To je najbolj modno osveščen mops vseh časov (foto)

Ljubki kosmatinec, ki sliši na ime Nutello, je s svojimi modnimi opravami postal internetna senzacija.

To je najbolj modno osveščen mops vseh časov (foto) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2015

Vse skupaj se je začelo oktobra 2014, ko sta njegova lastnika Melina in njen mož Tarik iz Švice, leto in pol staremu Nutellu odprla svoj instagram profil in na njem začela objavljati fotografije tega priljubljenega mopsa v najrazličnejših modnih opravah.

Melina

Nutello je hitro začel pridobivati svoje oboževalce in danes se lahko pohvali že s 14 000 sledilci, ki vsakič znova nestrpno pričakujejo, s čim jih bo presenetil ta mali navihanec.

Si vedela?

Začetki pasme mops, tega velikana v malem, segajo pol tisočletja pred naše štetje. Najbolj verjetno je ugibanje, da je mops kitajskega izvora.

V Evropi se je pojavil v 16.stol. s princem Williamom I. Oranjskim. Vzhodnoindijska nizozemska trgovska družba je skupaj s svilo, začimbami in drugimi dragocenostmi na staro celino pripeljala tudi prve mopse.

Pasma je postala popularna takoj, ko je prispela na Nizozemsko. Začela se je širiti po vseh deželah, vendar samo po dvorih. William III. je svoje mopse odpeljal s seboj čez Rokavski preliv.

Oboževal jih je tudi Napoleon. Mops njegove izvoljenke Josephine, z imenom Fortune, mu je v ovratnici prinašal sporočila. S kralji in cesarji pa so odšli tudi mopsi.

Konec 19. stol. je pasma skoraj izumrla. Razlog za to je bil odpor meščanskega sveta do simbolov iz preteklosti. V 70. letih tega stoletja se je pasma ponovno začela silovito širiti.

Vir: www.mojpes.net