del so sicer že vrteli v Ameriki v Imaxu kot napovednik, ne morete pa pričakovati, da sem zdaj dobil neko ogromno vlogo. Je pa dobra, imam besedilo, sem pač na točki, na kateri je bil Rade Šerbedžija v prvem Batmanu. Sem pomagač glavnega negativca Bana, ki ga igra Tom Hardy. Na koncu tega prizora sicer umrem, ampak to je zelo velika stvar, velik film in dejansko so vsi želeli delati z režiserjem Christopherjem Nolanom pri tem filmu," je še povedal Aljaž.

Osem let pozneje

"Naša zgodba," razloži režiser, scenarist in producent Christopher Nolan, "se nadaljuje osem let pozneje, ko se že zdi, da je načrt Batmana in poročnika Gordona vžgal: Vitez teme v Gothamu ni več potreben. S te plati je Bruce Wayne dosegel zmago, a so dogodki slabo vplivali na njegovo psiho – in zdaj ne zna biti nič drugega kot Batman. Vzpon Viteza teme se spopada s posledicami njegovih dejanj in dejanj drugih likov v prejšnjih dveh filmih."

Pri tej zgodbi iz legende o Batmanu je ustvarjalce od začetka vodilo načelo, da spremljajo popotovanje Brucea Wayna. Christian Bale, ki je spet naslovni junak, razlaga:

"V filmu Batman: Na začetku vidimo, kako tragedija in bolečina motivirata mladega možakarja, ki se počuti nekoristnega in išče svojo pot; ki poskuša dognati, kdo je in kaj lahko postane. V Vitezu teme najde svojo pot. Naposled je koristen; počne tisto, za kar je prepričan, da je najbolje, da počne. Osem let pozneje je brez tega, kar mu daje smisel ... dokler se ni prisiljen spopasti z novo nevarnostjo, ki grozi mestu in njemu samemu."


P.S.

Zaradi drame blizu Denverja odpovedali pariško premiero

Ekipa filma, Christian Bale, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Morgan Freeman in Marion Cotillard naj bi si v Parizu ogledali premiero filma, a so včeraj iz Studia Warner Bros sporočilo, da so zaradi strelskega pohoda študenta medicine v ZDA, premiero odpovedali. Izrazili so tudi sožalje svojcem žrtev.

V predmestju blizu Denverja je namreč 24-letni James Holmes na premieri novega Batmana v kinomatografu ustrelil 71 ljudi. Po zadnjih podatkih naj bi jih umrlo 12.