Tina Maze ni edina športnica, ki so ji grozili!

Ta trenutek v športnem svetu odmeva anonimno pismo, v katerem so smrtne grožnje, namenjene naši šampijonki Tini Maze. Organizatorji tekme v Garmisch-Partenkrichnu, kamor je pismo priromalo, so dogodek vzeli izredno resno in obvestili tudi tamkajšnjo policijo.

8. 3. 2013

Kaj natačno si o grožnji misli Andrea Massi in kako vse skupaj prenaša Tina Maze, si lahko preberete v današnji reviji Story.

Grožnje v svetu športa pa tudi sicer niso nekaj novega ...

Prelomno: napad na Moniko Seleš

Leto 1993 je bilo prelomno v športni zgodovini, saj se je na očeh javnosti in polne tribune ljudi zgodil incident, ki je zaznamoval odnose med športniki in njihovimi navijači. Tisto pomlad je namreč na teniškem dvoboju med Magdaleno Maleevo in takratno prvo igralko sveta Moniko Seleš, slednjo med premorom zabodel privrženec njene največje tekmice Steffie Graf.

"Spominjam se ostre bolečine v hrbtu. Nekaj sem začutila v telesu, pogledala nazaj in takoj me je zadelo, kaj se dogaja," je pozneje za medije hudo izkušnjo delila Monika, ki je zaradi nepremišljene poteze psihičnega bolnika utrpela kar nekaj poškodb. Ne le fizičnih, ki so se zacelile po nekaj mesecih, temveč tudi psihičnih, s katerimi se je ubadala še dolga leta po dogodku. Čeprav se je dve leti po poškodbi vrnila na teniška igrišča, ni nikoli dosegla stare slave, posttravmatski stres in depresija pa sta jo spremljala vse do konca kariere leta 2008, ko je s pomočjo strokovnjakov premagala vsaj delček strahu.

"Prišla sem do točke, ko vsak dan živim, kot bi bil moj zadnji."

Na srečo obstajajo vendarle tudi športniki, ki jim niso nikoli grozili ...

Jure Košir nima teh izkušenj

Nekdanji smučar Jure Košir je v devetdesetih letih kraljeval belim strminam, vendar pa sam tovrstnih izkušenj z grožnjami, čeprav je bil prav tako ves čas na očeh javnosti, ni doživel.

"Mogoče zato, ker nisem bil tako izpostavljen kot danes Tina, vendar pa moram priznati, da bi me takšna stvar kar hitro spravila iz tira. V naših časih tega ni bilo ali pa jih nisem opazil. Spomnim se, da smo brezskrbno puščali steklenice in termovke ob smučišču, ne da bi se ozirali nanje. Če danes pogledam nazaj, bi nam takrat lahko kdorkoli brez težav kaj podtaknil, zaradi česar bi lahko padli na dopinškem testu."

Takrat je bila Juretova največja grožnja njegov največji tekmec, Italijan Alberto Tomba, vendar le na smučišču, zunaj njega rivalstva ni bilo čutiti.