Torto smo vse življenje rezali narobe!

Tudi ti tako kot mi torto razrežeš na trikotnike, iz notranjosti kroga navzven? Znanost pravi, da smo torto vse življenje rezali narobe ...

Večina nas torto reče iz notranjosti kroga navzven.  (foto: Profimedia) Profimedia
10. 9. 2015

Britanski matematik in avtor knjig Alex Bellos v videu prikazuje povsem drugačno metodo rezanja torte. Prednost te metode je predvsem v tem, da torta ostane sveža, če je ne pojemo (oziroma razdelimo) isti dan. Torta, ki jo režemo v obliki trikotnikov, se namreč začne izsuševati in že naslednji dan ni več tako okusna kot prejšnji. Kako jo torej razrežemo za maksimalen kulinarični užitek, pa tudi za boljši izkoristek torte? 

Začnemo takole: Na sredini naredimo dva vzporedna reza in dobimo velik, lepo oblikovan pravokotnik. Ta kos je namenjen slavljencu, seveda! 

rezanje torte

Nadaljujemo tako, da torto stisnemo skupaj.

rezanje torte

Nato naredimo še en prečen rez in nadaljujemo z rezanjem kot pri prvem kosu.

torta rezanje 1

Tudi po zadnjem kosu, ki ga nameravamo tisti dan ponuditi, torto stisnemo skupaj in shranimo. Tako ostane sveža, kot bi bila še cela.

Avtor videa predlaga še, da si za pomoč pri rezanju pomagamo z elastiko, kar pa pride v poštev zgolj pri tortah, ki imajo debelo in čvrsto glazuro. Za nazornejši prikaz si oglej video, v katerem Bellos natančno razloži in prikaže postopek.

In čeprav je ideja zelo dobra in izkoristek torte nedvomno boljši, sem se ob gledanju videa hitro odločila, da jo bom rezala kar po starem. Imam občutek, da bi utegnila moja torta v trenutku razpasti, ko bi jo stisnila skupaj. Kaj šele, da bi v ta proces vključila še elastiko ... Sicer pa torta pri nas le redko kdaj dočaka naslednji dan :)

Sanjine objave spremljaj tudi na Twitterju.

Preveri še, kako se pravilno skuha kavo. Tudi to smo kot kaže vse življenje kuhali narobe. Preveri še preprost recept za jabolčno pito