Telefoniranje ni več glavna funkcija pametnega telefona, pravi najnovejša raziskava!

Nova raziskava (spodaj jo objavljamo v celoti), ki jo je za podjetje Huawei izvedel IPSOS januar letos, kaže, da telefoniranje ni več glavna funkcija pametnega telefona. Preveri, katera pa je potem glavna funkcija naših telefonov!

Telefoniranje ni več glavna funkcija pametnega telefona, pravi najnovejša raziskava! (foto: Unsplash.com/Freestocks.org) Unsplash.com/Freestocks.org
13. 2. 2018

Uporabniki pametnih telefonov le-te uporabljajo v najrazličnejše namene. 90 % jih preko telefona preverja novice, 82 % družbena omrežja, kar 80 % pa jih uporablja za navigacijo. Več kot polovica (51 %) pametni telefon izkoristi za opravljanje bančnih storitev, 30 % pa si s telefonom pomaga, kadar potrebujejo zabavo za svoje otroke.

Na splošno je primarna funkcija pametnega telefona iskanje informacij, ki mu sledita zabava in – zanimivo – iskanje partnerja oziroma flirtanje s partnerjem. Slednjega se poslužuje kar dobra tretjina mladih med 18. in 45. letom starosti.

Tina Bončina, dr. medicine in psihoterapevtka komentira: »Podatek navezanosti na mobilni telefon ne preseneča, saj pametni telefon združuje časopis, predvajalnik glasbe, fotoaparat in obdelovanje fotografij, pregledovalnik pošte, dostop do informacij na spletu, diktafon, beležko in planer, omogoča preganjanje dolgčasa z igricami, s pregledovanjem druženih omrežij. Razumljivo, da ga toliko ljudi tudi vidi kot pomočnika in kot sredstvo povezovanja.«

Tako verjetno ne preseneča, da je v preteklem tednu preko svojega pametnega telefona flirtalo kar 34 % uporabnikov. Na telefonu sicer najpogosteje uporabljajo e-pošto (88 %) ter besedilna sporočila (84 %), dostopajo do družbenih omrežij (77 %), fotografirajo (68 %), poslušajo glasbo (60 %) ter igrajo igrice (55 %).

Vse te funkcije so prehitele osnovno funkcijo mobilnih telefonov – telefoniranje.

V preteklem tednu je namreč v ta namen svoj pametni telefon uporabilo le 55 % uporabnikov.

Bončina dodaja: »Podatek, da telefoniranje/pogovarjanje ni več primarna funkcija pametnih telefonov ne preseneča, saj so z njim omogočene tudi druge oblike komunikacije, kot so raznovrstna tekstovna sporočila, elektronska pošta in različne vpletenosti v t. i. klepetalnice. Tako ni več tako velike potrebe po govorjenju, ki je bil včasih vodilni način komunikacije.«

Pametni telefon – naš zvesti spremljevalec, podnevi in ponoči

Da so uporabniki na svoje telefone močno navezani, ni nobena skrivnost, podatki pa to samo še potrjujejo. Kar 28 % jih s telefonom v svoji neposredni bližini preživi vsaj 20 ur na dan ali več, kar 70 % pa vsaj 12 ur dnevno. Le 4 % anketirancev pravi, da imajo telefon v svoji neposredni bližini uro na dan ali manj.

Tina Bončina, dr. med komentira: »Glede na obseg ugodnosti, ki jih ponuja mobilni in pametni telefon, ni nenavadno, da je večino časa uporabniku na očeh, v bližini torej, saj tako lahko ta  stalno uporablja vse njegove funkcije.«

V povprečnem dnevu s pametnim telefonom uporabniki rokujejo 2,8 ur, kar je slišati veliko, pa vendar več kot uro manj, kot znaša evropsko povprečje.

Kar 20 % uporabnikov svoj pametni telefon aktivno uporablja 5 ur na dan ali več.

Kar 37 % jih pravi, da telefon preverijo vsaj nekajkrat na uro, četrtina to naredi enkrat na uro, le slaba desetina pa je takšnih, ki ga preverijo le enkrat ali dvakrat dnevno.

Bončina komentira: »Izjemno visok odstotek zelo pogostih aktivnosti pregledovanja na pametnem telefonu kaže na kompulzivno rabo. Tu vidim priložnost za učenje odgovorne uporabe teh naprav.«

Prednost mobilnih telefonov je seveda njihova mobilnost. 23 % anketirancev svoj telefon običajno vzame v kopalnico, kar 30 % na WC, 36 % v dnevno sobo,  52 % v kuhinjo, 59 % v domačo pisarno, 70 % pa v spalnico. Najredkeje se pametni telefoni pojavijo v otroški sobi – tja jih uporabniki običajno s seboj vzamejo le v 22 % primerov, kar polovica pa jih to stori le izjemoma ali nikoli.

Že iz zgoraj omenjenega nas torej ne more presenetiti, da ima kar 68 % uporabnikov med spanjem telefon v svoji neposredni bližini in ga le 13 % med spanjem pusti v drugem prostoru. Med tistimi, ki jih telefon spremlja v spalnico, je za 63 % anketirancev telefon običajno zadnja stvar, ki jo vidijo pred spanjem, kar 45 % pa jih že zjutraj v postelji s pomočjo telefona preveri najnovejše novice in dogajanje.

Bončina dodaja: »Mobilnike večina uporablja tudi kot budilko, kar gotovo dvigne odstotek uporabnikov, ki imajo telefon ponoči ob sebi. Ne smemo pozabiti, da pogosto nadomešča tudi knjigo. Vsekakor velja opozoriti, da s svetlobni in zvočnimi signali lahko vplivajo na ritem spanja.«

Telefon mora biti vedno ob nas

83 % uporabnikov pravi, da telefon s seboj vzamejo vedno, ko se odpravijo od doma.

Če bi telefon pozabili doma, bi se ponj vrnilo 19 % zaposlenih ali študentov tudi v primeru, da bi zaradi tega zamudili v službo ali na predavanja. 45 % zaposlenih in študentov pa pravi, da bi se ponj vrnili le, če zaradi tega ne bi zamudili na svoje obveznosti.

Bončina komentira: »Ni nujno slabo, če ob predavanjih študentje uporabljajo mobilni telefon,  pomembno pa je, da za nadgradnjo predavanj in ne za to, da se zamotijo. Menim, da je sprotno pregledovanje virov, spletnih člankov ipd., ki jih predavatelj navaja, lahko celo koristno.«

Prijatelji in družina so še vedno pomembnejši od pametnega telefona

Med domačim druženjem z družino ima telefon na mizi poleg sebe le 18 % uporabnikov, nadaljnjih 41 % pa ga ima nekje v svoji bližini, kot na primer v žepu ali torbici. Podobni so podatki za domače druženje s prijatelji – na mizi poleg sebe ga ima takrat 24 % uporabnikov, v svoji bližini pa 37 %.

Ob druženju s prijatelji v baru ali gostilni ga v torbici ali žepu pusti kar tri četrtine uporabnikov.

Lažje se uporabniki neposredni prisotnosti pametnega telefona odpovejo ob zmenkih – na teh ga ima na mizi ob sebi le 13 % (zmenek doma) oziroma 14 % uporabnikov (zmenek zunaj).

Bolj pogosto je pametni telefon na očeh vseh med poslovnimi sestanki, ko ga poleg sebe postavi 19 % zaposlenih, pa tudi na fakultetah, kjer ga ima na mizi poleg sebe kar 32 % študentov.

Bončina komentira: »Podatki kažejo, da se uporabniki ob druženju kar dobro zavedajo pomembnosti pristnega kontakta. Razumljivo je to lažje med prijatelji kot doma. Lepo je videti, da je stik z otrokom prepoznan kot pomemben in starši manj pogosto telefon nosijo v otroško sobo.«

In dodaja: »Še vedno cenimo, da nam nekdo posveti svoj resnični čas in pozornost. To je vidno iz tega, da veliko večino uporabnikov moti, da se nekdo oglasi na telefon ali pregleduje sporočila med osebnim druženjem.«

Situacije, v katerih mobilni telefon ni pomemben

Otroci so naše največje bogastvo in tega se starši še kako dobro zavedajo. Med igro z otroci ima pametni telefon nekje v svoji bližini le 21 % uporabnikov, več kot tri četrtine pa ga za ta čas raje pusti nekje drugje.

Podobno velja tudi za kino, saj uporabniki spoštujejo bonton – 15 % jih telefon popolnoma ugasne, preostali pa utišajo zvok. Skoraj polovica jih pravi, da sporočila, ki bi ga prejeli med filmom, ne bi niti prebrali, ampak bi počakali do konca filma, le petina pa bi jih sporočilo prebrala in nanj med filmom tudi odgovorila.

Kar 68 % uporabnikov moti, če nekdo prekine pogovor, da odgovori na telefonski klic, tri četrtine pa moti tudi, če sogovornik med pogovorom pregleduje sporočila. 

Bončina komentira: »Podatek, da večino moti, če sogovornik med pogovorom uporablja telefon, me je kar razveselil, saj kaže na to, da želimo pristen kontakt. Ti podatki so odličen povod  za samorefleksijo, kako sami reagiramo ob skušnjavi, ki jo prinaša telefon v naši bližini.«

Pomembnejši od pametnega telefona je le ... seks?

V kolikor bi morali uporabniki pametnih telefonov izbirati med svojim telefonom in eno drugo privlačno stvarjo ali aktivnostjo, čemu bi se odpovedali? Kar 64 % bi se raje odpovedalo televiziji, 72 % bi za mesec prenehalo jesti slaščice, 79 % bi se jih za pol leta raje odpovedalo alkoholu.

Po drugi strani bi se 55 % uporabnikov raje odpovedalo telefonu kot računalniku, 77 % bi se telefonu odpovedalo v korist počitnic, 50 % bi namesto telefona izbralo zmenke, 81 % prijatelje, 97 % pa igro z otroki. Kaj pa seks? Kar 21 % anketirancev bi raje preživelo pol leta brez slednjega, kot da bi se odpovedali svojemu pametnemu telefonu...

Bončina komentira: »Podatki o izbiri med telefonom in drugimi privlačnimi opravili so me najprej osupnili, češ raje telefon kot slaščice in alkohol, ki sta med bolj adiktivnimi substancami? Toda odnos s telefonom “premagajo” počitnice, zmenki, prijatelji, in otroci. Ljudje smo nenazadnje socialna bitja in živimo od kvalitetnega kontakta z drugimi.«

Ljubezensko razmerje z mobilnim telefonom

Približno petina uporabnikov pravi, da brez mobilnega telefona ne bi mogli živeti, kar 65 % pa ga vidi kot sredstvo, ki jim omogoča večjo svobodo. Kar 92 % uporabnikov svoj pametni telefon ljubi, 88 % ga vidi kot pomočnika v svojem življenju, 86 % pa kot sredstvo povezovanja. Več kot dve tretjini (69 %) jih pravi, da je njihov pametni telefon vsekakor vreden svoje cene.

Točno polovica vseh uporabnikov se strinja, da se svojemu telefonu ne bi mogli odpovedati, medtem ko se s to trditvijo ne strinja le petina.

Ko je mobilni telefon več kot le mobilni telefon

Polovica uporabnikov se strinja, da se počutijo neprijetno, kadar dom zapustijo brez svojega pametnega telefona, kar 42 % pa se strinja s trditvijo, da se počutijo manj varne, kadar ob sebi nimajo telefona. 54 % jih meni, da telefon v njihovem življenju igra pomembno vlogo, kar 38 % pa se strinja, da so od svojega pametnega telefona odvisni. Prav tako jih kar 50 % meni, da na svojem pametnem telefonu preživijo preveč časa, kar 55 % pa jih skuša aktivno omejiti čas, ki ga preživijo ob uporabi svojega pametnega telefona.

Po drugi strani nas pametni telefoni očitno po mnenju anketirancev ne razdružujejo, ampak predvsem povezujejo. Skoraj štiri petine uporabnikov pametnih telefonov namreč pravi, da z njim lažje ostanejo v stiku s svojimi najbližjimi, 52 % pa, da preko telefona spoznavajo nove ljudi. Skoraj polovica (44 %) meni, da je telefon pomembno sredstvo za razvijanje mlade ljubezni. Kar 82 % vseh uporabnikov pametnih telefonov vidi telefon kot odličen način za ohranjanje stika pri ljubezni na daljavo.

Bončina komentira: »Pametni telefon lahko pri vzdrževanju odnosov igra ključno vlogo, saj nam omogoči, da smo v stiku z ljudmi, ki fizično niso zraven nas. In če smo se včasih spoznavali v družbi, na obiskih, zabavah ali preko prijateljev in znancev, ima danes tudi pri vzpostavljanju potencialnih partnerskih odnosov telefon nemalokrat precej večjo vlogo kot t. i. tradicionalni načini.«

Telefon za ohranjanje stikov s prijatelji uporablja 78 % uporabnikov, za iskanje novega partnerja 31 %, za ohranjanje romance 42 %, za graditev razmerja s partnerjem 37 % ter za organizacijo družinskega življenja kar 43 % uporabnikov. Le 15 % uporabnikov, ki so v zvezi, pravi, da imajo na telefonu stvari, ki jih nikoli ne bi pokazali svojemu partnerju.

Malenkost več kot četrtina staršev ima po drugi strani na telefonu stvari, ki jih ne bi pokazali svojim otrokom. Številka še nekoliko naraste pri deležu ljudi, ki bi stvari na svojem telefonu raje skrili pred prijatelji (32 %) in drugimi družinskimi člani (35 %). Verjetno ni presenetljivo, da je največji delež ljudi pritrdilno odgovoril, da imajo na telefonu stvari, ki niso primerne za oči njihovih staršev – takšnih je namreč kar 38 %.

Ljubezen skozi pametni telefon

Možje, žene, partnerji, fantje in punce so tisti, ki jih uporabniki pametnih telefonov najpogosteje pokličejo ali jim pošljejo sporočilo (67 %). Sledijo starši (57 %), prijatelji istega spola (38 %), bratje in sestre (27 %) ter otroci (22 %).

Telefonska številka še vedno ostaja klasičen stik izmenjave informacij, ko anketiranci spoznajo novo osebo, ki bi jo želeli »bolje spoznati«. Telefonsko številko izmenja 59 %, medtem ko si povabilo na družbenih omrežjih izmenja 38 % uporabnikov. Redkejša je še izmenjava elektronskega naslova (16 %).

Svojega trenutnega partnerja je nekaj več kot četrtina spoznala preko prijateljev ali družine, kar na drugem mestu pa najdemo internet in aplikacije za zmenke (18 %), ki so še pogostejši kot srečevanje partnerjev na zabavah in v klubih (17 %). Le 14 % parov se spozna v službi, 10 % pa v šoli.

Svojega partnerja večkrat dnevno pokliče 47 % uporabnikov pametnih telefonov, vsaj enkrat dnevno pa 26 %.

Manj kot desetina jih za to uporablja video klic. Bistveno bolj pogosta je izmenjava besedilnih sporočil – več kot eno sporočilo partnerju dnevno pošlje 47 % uporabnikov, vsaj eno sporočilo dnevno pa 13 %.

Bončina komentira: »Uporabniki manj pogosto posegajo po videoklicih in lahko sklepam, da se s sliko virtualni svet vendarle bolj približa realnemu. Slika namreč natančneje prikaže naša realna čustva, ki pa jih morda ne želimo deliti. Še večji vpliv ima to, da uporabnik morda noče razkriti, kje in kako je. Ljudje še vedno cenimo lastno intimo.«

Kar 55 % uporabnikov priznava, da so bili pametni telefoni že povod za prepire, na primer zaradi prepogoste uporabe ali neprimernih situacij, v katerih je partner uporabljal telefon. Po drugi strani praktično enak delež pravi, da je prepir nastal zaradi nerabe telefona, torej zaradi zamujenih klicev, neodgovorjenih sporočil in podobno.

Bončina komentira: »Telefon je tudi povod za prepire. In to v primeru neodzivnosti. To slednje je tema, ki jo bomo morali v bližnji prihodnosti še razdelati: kdaj in kje je potrebno biti dosegljiv in kdaj in kje imamo pravico biti neodzivni. Potrebno bo dodatno razmisliti o telefonskem bontonu.«

Kljub temu, da so pametni telefoni izjemno osebna stvar, pa na njih ne gledajo vsi enako.

Kar 54 % uporabnikov ima namreč telefonsko številko partnerja v telefonskem imeniku shranjeno pod dejanskim imenom, le 23 % pa pod nadimkom. Tudi sicer le 24 % pravi, da v komunikaciji preko mobilnih telefonov uporabljajo izraz “ljubim te”.

Po priljubljenosti sledi emoji poljubčka (16 %). Tovrstna sporočila anketiranci najpogosteje pošiljajo preko spletnih klepetalnikov (30 %) ter besedilnih sporočil (26 %). Kar četrtina komunikacije izrazov naklonjenosti ali ljubezni sploh ne uporablja.

Če mislite, da je pošiljanje golih fotografij rezervirano za Hollywoodske zvezdnike, se motite – pošiljalo jih je namreč tudi že kar 14 % slovenskih uporabnikov pametnih telefonov. Skoraj tri četrtine jih je preko besedilnih sporočil že flirtalo, 27 % pošiljalo nekoliko bolj pikantna sporočila, 21 % pa uporabljalo aplikacije za iskanje partnerjev. Pri izkazovanju naklonjenosti se sveže zaljubljeni še vedno v največji meri poslužujejo sporočil (71 %) in telefonskih klicev (46 %).

Za ohranjanje zveze na razdaljo pride pametni telefon še kako prav. 61 % uporabnikov v takšni zvezi jih uporablja za flirtanje preko klepetalnikov ali besedilnih sporočil, 44 % za dolge telefonske pogovore, 30 % za pošiljanje začinjenih sporočil, 27 % za video pogovore, 15 % za pošiljanje golih fotografij ter 12 % za telefonski seks.

Le kaj bi torej brez pametnega telefona?

Preberi še: VIDEO: Oglas, ki si ga boš zapomnila za vse življenje! Imamo prav?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri