Stoletnica Františka Čapa - režiserja kultne Vesne

7. decembra mineva 100 let od rojstva Františka Čapa – velikega evropskega režiserja.

7. 12. 2013

Čapek je svoj prvi film Žgoče poletje, posnel že pri svojih 26 letih (1939), v Sloveniji pa ga najbolj poznamo po kultni romantični komediji Vesna (1953), ki je postala prvi slovenski vsejugoslovanski hit. Junaki Vesne so čez noč postali filmske zvezde. Čap se je takrat tudi odločil, da ostane v Sloveniji, saj mu je bila všeč klima in seveda dejstva, da ima delo. Prvih nekaj let je živel v hotelu Slon v Ljubljani, pozneje pa se je preselil v Portorož, v vilo nad hotelom Palace. Leta 1955 je režiral vojni triler Trenutki odločitve, leta 1957 pa nadaljevanje Vesne – še večjo uspešnico – Ne čakaj na maj. Čap je prav tako režiral koprodukcijske filme ter na slovenski obali posnel tudi Kruh in sol (1957) z mladim in takrat še neznanim Marcellom Mastroiannijem. O življenjski poti Františka Čapa si lahko več prebereš tukaj.

František Čap

Nekaj zanimivosti o Františku Čapu:

  • Čap v češčini pomeni štorklja.
  • Filmska ekipa Vesne je bila prva filmska ekipa, ki jo je sprejel Josip Broz Tito. Vesna je bila tako popularna, da so začeli izdelovati celo igrače, trikotažo in bombone Vesna.
  • X-25 javlja (1960), odlični vohunski triler, ki se dogaja za časa vojne v Zagrebu (igrata tudi Stevo Žigon in Mila Kačič), je Triglav film prodal v kar 48 držav.
  • Igralka Metka Gabrijelčič (rojena leta 1934), ki je igrala Vesno in obnorela Jugoslavijo, je nastopila le v štirih filmih. Po končanem študiju gradbeništva je zapustila filmski svet. Čeprav je bila zelo zaželena, ni nikoli več pogledala nazaj. Zavračala je tudi vse intervjuje in o svoji igralski karieri ni govorila.
  • "Bil je pošten, radodaren in lahkoveren, a tudi mehak in občutljiv," ga je opisala soproga Ida Petronio.
  • Čap je odkril tudi eno od največjih filmskih div nekdanje Jugoslavije, takrat 17-letno baletko Mileno Dravić.

Vir zanimivosti: Marcel Štefančič ml.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri