Trgovina mladih umetnikov SiTi ARTstore

V Kristalni palači v BTC-ju se odpira nova Trgovina mladih umetnikov SiTi ARTstore. Nova umetniška platforma, si v prvi vrsti želi pomagati in povezati slovenske umetnike in oblikovalce, ter jih povezati z njihovimi končnimi kupci.

28. 8. 2013

V petek, 6. septembra, bo v Kristalni palači od 12. do 20. ure v okviru Dneva za umetnost potekal bogat kulturno-umetniški program, na katerem boste lahko spoznali mlade umetnike, njihov način dela in njihove izdelke.  Goste bo ob 14:00 nagovoril minister za kulturo dr. Uroš Grilc, ter uradno odprl trgovino.

Cilj Trgovine mladih umetnikov SiTi ARTstore je prispevati k večji prepoznavnosti mladih umetnikov in njihovem povezovanju. Poleg posredništva umetniških in oblikovalskih del, trgovina deluje kot odprta platforma za izmenjavo idej ter kot prostor obveščanja o natečajih, razpisih in razstavah v Sloveniji in tujini.

V SiTi ARTstore si boš lahko ogledala dela s področja slikarstva, grafike, risbe, ilustracije, kiparstva, fotografije, izdelovanja nakita ter ustvarjanja s tekstilom.

Glavni akterji SiTi ARTstora

Idejni pobudnik projekta je Zavod Ypsilon, vodita pa ga mladi umetnici - slikarka Maša Gala in oblikovalka Jana Troha.

  • Jana Troha, oblikovalka in operativni vodja trgovine SiTi ARTstore:

»SiTi ARTstore je projekt, ki bo povezal mlade umetnike in oblikovalce z njihovimi kupci in ljubitelji umetnosti. Kupci bodo lahko izbirali med kvalitetnimi deli še neuveljavljenih mladih umetnikov. Kot oblikovalki se mi zdi, da so taki projekti pri nas prepotrebni, saj mladim omogočajo, da se predstavijo javnosti. To pa je na začetku umetniške poti pogosto zelo težko. Vesela sem, da je imel BTC posluh za to idejo in vem, da lahko s strokovnim delom in mladostniško zagnanostjo skupaj veliko dosežemo.«

  • Maša Gala, vizualna umetnica in vodja strokovnega programa SiTi ARTstore:
  • »Mladi umetniki in oblikovalci se po končanem študiju srečujemo z velikimi izzivi, kako stopiti na trg, kje predstaviti svojo produkcijo in kako najti primerno publiko ter pristopiti do nje. Ker sem tudi sama v tej vlogi kot vizualna umetnica, dobro razumem te probleme in sem zelo vesela, da nam je uspelo uresničiti ta projekt in pridobiti tako lep prostor v katerem bomo lahko z ekipo SiTi ARTstore-a pomagali perspektivnim mladim na začetku njihove poti. S širokim strokovnim programom želimo pokazati raznolikost in zanimivost mladih umetnikov slovenski publiki in jih navdušiti za vlaganje v nas. Verjamem, da nam bo z dobrimi idejami in delom uspelo.«

Zavod Ypsilon je v svojih mnogih različnih projektih vedno znal združiti energijo mladih in izkušnje starejših.

  • Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon in pobudnik trgovine mladih umetnikov:

»V zavodu Ypsilon se zavedamo izzivov, ki jih imajo danes mladi. Verjamemo, da je temeljna podlaga za razvoj družbe tudi umetnost. Veseli smo, da smo prepričali gospodarstvo, našli umetnike in  s tem omogočili, da umetniki razvijajo svojo zgodbo in z njo tudi svoj potencial.«

Projektu se je kot glavni partner pridružila družba BTC d.d., ki je mladim umetnikom pokroviteljsko odstopila prostor v novi Kristalni palači in tako omogočila razvoj novega projekta, ki bo zagotovo svež veter na slovenskem kulturno-umetniškem področju.