TO je stvar, ki je ta hip najbolj 'trendi' (+5 razlogov, zakaj poskusiti)

Pozor! Naravnost iz osemdesetih so se v leto 2018 pripeljale kotalke in zasvojile vse mlade in mlade po srcu. Tu je 5 dobrih razlogov, zakaj začeti.

TO je stvar, ki je ta hip najbolj 'trendi' (+5 razlogov, zakaj poskusiti) (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 8. 2018

Je za vse kriva nadaljevanka Soy Luna (Jaz sem Luna) ali nostalgija iz osemdesetih let, ko so punce v kratkih hlačah z visokim pasom in vokmanom drvele skozi ulico? V tem trenutku to sploh ni pomembno, temveč le to, da je kotalkališče v Tivoliju spet zaživelo!

Tam smo srečale tudi Veroniko Černe (v Cosmu si jo spoznala kot finalistko natečaja Dekle z naslovnice) na turkiznih kotalkah (kako pa drugače?!) in z njo malce poklepetali. Pravi, da je trenutno več na kotalkah kot pa v čevljih, in v šali pripomni, da bi potrebovala takšne, s katerih bi lahko snela koleščke in brez problema vstopila v ustanove, kjer je kotalkanje prepovedano.

Takšne kotalke sicer že obstajajo, a so za zdaj še predrage, da bi si jih kupila.

5 dobrih razlogov, zakaj začeti:

1 Druženje

Če se odločiš za kotalkanje, obstaja velika nevarnost, da postane to tvoja nova ljubezen, okrog tebe pa nikoli ne bo manjkalo nadobudnih kotalkaric. Lahko te tako zasvoji, da postane tvoj življenjski slog, ki s seboj pripelje tudi kulske kotalkarske prijatelje.

2 Na cilju boš hitreje

Ko enkrat osvojiš pravila in okrepiš samozavest, ti bo hoja postala dolgočasna in tvoji najljubši čevlji čevlji na štirih kolesih. Kot bi mignil, boš na drugem koncu mesta, in to brez čakanja na avtobus ali gnetenja v prometnih zamaških.

3 Samozavest

Termometer za samozavest bo kar naenkrat poskočil. Ko boš obvladala zavijanje med uličnimi svetilkami in skakanje čez pločnike, pa ti njegovi pogledi ne uidejo. Saj veš, kotalkarice so res seksi.

4 Kreativnost in izražanje

To je šport oz. rekreacija, s katero se lahko izraziš. Res je, da se moraš najprej naučiti tehničnih osnov, potem pa lahko ustvarjaš in gradiš samosvoj stil in z neskončno kreativnostjo osvajaš. Naprej te bodo gnali novi in še bolj drzni triki.

5 Vedno kul

Že samo s tem, da imaš na nogah retro kotalke, bodo tvoje kratke obleke ali kratke hlače iz džinsa videti nesramno seksi. Če pa obvladaš še kakšne trike, ti naziv najbolj kul sošolke ne uide.

Kako in kdaj začeti?

Najprej je treba izbrati opremo, ki je odvisna od tvojega znanja. Na začetku so primerne skoraj vse vrste kotalk (vseeno pa drži, da se boš z bolj kakovostnimi naučila lažje in hitreje). S pridobljenim znanjem in tekmovalnimi ambicijami izbira postane bolj zahtevna. Glede na različne discipline in podlage obstajajo različni modeli čevljev in podvozij. Obstajajo kotalke s peto in z ravnim podplatom.

Starejše kotalkarice prisegajo na peto, saj težišče premakne na sprednji del in zagotovi večjo stabilnost. Vendar pa je tako kot pri čevljih to le moč navade. Veliko vlogo igrata tudi barva in oblika, seveda morajo biti lepe! Ne pozabi niti na dokolenke, ki skrbijo za to, da mišice ostanejo tople, in za retro videz. Tudi ti se zapelji novim dogodivščinam naproti – nikoli ni prepozno!

Punce iz kluba Chicks in Bowls Slovenia (njihova ustanoviteljica je Katja Djukić (@chilibananas)), te z veseljem pričakujejo, zato hitro skoči na njihovo FB-stran.

Naj bodo čevlji na koleščkih tvoja letošnja poletna avantura.

Besedilo: MAJA SOTOŠEK
Fotografije: SHUTTERSTOCK

Preberi še: Lepotni trik, ki te bo rešil mastnih las (na potovanju) in Bizarni lepotni rituali, ki te bodo vrgli na rit (bralke razkrivajo)

Priporočamo tudi: Jasna Kuljaj objavila redke fotografije svoje hčerkice