Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

Film Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil pripoveduje zgodbo Allana Karlssona, ki se na jesen svojega dolgega in razgibanega življenja znajde v domu za ostarele, prepričan, da je to njegova zadnja postaja pred smrtjo. 

Stoletnik (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2014

Edina težava je, da je Allan še vedno dobrega zdravja in ga življenje v domu iz dneva v dan bolj dolgočasi. Ko se začne približevati njegov stoti rojstni dan, se odloči, da bo pred nezanimivim vsakdanom pobegnil.

Allan spleza skozi okno in se po spletu naključij znajde sredi zabavne in popolnoma nepričakovane dogodivščine. Pot mu prekrižajo morilci, tolpa kriminalcev, nesposoben policist, kovček, poln denarja, in celo slon. Za kogarkoli bi bila to prava pustolovščina, zanj pa to ni nič neobičajnega, saj je bilo njegovo življenje sila zanimivo.

Nekaterih zgodovinskih dogodkov ni spremljal le od daleč, ampak je v njih odigral pomembno vlogo. Čeprav ga politika in vera nista prav nič zanimali, se zdi, da je vplival na potek najpomembnejših svetovnih dogodkov 20. stoletja.

Poleg pobega iz doma za ostarele pa v filmu spremljamo tudi Allanove pretekle pustolovščine. Med drugim lahko vidimo, kako je pomagal pri izumu atomske bombe in kako se je spoprijateljil s številnimi znanimi osebnostmi, med katerimi so bili tudi predsedniki ZDA in ruski politični veljaki.

Allan Karlsson, ki je celo stoletje skrbel za vznemirjenje po svetu, je zdaj ponovno na delu.

Po prvencu Jonasa Jonassona

Knjižni prvenec Jonasa Jonassona, ki si je prej služil kruh kot novinar, je takoj po izidu zbudil zanimanje največjih svetovnih založb, kritikov, predvsem pa bralcev. Mednje spadajo tudi oboževalci Arta Paasilinne. Pisatelj Jonasson priznava, da ima Allan nekaj njegovih značilnosti in da je postal njegov alter ego.

"V meni je bilo nekaj Allana, ko sem bil še mlad in si nisem delal skrbi. To sem izgubil s tem, ko sem preveč delal, in s težavnim zakonom."

Jonas Jonasson je namreč po uspešni, toda naporni službi (bil je svetovalec za medije in producent na švedski komercialni televiziji) zaradi številnih zdravstvenih težav dal odpoved. "To je bilo prvič, ko sem sam zlezel skozi okno," pravi. "Nisem sicer vedel, kaj želim početi, samo to mi je bilo jasno, da želim drugačno življenje."

Jonasson se je po tem burnem in napornem obdobju posvetil družini in pisanju. Zakon se sicer ni obdržal, zato pa je s svojim pisanjem požel velikanski uspeh. Trenutno s svojim sinom živi na švedskem otoku Gotland.

V idilični kmečki hiši jima družbo delajo kokoši, petelin in maček po imenu Molotov. Jonasson končuje drugo knjigo, ki bo izšla letos. Kupil si je helikopter in pridno hodi na inštrukcije za letenje s helikopterjem.