Starejši za mlajše in mlajši za starejše

Pretekli teden je potekal v znamenju medgeneracijskega učenja. Pod krovnim vodstvom Zveze ljudskih univerz Slovenije se je na 28-ih ljudskih univerzah po Sloveniji zvrstilo več kot 200 dogodkov, na katerih so številni obiskovalci v prvi osebi spoznali moč medgeneracijskega povezovanja.

8. 12. 2013

Njihova množična udeležba potrjuje, da so se novonastali centri medgeneracijskega učenja pravilno odzvali na potrebe trenutno razdvojene družbe, saj imajo programi izjemno povezovalno moč in stremijo k ustvarjanju sinergije, ki nastaja pri medgeneracijski izmenjavi. Vsaka generacija ima namreč v lasti specifična znanja in veščine in ravno centri so tisti, ki bodo v prihodnje omogočili, da se tako starejši za mlajše kot mlajši za starejše med seboj hitreje in učinkoviteje povežejo.

Programi, ki so jih centri zastavili, so izredno raznoliki, obenem pa se osredotočajo tudi na ranljive družbene skupine. Vabilu v partnerske mreže centrov so se odzvali tudi številni vrtci, šole, institucije in nevladne organizacije, ki pozdravljajo in spodbujajo idejo povezovanja; na nacionalni in lokalni ravni pa so njihovo delovanje podprli številni ambasadorji, med njimi tudi predsednik države Borut Pahor, ki je ob tej priliki dejal:

»Znanje nima let in ne pozna starosti. Bolj ko ga deliš, več ga imaš in več, kot ga dobiš, bolj ga ceniš. Morda se sliši čudno, je pa čudovito.«

In česa vse se lahko drug od drugega naučimo? Od kisanja zelja, priprave ozimnice, izdelave ptičjih hišic, kvačkanja do spoznavanja sodobne tehnologije in ljudskih plesov – z vodilno mislijo, da ravno povezovanje vodi do večje družbene sloge.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri