Straniščna šepetanja - ulični performans na Festivalu Svetlobna gverila

Stranišča spadajo med tiste materialne kazalce iz praktičnega življenja, ki vsebujejo ideološko vsebino in usmeritve določenega državnega aparata. V rimskih straniščih obiskovalci sedijo na klopeh z luknjami, iztrebki pa padejo v tekočo vodo. Najbolj zanimivo pri rimskih straniščih je, da so družabni prostor: na javnih klopeh ob kopališču je okrog 20 lukenj, klopi tvorijo črko U.

Straniščna šepetanja - ulični performans na Festivalu Svetlobna gverila (foto: profimedia) profimedia
20. 7. 2014

Kot v vsakem svetovljanskem mestu, tudi v Emoni prebivajo kurbe. Nekatere svoje usluge nudijo bolj preprosto in poceni na prostem, druge imajo infrastrukturo urejeno v hiši z majhnimi spalnicami, na kar sklepamo iz rimskih Pompejev.

Stranišča in kurbe, javne debate in oralna erotika so povezovalni členi DIWO (Do It With Others) artivističnega uličnega performansa Straniščna šepetanja.

Sodelujoče intelektualke, umetnice in humanistke mimoidočim ponujajo svoje znanje. Namen akcije je v 12 večerih vzpostaviti prostor javne debate, ki v Ljubljani umanjka ob razdružujočem vplivu medijev in splošni družbeni klimi ter ponovno ovrednotiti pogosto podcenjeno prekerno intelektualno delo. Tako kot intelektulane kurbe pričakujejo vznemirljivo intelektualno debato, so tudi obiskovalci tu zaradi zabave. Intelektualne kurbe so opremljene z znanjem, duhovitostjo in verbalnimi veščinami, obiskovalci z vprašanji in denarjem.

Vsak četrtek in petek, 8. september - 10. oktober 2014, od 20.30 do 22.30 na Trgu francoske revolucije v Ljubljani!

Avtorja: Zoran Srdić Janežič in Jana Putrle Srdić

Produkcija: Forum Ljubljana

Koprodukcija: Zavod Gulag

Več infa: gulag.si in www.svetlobnagverila.net

Projekt podpira Mestna občina Ljubljana - Emona 2000.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri