Tako bodo otroci jedli tudi zelenjavo

22. 11. 2023
Tako bodo otroci jedli tudi zelenjavo (foto: arhiv naročnika)
arhiv naročnika

Vas skrbi, ker vaš otrok odklanja zelenjavo, ki je ne mara? Ponujamo vam nekaj idej, kako lahko na hiter in preprost način v obrok, ki ga ima otrok rad, skrijete živila, ki mu ne dišijo najbolj.

Krepčilna juha

Kaj je boljšega kot juha? Juha, v kateri je skrita tudi zelenjava, ki je vaš otrok ne mara. Zelenjavo skuhajte do mehkega in spasirajte. Če želite, lahko v juho zakuhate tudi testenine v obliki zvezdic ali črk – tako bo jed bolj nasitna in hkrati otrokom bolj privlačna.

Pire krompir z dodatki

Drugi način, kako skriti nepriljubljena živila v obroku, je pire krompir, ki ga obožuje večina otrok. Krompir skuhate kot običajno, mu dodate kuhano zelenjavo in vse skupaj pretlačite. Na ta način lahko otroku ponudite na primer krompir s korenjem, grahom, cvetačo, brokolijem ali drugo zelenjavo. Preverjeno odličen je tudi pire krompir z lososom ali katero drugo ribo, pa tudi z mesom. Ribo ali meso le sesekljajte na drobne koščke in dobro vmešajte v pire krompir.

Namig: namesto navadnega poskusite sladki krompir, ki bo odlično zakril okus zelenjave.

  

 Testenine z okusno omako

Ideja za vse tiste starše, katerih otroci ne jedo ničesar drugega kot makarone. Pripravite jim njihove najljubše testenine z omako, v katero ste dodali kuhan in pretlačen grah, cvetačo, brokoli ali korenje. Omako dodajajte postopoma, da se otrok navadi okusa.

Bodite izvirni

Otroci imajo radi risane in pravljične junake, zato lahko jedi, ki jim jih ponudite, poimenujete po njih. Zelenjavna juha lahko postane, na primer, juha morskih deklic ali juha palčkov, pire krompir z dodatki je lahko poimenovan po katerem od superjunakov, testenine z omako pa se lahko spremenijo, na primer, v kosilo za princeske in prince.

Jedilnik vam lahko sestavi umetna inteligenca

Zdaj, ko veste, kako lahko nepriljubljena živila ‘skrijete’ v obroke, potrebujete le še ideje za jedilnik za vsak dan v tednu. To lahko prepustite kar umetni inteligenci.

Ali ste vedeli, da vam lahko umetna inteligenca v samo nekaj trenutkih postreže s predlogi obrokov za vsak okus in potrebe, za vsak dan v tednu? Se prehranjujete vegetarijansko ali pa želite obrok brez glutena ali brez laktoze? Brez skrbi, za načrtovalca jedilnikov ni ovir!

Preizkusite prvi AI načrtovalec tedenskih jedilnikov z recepti v Sloveniji

Spar Slovenija je razvil prvi AI načrtovalec tedenskih jedilnikov z recepti v Sloveniji, ki je zaživel pod imenom »Jedel bi po svoje«. Omogoča vam, da zajtrk, kosilo in večerjo za vsak dan v tednu načrtujete hitro in enostavno s pomočjo umetne inteligence. Tako je Spar Slovenija ponudil rešitev za vse, ki se vsak dan sprašujete: »Kaj bomo pa danes jedli?«.

Orodje, ki je na voljo na spletni strani www.jedilnik.ai, namesto vas poišče vam prilagojene ideje za tedenske obroke.

Na portalu le odgovorite na nekaj kratkih vprašanj o svojih prehranskih željah in omejitvah, načrtovalec pa nato s pomočjo umetne inteligence sestavi tedenski jedilnik z recepti, ki so prilagojeni vašemu okusu in prehranskim omejitvam.

Ključna prednost, ki to orodje loči od ostalih tovrstnih AI orodij, je ta, da v jedilnikih in receptih ponudi izdelke s Sparovih trgovskih polic ter tako ponuja možnost takojšnjega naročila vseh predlaganih sestavin v spletni trgovini Spar Online oziroma ustvari nakupovalni listek za nakup v fizičnih trgovinah SPAR in INTERSPAR. Preizkusite ga!

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan