Turneja mobilnosti: Kakšni vozniki so Celjani?

S preventivno akcijo Skupaj za prometno varnost v Triglavu raziskujejo, kakšni vozniki smo Slovenci.

20. 5. 2019 | Promocijsko sporočilo

Na cestah se vsakodnevno srečujemo z različnimi situacijami, v katerih se ne znamo vedno pravilno odzvati. V Zavarovalnici Triglav so se zato pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost odpravili na Turnejo mobilnosti po Sloveniji, v kateri bodo s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirali in raziskovali, kakšni vozniki smo Slovenci. Prva postaja na njihovi poti je Celje.

»Celjani smo bili skupaj z Gorenjci in Mariborčani v zadnjih dveh letih v zlati sredini po številu prometnih nesreč. Tako namreč kažejo naši podatki iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti in tega, kje so bile te police sklenjene. Po drugi strani pa smo Celjani skupaj s Korošci v vrhu, ko gre za povprečno višino škode iz naslova avtomobilske odgovornosti v preteklih dveh letih,« je povedala Alenka Novak, direktorica Območne enote Celje Zavarovalnice Triglav.

Varnost in odgovornost sta rdeča nit vseh preventivnih akcij največje slovenske zavarovalnice, s katerimi se aktivno in uspešno vključuje v reševanje problematike v cestnem prometu. V ta namen letos pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost poteka tudi Turneja mobilnosti po Sloveniji. Na njej bodo v Triglavu s pomočjo sodobnega DRAJV simulatorja testirali, kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah. Prvi so na vrsti Celjani.

Vozniške spretnosti na preizkušnji

Simulator, ki so ga v zavarovalnici razvili skupaj z zagonskim podjetjem Nervtech, ponuja nekaj različnih scenarijev vožnje, vsak od njih pa vključuje posamezne potencialno nevarne situacije. Nekaj izmed njih jih bodo lahko preizkusili tudi vozniki na Turneji mobilnosti, na kateri bodo preverjali tudi, kako na vožnjo vplivajo moteči dejavniki, kot so na primer mobilni telefoni. Vsako vožnjo pa bo spremljal inštruktor varne vožnje, ki bo po koncu voznika opozoril na njegove najpogostejše napake in mu svetoval, kako lahko izboljša varnost svoje vožnje.

»Podatki s simulatorja vožnje so neprecenljiv vir za nadaljnje raziskovanje. Turneja mobilnosti tako ni le preventivno naravnan projekt, ampak ima tudi velik raziskovalni potencial. Po koncu turneje bomo imeli namreč celovitejši vpogled v ozadje voznikovega obnašanja v različnih kritičnih trenutkih, ne nazadnje pa bo zanimivo primerjati tudi razlike v vožnji med regijami,« je povedal Andrej Brglez, prometni strokovnjak in direktor inštituta ICK.

Manj prehitrih voznikov v Šentjurju

Pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost v Zavarovalnici Triglav sicer umirjanju prometa namenjajo veliko pozornosti. Skupaj s slovenskimi občinami in podjetjem Sipronika so tako v zadnjih treh letih postavili že 44 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. V lanski sezoni se je delež prehitrih voznikov na dvanajstih izbranih odsekih v povprečju znižal za dobrih 5 odstotkov, v posameznih krajih, kjer so izvajali še dodatno kampanjo s pomočjo lokalnih radijskih postaj, pa tudi za več kot 7 odstotkov.

V letošnjem letu so s prikazovalnikom »Vi vozite« opremili še nevarni odsek na regionalni cesti Črnolica – Lesično (Lopaca) v Občini Šentjur, ki je glavna prometna žila za Kozjansko in Obsotelje, kot tudi za dostop do podružnične osnovne šole in vrtca Prevorje. Že v prvem tednu postavitve prikazovalnika se je delež prehitrih voznikov na tem odseku, kjer je hitrost omejena na 50 km/h, zmanjšal za 10 odstotkov.

Varneje čez železniški prehod v Rogaški Slatini

Za zelo učinkovito rešitev so se izkazali tudi sistemi COPS@rail. Ti preprečujejo nesreče na cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji še vedno več kot 400. Na 12 prehodih, na katerih so v vodilni slovenski zavarovalnici skupaj s podjetjem COPS systems že postavili sisteme, eno leto po postavitvi ni bilo nobene smrtne žrtve.

Za boljšo vidnost bo od zdaj v Občini Rogaška Slatina s signalizacijo skrbel tudi nedavno postavljeni COPS@rail sistem, ki stoji ob nivojskem in slabše preglednem železniškem prehodu v naselju Tekačevo.

»V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, še posebej na tistih, kjer so najbolj izpostavljeni pešci, v Zavarovalnici Triglav skupaj s Siproniko in COPS systems tudi letos nadaljujemo z akcijo Skupaj za prometno varnost. Načrtujemo postavitev 12 novih pametnih prikazovalnikov hitrosti 'Vi vozite' in še 12 novih sistemov COPS@rail. Skupaj jih bo torej po vsej Sloveniji že več kot 100,« je ambiciozne načrte na področju cestne preventive opisala Alenka Novak, direktorica celjske območne enote Zavarovalnice Triglav, kjer so v preteklih treh letih pod okriljem akcije Skupaj za prometno varnost postavili že pet prikazovalnikov hitrosti. Ti umirjajo promet v Žalcu, Solčavi, Polzeli, Ljubnem ob Savinji in Rogaški Slatini, v občinah Šmartno ob Paki in Žalec pa za varnejšo prečkanje železniške proge s signalizacijo skrbita COPS@rail sistema.

Po Celjanih na vrsti še ostali

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so danes podprli tudi eni izmed ambasadorjev projekta po Sloveniji, člani Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. »Na tekmah sta pomembni hitrost in eksplozivnost. Pri vožnji v avtomobilu pa igralci RK Celje stavimo na pozornost, umirjenost in potrpežljivost. Že pred sezono smo sprejeli sedem zavez, ki nas vodijo v prometu, saj se zavedamo naše odgovornosti in možnosti vplivanja na ostale. Zato smo se z veseljem priključili Turneji mobilnosti in projektu Skupaj za prometno varnost,« so poudarili v enem najuspešnejših slovenskih športnih klubov.

Turneja mobilnosti bo trajala do 21. junija. V tem času bodo svoje vozniške spretnosti na sodobnem DRAJV simulatorju preizkušali še v Kranju, Novi Gorici, Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu. Zbrane podatke in rezultate bodo v Zavarovalnici Triglav ob koncu projekta predstavili tudi javnosti.