Tik pred novim letom si oglej dve strastni baletni predstavi

Zadnji dnevi leta bodo na odru Cankarjevega doma v znamenju dveh nesmrtnih zgodb strasti in ljubezni, ki sta svoje protagoniste vodili vse do konca in še čez. 

Romeo in Julija (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
23. 12. 2014

V ponedeljek, 29. decembra, si ob 19.30 lahko ogledaš predstavo Romeo in Julija.

Dramatično zastavljen balet neoklasičnega sloga ostaja zvest Shakespearovemu besedilu in riše podobo drzne, čutne in brutalne ere, kjer se je o življenju in smrti odločalo v trenutku.

Koncept uprizoritve Romea in Julije ohranja portret ljubezni, žrtvovane zaradi sovraštva okolja ter neizprosnosti uničujočih odnosov.

Koreografinja Valentina Turcu je jasno izoblikovala značajske poteze mladih ljubimcev, vrtinec njunih čustev, drznost in pogum ter brezmejno odločenost, da se upreta usodi, ki so jo jima namenili starši. Oklestila je glasbene in dramaturške okraske ter ostala osredinjena na jedro ljubezenske zgodbe. Glasba Prokofjeva je navdihujoča sopotnica pri uresničevanju postavitve. 

V sredo, 31. decembra, pa si ob 21.00 lahko ogledaš Carmen, baletni triler v enem dejanju

Plesna ustvarjalnost baletne plesalke in koreografinje Valentine Turcu se je v Carmen osredotočila predvsem na čutni plesni magnetizem, ki ga poganjata erotični naboj in libidinalna moč dekadentne protagonistke.

Baletni libreto je tako vseskozi osredinjen na osnovno vodilo zgodbe – ljubezensko moč ženske, svobodno izkušnjo erotike ter njeno vpetost v ljubezenski trikotnik med Don Joséjem in Escamillom.

Carmen

Ščedrinova predelava opere Carmen za plesni medij je poudarila ritmične in dramatične vzgibe Bizeteve partiture, podčrtala je osebnost likov, njihovo notranjo razpetost in zunanjo konfliktnost.

K celoviti podobi in uveljavitvi plesnega spektakla prispeva tudi kostumografski del v stvaritvi mednarodno uveljavljene izraelske umetnice Michal Negrin, ki očara z edinstveno čutnostjo kostumov med arabesknim in neoklasičnim slogom.

Več informacij o obeh predstavah in vstopnicah poišči na spletni strani Cankarjevega doma.