Sto svečk za Ježka v Cankarjevem domu

V Klubu CD bo v soboto, 11. oktobra 2014, premierna uprizoritev predstave 100 svečk za Ježka, ki jo Cafe teater, CD, Zavod Morpheus in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika prirejajo ob 100-letnici rojstva Franeta Milčinskega Ježka. Ježkove šansone bodo peli in njegove skeče igrali Janez Hočevar Rifle ter Nana in Juš Milčinski, na klavirju pa jih bo spremljal Joži Šalej.

3. 10. 2014

Frane Milčinski Ježek je kot komik največ nastopal v dveh likih – kot Ježek,klovn, ki v svoji naivni, mestoma celo neumni pojavi komentira aktualnopolitične dogodke pa tudi obče medčloveške odnose, in kot Anzel Pimperdragonar, človek – stenica, ki se vtika v vse in vsakogar in mori okolico s svojimi vici. Slednji se je pozneje kot lik nekoliko spremenil in nastopal kot izumetelnik – zlasti v televizijskih zabavnih oddajah.

Ježek je bil znan tudi po petju kronik – verzificiranih kritikah aktualnih dogodkov v naši bivši skupni državi. Lik Ježka se je pojavljal na živih kabaretnih nastopih že pred drugo vojno in se je nato preselil na radijske valove, figura A. Pimperdragonarja pa je že v osnovi napisana za radio, tako kot tudi velika večina drugih skečev.

Veliko besedil je bilo izvedenih na radijskih veselih večerih, ki so potekali pred publiko v dvorani, radio pa jih je prenešel. Marsikaj tega, kar je v tistih časih zbujalo salve smeha, včasih pa za vsak slučaj le pritajen nasmeh, danes ni več smešno, brez zgodovinskega komentarja pa niti ni razumljivo, po drugi strani pa je marsikatera ost, ki je letela na takratno družbeno stvarnost, na žalost aktualna tudi v današnji novi resničnosti.

Izbor besedil za pričujočo predstavo, ki želi obuditi spomin na nekatere Ježkove like in šale, se je omejil na tiste odlomke, ki še danes delujejo zabavno. Večina Ježkovega ohranjenega arhiva – tega je za dvajset debelih fasciklov, pa je to najbrž šele dobra polovica vsega, kar je napisal – je bila izvedena v radiu, zato ni slučaj, da smo za uprizoritev izbrali obliko sporeda neke radijske postaje od poročil preko poljudnoznanstvenih predavanj do zabavne muzike. Kajpada je vse – skeči, predavanja, besedila popevk in šansonov pa tudi poročila – izpod peresa ali iz pisalnega stroja Franeta Milčinskega Ježka, ki bi 14. decembra letos praznoval sto let.

Formalno je predstava še najbliže kabareju, soustvarili pa so jo člani Ježkove družine – vnuka Juš in Nana, sin Matija in snaha Tatjana – ob izdatni pomoči dveh gostov – Janeza Hočevarja Rifleta in pianista Jožija Šaleja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri