To so znaki, da moraš odložiti telefon in se več družiti

Si ena tistih, ki med vikendi večino časa porabijo za pisanje sporočil in videvanje s prijatelji? Ali spadaš v skupino drugih, ki noči preživijo sami v družbi Netflixa? Potem takem je čas za spremembo!

To so znaki, da moraš odložiti telefon in se več družiti (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2017

Pomembno je, da preživiš nekaj svojega časa z drugimi. Slednje lahko ima zelo velik vpliv na tvoje zdravje in dobro počutje. Večji kot si si morda predstavljala!

"Če veliko časa preživiš sama, lahko imaš velikokrat občutek osamljenosti in depresije," pravi psihoanalitičarka Laurie Hollman. "Druženje (v razumnih količinah!) te navdaja z dobrimi občutki, to pa je pravzaprav vse, kar potrebuješ. Ni potrebe, da se udeležiš veliko zabav in družabnih dogodkov."

Preberi si znake, navaja jih Bustle, ki pravijo, da moraš tudi ti odložiti telefon in se več družiti:

1. Če se ti bi zgodilo nekaj slabega, ne bi vedela, koga poklicati

Mogoče je čas, da razmisliš o okrepitvi nekaterih odnosov. Vprašaj se, koga bi poklicala, če bi se ti zgodilo nekaj strašnega. "Ko se nekdo zelo trudi, da bi odgovoril na to vprašanje, pomeni 'rdeči alarm', da ni dovolj povezan z drugimi," pravi psihoterapevtka Jennifer Weaver-Breitenbecher.

2. Imaš eno prijateljico … in to je to

Super je, da imaš stalno 'partnerko v zločinu', a je vsekakor tudi pomembno, da se zavedamo, da se ni dobro zanašati le na eno osebo. "Ljudje, ki so navajeni biti del 'partnerstva v dvoje' se vendar v večjih skupinah izgubijo," pravi psihologinja Jeanette Raymond.

3. Občutiš tesnobo ali stres?

Ja, razumemo te. Ko si pod stresom ali se počutiš tesnobno, je zadnja stvar, ki bi si jo želela, preživljanje časa s prijatelji. Vendar različne študije kažejo, da lahko druženje dejansko dvigne tvoj indeks sreče in zmanjša stres. Raziskava, objavljena v American Journal of Health Promotion, pravi, da druženje prinaša izboljšanje duševnega zdravja.

4. Nimaš motivacije

Preživljanje časa s prijatelji ti lahko pomaga določiti prioritete v življenju, pišejo pri Psyhology Today. "Stimulacijo najdeš, ko te drugi sprašujejo o tvojem delu in življenju," pravi avtor Hollman.

5. Prijatelji te ne vabijo več nikamor

"Ko se tvoji prijatelji navadijo na tvoje pogoste izgovore, ki te branijo, da bi čas preživljala z njimi, te bodo verjetno nekega dne tudi nehali spraševati in te vabiti ven," pravi profesorica psihologije Joanne Bagshaw. Torej, če na socialnih medijih v zadnjem času opažaš, kako se tvoji prijatelji zabavajo brez tebe, je čas, da se vrneš in rečeš velik 'JA' vsem novim povabilom.

6. Že lep čas nisi spoznala koga novega

Ugotavljaš, da že lep čas nisi spoznala koga na novo? Socializiranje je pomembno tudi za spoznavanje novih prijateljev, pišejo pri Psihology Today. Nova poznanstva ti namreč v življenje pomagajo vnašati svežino.

Depresija

7. Že ko odpreš oči, se počutiš osamljeno

Se zbujaš z občutkom strahu in z željo po več socialne podpore? Pravzaprav težko vstaneš iz postelje? Še danes pokliči prijateljico, s katero že dolgo nista klepetali, obišči sosedo ali sorodnike. In proč z izgovori!

8. Pogosto si bolna

Morda se zdi, da zgornje nima ničesar s tem, koliko časa porabiš z ljudmi, ampak osamljenost ima lahko veliko večji vpliv na tvoje zdravje, kot si lahko predstavljaš. Osamljenost ima velik vpliv na tvoj imunski sistem, povečuje kronična vnetja in znižuje raven nekaterih antivirusnih snovi.

Preberi še: Paulo Coelho: 15 čudovitih misli, ki te bodo spomnile, da je življenje v resnici čarobno in So moški res VEDNO pripravljeni za seks? Tole te zna šokirati

Priporočamo tudi: Lastnosti, ki žensko polepšajo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri