Starši bi uporabo mobilnikov v šoli prepovedali!

Raziskava med slovenskimi starši, ki smo jo v januarju izvedli med spletnimi uporabniki, je pokazala, da jih glede uporabe mobilnih naprav njihovih otrok tare veliko skrbi.

Starši bi uporabo mobilnikov v šoli prepovedali! (foto: shutterstock) shutterstock
9. 2. 2013

Raziskava je pokazala:

  • Da je po mnenju staršev primerna starost, ko otrok dobi svoj mobilni telefon, 11 let
  • Da je 40 % staršem težko nadzorovati uporabo mobilnega telefona pri otroku. Starejši kot je otrok, težje jo nadzorujejo, saj se s to trditvijo strinja 47% staršev otrok starih od 13 do 17, 34% staršev otrok starih od 9 do 12 let in le17% staršev otrok starih od 5 do 8 let. Prav tako se s to trditvijo bolj strinjajo starši otrok, katerih otroci lahko prek mobilnega telefonadostopajo do interneta (53%), kot tistih, ki dostopa nimajo (25%).
  • Več kot tri četrtine (76%) staršev meni, da bi morala biti uporaba mobilnega telefona v šoli prepovedana.
  • 72 % staršev  meni, da mobilni operaterji ne naredijo dovolj za zaščito mladoletnikov pri uporabi njihovih storitev.
  • 43% staršev se strinja, da je včasih mobilni telefon vzrok za nesoglasja med njimi in otrokom. S to strditvijo so se bolj strinjali tisti starši, katerih otrok ima pametni mobilni telefon (45%) ter tisti, katerih otroci imajo dostop na interneta prek mobilnega telefona (50%), kot tisti, katerih otroci nimajo pametnih mobilnih telefonov (31%) in interneta (25%).
  • Približno tretjina jih meni, da mobilnikvčasih moti družinsko življenje. To so v večji meri trdili starši, katerih otrok ima pametni mobilnik(38%) in dostop do interneta(35%), kot tisti, katerih otrok ima navaden mobilni telefon (19%) in nima dostopa do interneta (19%).
  • Večina, kar 87% starševotroku zaupa, da varno in odgovorno uporabljajo svoj mobilni telefon.

In kaj starše najbolj skrbi?

Starše najbolj skrbi, da bi želela kakšna odrasla oseba prek telefona navezati neprimerne stike z otrokom (61 %), sledi jih skrb, da bi otroku telefon ukradli (55 %), kar boj skrbi očete kot matere,ter nato, da bi virusi in zlonamerne kode okužile mobilno napravo (56 %).

Nekaj čez polovico staršev skrbi, da bi kdo otroku sledil prek geolokacijskih storitev (53%) ter dostop do otroku neprimernih vsebin prek telefona, kar skrbi 55% staršev, katerih otroci imajo dostop do interneta prek mobilnega telefona. Manj kot polovico slovenskih staršev skrbi izmenjava golih fotografij prek mobilnega telefona (44 %),najmanj pa starše skrbijo visoki stroški povezani z uporabo mobilnega telefona (24 %) in pretirana navezanost oz. prekomerna raba mobilnika (38%). Slednje bolj skrbi starše, katerih otrok ima pameten telefon (49%), oboje pa bolj skrbi očete kot matere in tiste starše, katerih otrok lahko preko mobilnega telefona dostopa do interneta – 46%.

Kako starši regulirajo rabo telefona pri otrocih?

Največ staršev (kar 93%)kot metode starševske mediacije uporablja pogovor z otrokom o varni in odgovorni rabi mobilnega telefona, kar je zelo spodbudna ugotovitev.

Naslednje najbolj pogosto pravilo, ki ga je postavilo 90% staršev, je prepoved uporabe telefona med obroki (kosilo ali večerja), prav tako večina staršev (80 %) kontrolira stroške z vnaprej določenim mesečnim zneskom, ki ga otrok ne sme preseči. 78 % staršev ima tudi samih dostop do otrokovega telefona. Zelo malo staršev pa uporablja programske rešitve za regulacijo uporabe telefona, le 17% je na otrokov telefon namestilo filter za neprimerne vsebine, 28% ga je zaščitilo s protivirusnim programom, 11 % pa uporablja starševski nadzor za otrokov telefon.

Svetovalna linija, klepetalnica in kodeks

Svetovalna linija tudi za težave na spletu Tom telefon odpira spletno klepetalnico TOM telefon, ki kot svetovalna linija za mlade in starše sodeluje v Centru za varnejši internet,z današnjim dnem razširja svojo ponudbo pomoči s TOM klepetalnico, kjer bodo otroci in mladi lahko nasvete in pomoč dobili prek komunikacijske poti, ki jim je najbližje, prek spletnega klepeta.

Klepet bo v poskusnem obdobju deloval 2 uri tedensko na spletni povezavi www.e-tom.si, kjer bosta objavljena tudi dan in ura svetovanja.

Te dni se je zgodil tudi podpis kodeksa mobilnih operaterjev in internetnih ponudnikov za zaščito uporabnikov.

Na dan varne rabe interneta je bil podpisan prenovljen kodeks mobilnih operaterjev in ponudnikov internetnih storitev z namenom izboljšanja zaščite uporabnikov javnih elektronskih komunikacijskih storitev, predvsem otrok in mladostnikov do 18. leta in starejših, ki zaradi pomanjkanja znanja slabše poznajo kibernetske nevarnosti.

Več informacij na spletni strani safe.si!

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri