To moraš vedeti PREDEN posvojiš ali kupiš žival!

Si želiš, da te po napornem dnevu doma pričaka kosmata živalca in ti vsa vesela, da si končno spet pri njej, skoči v naročje? Preveri, ali si res prava za pasjo ali mačjo mamico.

To moraš vedeti PREDEN posvojiš ali kupiš žival! (foto: getty images, shutterstock) getty images, shutterstock
11. 12. 2015

Najprej iskreno odgovori na naslednja vprašanja:

  • 1 Ali sem pripravljena 10, 15 ali celo 20 let neprekinjeno skrbeti za žival? 
  • 2 Koliko časa resnično lahko posvečam temu, da bo moj ljubljenček živel najboljše življenje, kar ga lahko? 
  • 3 Kakšen je moj življenjski slog in katera žival mi najbolj ustreza?
  • 4 Ali sem pripravljena dresirati žival? 
  • 5 Ali imam primeren življenjski prostor za žival? 
  • 6 Ali bom lahko poleg hrane, šamponov in ovratnic plačevala tudi račune veterinarja, tudi ob resnejših težavah ljubljenčka?

Če si na zgornjih šest vprašanj odgovorila z DA,

Mateja Plevnik, dr. vet. med., pravi, da moraš najprej vedeti, kaj žival potrebuje: "Mačka je denimo zelo samostojna in je lahko tudi več časa sama doma. V tem primeru je bolje, da si omisliš dve mački, da imata družbo. Pes potrebuje več tvojega časa. Vsaj dvakrat na dan ga moraš peljati lulat in vsaj enkrat na daljši sprehod.

Med dopustom moraš psa vzeti s seboj ali pa poiskati varstvo zanj. Za mačke med dopustom potrebuješ nekoga, ki jim bo vsak dan natresel hrano in vodo in počistil stranišče.

Če te ves dan ni doma, ni prav, da si žival sploh omisliš, če pa imaš dovolj časa, si najprej izberi na podlagi tega, katera živalska vrsta ti je ljubša, kaj potrebuje, kakšen karakter ima.

Pri psu je še pomembno, kakšne velikosti je, ali mu boš fizično kos, kakšen karakter je. Vsekakor je priporočljivo z vsakim psom najprej v malo šolo, potem pa še v pravo pasjo šolo.

Pozanimaj se, h kakšnim boleznim je nagnjena ta živalska vrsta oziroma pasma, če se odločaš za pasemsko žival."

Koliko te bo kosmatinček stal v prihodnosti?

Posvojitev je le prvi korak. "Za manjšega psa in mačko boš za hrano odštela približno 15 evrov na mesec in še 15 evrov za mačji pesek v stranišču, velik pes pa z lahkoto 'poje' tudi od 70 do 100 evrov!

Letni strošek za cepljenje je za mačko okoli 25 do 60 evrov, za psa pa od 30 od 60 evrov, odvisno od vrste cepljenj, ki jih vsak opravi glede na nasvet veterinarja. Mladiča se cepi dva- do štirikrat, potem pa se cepljenja ponavljajo v letnih, dvoletnih ali triletnih razmikih," pravi Mateja Plevnik, dr. vet. med.

pes

Odločila si se, da postaneš pasja mami

Preden nabaviš mladička

1. Svoj prosti čas izkoristi za druženje z živalmi iz zavetišča.
2. Spoznaj druge mačke ali pse takšne pasme, kot si jo želiš.
3. Obiskuj odgovorne vzreditelje.

macka

Kaj še potrebuješ?

PES: ovratnica in vrvica, hrana, posodice za hrano in vodo, posteljica, 'hiška', igrače, pripomočki za vzdrževanje dlake

MAČKA: ovratnica, nosilka, posodica za stranišče, pesek za stranišče, hrana, posodice, pripomočki za čiščenje, igrače za mačke

PRI OBEH: Tim za podporo (veterinar, sprehajalec psov, frizer za ljubljenčke)

muc

Mačje zmote: Tudi mačke potrebujejo čas, ki ga posvečaš le njim. Niso čiste samotarke, in če jih pet dni na teden zanemarjaš, ti bodo zamerile in ti nagajale.

Skupaj z njim bi rada posvojila puhasto kepico

On bi labradorja, ti bombažka: Odločita se skupaj, brez zamer in pritiskov. Če se bosta prepirala, bo žival samo zmedena.

Se že odločaš, kateri bo šel s tabo domov? "Če se odločaš za kužka ali mucka, je zelo pomembno, da mladička vzameš iz legla pri vzreditelju doma. Pozorna bodi na to, ali je ma­mica urejena in ali je videti zdrava. Tudi mladički morajo biti zdravi: naj nimajo izcedkov iz oči, mest brez dlake, hrastic okrogle oblike (če so praske od igre med mladički, nič hudega), nesvetleče dlake, črnih pikic po kožuščku (iztrebki od bolh) ali bolh, mladički ne smejo biti shujšani.

Poglej, ali imajo čvrste kakce ali drisko. Pozanimaj se, ali je bil mladiček redno razglisten (v starosti dva, štiri, šest in osem tednov). Mladiček naj ne bi bil cepljen pred osmim tednom starosti, ker takrat imunski sistem ni dovolj zrel, da bi cepivo učinkovalo.

Mladička ne jemlji iz legla pred osmim tednom starosti. Vsak pasji mladič mora biti od 1. januarja 2015 čipiran že v leglu, ne glede na to, ali je mešanček ali čistokrven ali rodovniški pes.

Če vzameš nečipiranega pasjega mladička, sta v prekršku ti in vzreditelj. Nikar ne prevzemaj živali na parkirišču, ker gre zelo verjetno za prekupčevalce z živalmi, taki mladički so pogosto v zelo slabem stanju ali zbolijo kmalu po tistem, ko jih prineseš domov.

Kaj pa, če enkrat ne bosta več par? O tem, kako bosta za žival skrbela, če se kdaj razideta, se pogovorita, še preden prineseta žival domov.

Kako pa je z ljubljenčki v postelji?

ZA: Ljubljenčki lahko znižajo krvni tlak in pomirjajo, kar ti lahko pomaga zaspati. Žival ti lahko podari občutek varnosti. Bonus za samske punce: objemanje krznenega prijateljčka ti bo sprožilo oksitocin, tako kot ga stiskanje s partnerjem.

PROTI: Ko pari dovolijo, da ljubljenček spi med njimi, obstaja fizična ovira za seks. In ko že seksata, je tvoja vulva izpostavljena prhljaju, umazaniji, dlakam, bolham in klopom. Poleg tega živali prenašajo cvetni prah, plesen in grije.

ODLOČI SAMA: Si se odločila, da bo Tačko spal v tvoji postelji? Okopaj ga vsak teden. Mucka ostaja pred vrati? Zaradi ločitvene stiske te bo ponoči morda prebujala. Odejice, ki dišijo po tebi, postavi na tla pred vrati.

Po predlogi Helin Jung, Geoffrey Gagnon, Danielle McNally priredila Petra Arula
Fotografije: getty images, shutterstock

Preberi še: To je razlog, zakaj moraš nehati dnevno sanjariti o popolnih ljudeh! ali pa preveri, kateri piškot je dobil nazil "Najboljši piškot leta 2015"!