To je destinacija za vse okuse (in vsa horoskopska znamenja)!

Razmišljaš o vikend pobegu? "To je raj za ljubitelje narave, hude žurerje in vse deskarje, ki ga moraš obiskati čimprej," pravi naša novinarka Nina o Portugalski. Hkrati pa ima zate 4 potovalne namige.

To je destinacija za vse okuse (in vsa horoskopska znamenja)! (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 9. 2018

Portugalska je destinacija za vse okuse!

Mesta so polna zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, je raj za ljubitelje narave, vse hude žurerke in ne nazadnje za vse deskarje in tiste, ki bi to šele radi postali.

V deželi, ki je bila na vrhuncu svoje moči v 16. stoletju, dobiš občutek, da se je čas ustavil,  da se vse od takrat giblje v počasnejšem tempu, včasih otožno, spet drugič strastno in polno upanja.

Vsa ta občutja so Portugalci ujeli v nacionalni glasbeni zvrsti fado, ki je le ena od stvari, ki jih moraš 'okusiti', če se odpravljaš na skrajni jugozahod evropske celine.

Portugalsko je najbolje raziskovati na kolesih – avtomobila, motorja ali avtodoma, če pa imaš dovolj kondicije in časa, se seveda lahko odločiš tudi za kolo. Svetujemo ti le, da ne obiščeš zgolj glavnega mesta, saj je ogromno naravnih in kulturnih zakladov razporejenih vzdolž celotnega polotoka.

1. Katere kraje obiskati?

Porto

Ob reki Duoro se na obeh bregovih dviga drugo največje mesto na Portugalskem. Poleg železniške postaje z znamenitimi poslikavami na ploščicah moraš nujno obiskati čudovito knjigarnico Livraria Lello ter eno od številnih vinskih kleti, v katerih pridelujejo vino portovec. Porto in Lizbona neprestano tekmujeta tako v nogometu kot v priljubljenosti med turisti, zato nujno obišči obe mesti in se sama odloči, za koga boš navijala.

Slabi dve uri vožnje proti severu med 15. in 18. avgustom poteka indie festival (Vodafone Paredes de Coura), ki ponuja idilični alternativni odklop. Če pa želiš ostati v mestu, se zvečer odpravi na ulico Galeria de Paris ali Rua de Cândido dos Reis, kjer si v enem od barov naročiš pijačo in z lokalci minglaš kar na ulici.

Coimbra

Študentsko mesto, v katerem deluje univerza že vse od leta 1290. Tu je tudi znamenita knjižnica Biblioteca Joanina, ki je prava paša za oči, čeprav si se na potovanje odpravila, da bi študijske knjige za nekaj časa odmislila. Ne pozabi zaviti niti v glavno katedralo in samostan Santa Clara-a-Velha.

Če se boš tu potepala na začetku oktobra, ne zamudi 'portugalskega brucovanja'. Festa das Latas ali na kratko Latada, ki traja teden dni, povezuje študente iz vseh regij. Poleg spremljevalnega programa večina koncertov poteka na Praça da Canção.

Aveiro

Mestece, ki ga imenujejo tudi portugalske Benetke, saj se po kanalih vozijo čudovito poslikane gondole ali moliceiros, je skupek novega in starega. Na območju Rossio lahko občuduješ bogata posestva in muzej Art Nouveau, nikakor pa ne pozabi zaviti niti na plažo Costa Nova, kjer so ob obali razporejene pisane črtaste hiše, ki ti bodo zagotovo prinesle mnogo všečkov.

Rt Roca

Skrajna zahodna točka celinske Evrope, ki ponuja neskončen pogled na Atlantski ocean. Skalovje, ki se dviga 140 metrov nad morsko gladino, ponuja čudovit razgled na plaže, morje in svetilnik iz leta 1722, ki je danes spremenjen v turistično pisarno.

Sintra

Slikovito mestece, uvrščeno na seznam Unesco dediščine, je posejano s čudovitimi plemiškimi palačami, med katerimi je zagotovo najlepši biser Palacio Nacional de Pena. Grad na vzpetini s svojimi raznovrstnimi oblikami, barvnimi odtenki in detajli vzbuja občutek, da se sprehajaš po gradu iz pravljice.

Evora

Rimski tempelj, akvadukt, gotska katedrala in kapela, zgrajena iz človeških kosti, vse to najdeš v Evori, ki priča o dolgi in raznoliki zgodovini Portugalske.

Lizbona

Kot druga evropska glavna mesta je tudi Lizbona polna mešanica starega in novega, kulturnozgodovinskih objektov ter modernejših muzejev, galerij, restavracij in barov.

Med obveznimi turističnimi postojankami so belemski stolp, samostan sv. Jeronimo, četrt Alfama in grad Sao Jorge. Vzemi si čas za obisk bolšjaka Feira da Ladra, na katerem se prodaja vse, kar si lahko zamisliš. Zavij v galerijo Zé dos Bois (ZDB), kjer se po uradnem odprtju razstave,vedno razvije dobra zabava, ki jo lahko nadaljuješ na rožnati ulici Rua Cor-de-Rosa. Za zabavo na plaži pa se odpravi na Costa da Caparica.

Pêra

Pêra mestu v skrajno južni pokrajini Algarve v poletnih mesecih gosti festival Fiesa. Gre za največji festival skulptur, narejenih iz mivke. Mesto iz mivke poleg stotine umetnin ponuja razne delavnice, koncerte, kulinariko in fish spa (starodavna masaža stopal).

2. Kaj jesti?

- francezinja (sendvič z več vrstam mesa prelit z omako) + pivo super bock

- bacalhau cozido com grão (riba s čičeriko, krompirjem in zelenjavo) + vinho verde

- sladica pastel de nata + vino portovec + liker beirão (kot digestiv)

3. Kaj kupiti?

Na Portugalskem je močno razvita usnjarska industrija, zato si namesto raznih drobnarij iz trgovin s spominčkov raje privošči nov par čevljev ali torbico iz plutovine.

4. Kaj obvezno umestiti na seznam?

Večer glasbe fado – čeprav boš na teh večerih obkrožena s turisti in ne domačini, je vsekakor vredno, da se prepustiš otožnim melodijam glasbe, polne upanja, ki jo navadno izvaja pevka ob spremljavi kitare.

Besedilo: Nina Vidrih
Fotografije: shutterstock, getty images, promocijsko gradivo in Unsplash.com/@Ricardo Resende, Unsplash.com/@Samuel Zeller, Unsplash.com/@Ricardo Resende, Unsplash.com/@Joel Filipe

Preberi še: Ti je vroče? Obišči eno izmed 12 najlepših naravnih kopališč pri nas (ali pa kar vse) in 5 razlogov, zakaj so znane Slovenke letos navdušene nad Santorinijem (in tudi ti boš!)

Priporočamo tudi: Stvari, ki jih je dobro vedeti, ko greš kampirat (priporoča naša novinarka) in Poglej, kaj sta na Mercatorjevem potovanju v Sofiji doživeli Ajda in Kaja