Svetovni dan lutk 2014 z mojstrom Eduardom Di Maurom

V petek, 21. marca 2014, slovenski lutkarji, družno s prijatelji in kolegi iz vsega sveta praznujejo 12. svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk.

19. 3. 2014

Mednarodno sporočilo mojstra Eduarda Di Maura in slovenska poslanica častnega člana UNIME Slovenija, Edija Majarona!

O lutkah od venezuelskega mojstra!

Mednarodno sporočilo mojstra Eduarda Di Maura:

"Lutka izvira iz ene najbolj prvobitnih in izvirnih oblik umetnosti: iz igre, in ne iz upodabljanja svetega, kot so včasih verjeli. Lutkarstvo se je rodilo iz neke vrste nastopa, ki je objektiven, spontan in transparenten in je počasi, organsko postajalo vedno bolj kompleksno, ko je posvajalo različne oblike in vsebine.

Zaradi njene transgresivne narave so se mnogi kralji, vladarji, emirati, carji in vse ostale oblike izkoriščevalske moči bali lutke in so jo prepovedovali, kar pravzaprav ne preseneča. Ta lik iz lesa in blaga je seveda ljubek in slikovit, vendar pa ima hkrati tudi izostren talent za obsodbo in kritiko, spretno lahko uporablja sarkazem, ironijo in humor, natančno odmerjeno in z bodečim učinkom.

Morda je najstništvo tisto življenjsko obdobje, ko se najlažje identificiramo s to starodavno umetnostjo, saj prav v tem obdobju mladi ljudje v sebi nosijo enako energijo, okrašeno z nekaj strastne neodgovornosti. Na stvari, ki jih obožujejo, obsojajo ali kritizirajo se odzivajo enako strastno. Morda si s tem lahko razložimo, zakaj so prav mladi tisti, ki zavzamejo stališče in namerijo svoje puščice v svetovne medije, ki sprevračajo bistveno v banalno in si izmišljujejo izgovore za nevredne.

Naše gledališče že več desetletij posveča dobršen del svoje pozornosti prav najstnikom – z odpiranjem tem, ki jih zanimajo in s spodbujanjem, naj uporabijo lutke, da bi izrazili, kar jih zadeva, kar se jih dotakne. Zato seveda tudi oni sami načenjajo tabu teme kot so nasilje, mafija, alkoholizem, korupcija, mladostniška nosečnost, osamljenost in številne druge, s vsemi pa se soočajo odkritosrčno in brez zadržkov.

Lutkarstvo je sposobno, in prav je tako, dati navdiha njihovi kreativnosti – skozi branje, študij, raziskovanje in eksperimentiranje z novimi formami v svojih produkcijah iščejo lepoto in harmonijo in nikoli ne pozabijo, da v njihovem odnosu z lutkovnim gledališčem mora obstajati kompromis.

Kompromis je beseda mnogih pomenov. Mene opomni na našo odgovornost, da razumemo svoje pravo mesto v svetu, da se zavedamo, kakšen je naš položaj, ko smo soočeni z mnogimi primeri zlorabe moči v samem srcu današnje družbe – kdo so danes kralji, kje so vladarji, šejki. Danes ne sedijo več na prestolih okrašenih s fino brušenimi dragimi kamni, raje ostajajo skriti, tako da jih nihče ne more jasno definirati. Posedujejo komunikacijska sredstva, ki jih lahko razkrijejo ali pa zakrijejo, kakor jim najbolj ustreza. Tak kralj je stvar s tisoč glavami, to je pokvarjen in neusmiljen neoliberalizem; ti carji so multinacionalne korporacije, ki povečujejo svoj dobiček in svojo moč, ne da bi se sploh ozirali na uničevanje planeta in življenj.

Lutkarji s celega sveta, postavimo se po robu krutosti, neenakosti in nepravičnosti! Obtožimo jih, uporabimo neskončne tehnične in estetske možnosti, ki dajejo obliko najbolj ekspresivni izmed osebnosti – lutki – podarimo ji strasten in goreč jezik ter pokažimo in opozorimo, da si mladi, ožigosani kot premalo ambiciozni, prizadevajo za razvoj boljšega in bolj humanega sveta." - Eduardo di Mauro, Teatro Tempo, Venezuela

Zakaj mednarodni dan lutkarjev?

"Premalo pa se zavedamo, da smo vsi vsak dan lutke – marionete. Že Platon je rekel, da niti našega življenja vlečejo bogovi. V sodobni družbi pa so ti bogovi papirnati/časopisni  in elektronski zmaji Tolovaji, ki upravljajo z našimi dejanji, da jim nasedamo kot žogica Marogica v eni najbolj slavnih predstav slovenske lutkovne umetnosti, ki že 63 let z marionetnega odra sporoča, da ne zaupajmo lepim obljubam, da nas le vera in prepričanje v pravi cilj pripeljejo iz letargije – pri tem bodo tudi najmlajši močno pihali, da skupaj odpihnemo temne sence vseh zmajev. Slovenci smo lahko ponosni na svojo stoletno tradicijo lutkovne umetnosti. Umetnosti, ki je integralni del narodove kulture. Mednarodni dan lutkarjev je torej dobra prilika, da se tega vsi kot omikana družba zavemo. Poskušajmo se otresti nevidnih niti vsakodnevnih manipulacij in se veselimo čarobne sile prave lutkovne umetnosti." - Edi Majaron, red.prof.za lutkarstvo, častni član mednarodne zveze lutkarjev UNIMA

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri