Zakaj se vplivne ženske te dni oblačijo v belo?

In ne, razlog ni poroka!

Zakaj se vplivne ženske te dni oblačijo v belo? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2019

Bela barva je barva čistosti in nedolžnosti, velikorat jo povezujemo tudi s poroko.

Ženske na vodilnih položajih po vsem svetu pa jo v teh dneh nosijo iz popolnoma drugačnega razloga!

Torej ... zakaj?

Pomen bele barve je zgodovinski in izjemno pomemben za nas, ženske. Na svojih zborovanjih so jo namreč nosile prve sufražetke, ustanoviteljice gibanja za enakopravnost žensk, ki so se v tistih časih borile predvsem za njihovo volilno pravico.

Poglej, kako so belo barvo nosile prve borke za ženske pravice:

Čeprav ima danes feminizem prevečkrat negativen prizvok, so naše predhodnice tlakovale pot za nekaj, kar včasih nikakor ni bilo samoumevno.

Tudi to, da so nas zaradi njihovega boja uradno potrdili kot "enake moškim", je nekaj, kar danes radi zasmehujemo, a stvari bi brez tega lahko bile precej drugačne.

Danes namreč prav zaradi tega ženska hodi v službo, lahko sama odloča o svojih željah, lahko se pri spolnih odnosih zaščiti in ima glas. In tega ne gre zanemariti, se strinjaš?

Omeniti je potrebno tudi to, da je po svetu še vedno veliko držav, kjer ženske  niti približno nimajo zgoraj zapisanih pravic in so obravnavane kot manjvredne.

Belo barvo je v teh dneh na zaprisegi nosila tudi najmlajša članica ameriškega kongresa, Alexandria Ocasio-Cortez:

Alexandria je v prejšnjem letu precej razburkala ameriško politično sceno, saj so ji mnogi očitali mladost. A s kritikami se je spopadla odkrito in si prislužila spoštovanje celega sveta.

Ob zaprisegi je na Twitterju zapisala:

"Danes sem izbrala belo barvo oblačil v čast vseh žensk, ki so tlakovale to pot pred menoj in za vse tiste, ki bodo to še storile. Brez njih me danes ne bi bilo tukaj!"

Mladenka je sledila svojim predhodnicam, ki so belo barve prav tako nosile iz takšnih razlogov.

Spomnimo se samo Hillary Clinton na ameriških predsedniških volitvah 2016, ki je na oder ponosno prikorakala v kostimu bele barve.

Poglej, kako je leta 2016 belo nosila Hillary Clinton:

Ob svojem prvem večjem govoru na Združenih narodih pa jo je nosila tudi igralka Emma Watson, ki jo poznamo kot odločno Hermiono iz Harryja Potterja:

Emma je namreč že vrsto let ambasadorka organizacije Združenih narodov, v okviru katere se bori predvsem za enakopravnost obeh spolov s kampanjo "#heforshe".

Z belimi oblačili seveda ne bodo rešile sveta, a gre za simboliko boja, ki še vedno traja, in trajal bo vse dokler bodo močne posameznice na svetu želele boljše pogoje za VSE!

Pripravila: Nina Skok

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Poglej, kako izgleda najlepša družina na svetu (oči je BOŽANSKI!)

Priporočamo tudi: To je zagotovo NAJVEČJI uspeh Mitje Okorna (in vključuje Caro Delavingne)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri