Torek je čas za glasbo v klubu nad mestom

Klub Cankarjevega doma bo znova gostil enega najboljših kitaristov Marca Ribota, ki bo predstavil svoj najnovejši projekt.

Torek je čas za glasbo v klubu nad mestom (foto: Petra Cvelbar) Petra Cvelbar
26. 3. 2012

Really The Blues je projekt, s katerim Marc raziskuje glasbeno pot med Chicagom petdesetih do Newarka in soul džeza poznih šestdesetih let. Album bo predstavil z odličnimi glasbeniki: Cooper-Moore bo na klaviaturah, Brad Jones na basu in JT Lewis na bobnih.

Marca Ribota poznamo kot člana inovativnega in vplivnega newyorškega downtown ansambla Johna Luriea Lounge Lizards iz osemdesetih.

Sodeloval je pri snemanjih albumov  Spike, Mighty Like a Pose in Kojak Variety Elvisa Costella, Blazing Away Marianne Faithful, Rain Dogs, Big Time, Frank's Wild Years in Mule Variations Toma Waitsa. V vsem tem času je nadaljeval raziskovanje nenehno spreminjajoče se newyorške glasbene scene. Delal je z glasbeniki, kot so Arto Lindsay, Don Byron, Anmthony Coleman, T-Bone Burnett, The Jazz Passengers, Evan Lurie, The Sun Ra Arkestra, Chocolate Genius, Bill Frisell in John Zorn.

Ribot je tudi skladal in snemal svojo vrsto 'downtown' soul glasbe s svojima skupinama Rootless Cosmopolitans in Shrek pa tudi pod svojim imenom. Leta 1996 je posnel album  Don't Blame Me, na katerem je s svojimi soli ponovno priklical vrsto ameriških standardov. Album je revija The Village Voice pohvalila kot »ploščo, polno pikantnih in nenavadnih glasbenih užitkov«.

Leta 1998 je izdal ploščo z naslovom Marc Ribot Y Loc Cubanos Positzos, na kateri Ribot enkratno podaja svojo posebno interpretacijo glasbenega gradiva velikega kubanskega glasbenika Arsenia Rodrigueza.

Pred časom smo ga slišali v klubu z odličnim projektom Ceramic dog in lansko leto s solo nastopom v nabito polni dvorani kluba Gromki, kjer je predstavil ploščo Silent Movies. V torek pa našpiči ušesa skupaj z nami ob predstavitvi novega projekta Really The Blues.

Več na spletni strani CD in Marcribot.com.

Foto: Petra Cvelbar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri