Spoznaj top izdelke Slovenke Maje, ki je ljubezen do ustvarjanja spremenila v super plačano službo

Pozabi urnik od osmih do štirih, pisarniško kavo iz avtomata in zborček sosedov, za katere je vsak decibel iz glasbenega stolpa preveč.

Spoznaj top izdelke Slovenke Maje, ki je ljubezen do ustvarjanja spremenila v super plačano službo (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
1. 1. 2019

Tvoja pisarna je lahko kjerkoli. Se sliši kot sanjarjenje sredi belega dne? Pa ni! To je resnično življenje Maje Orehek, ki danes ustvarja v svojem ateljeju 'Majin atelje'.

Kdo je Maja Orehek?

Maja Orehek je nekdo, ki išče svojo pot. Hvaležna sem za vse izkušnje in ljudi na tej poti, ker mi omogočajo rast in širjenje znanja.

Kdaj in kako se ti je porodila ideja za Majin atelje?

Majin atelje obstaja že skoraj polnih 9 let. Pred tem sem raziskovala možnosti dela z lesom in trg ter zbirala pogum, da grem na samostojno pot. Vesela sem, da sem lahko izživela te sanje in sem poskusila in preizkusila svoje sposobnost. Samostojna pot mi je dala priložnost za pridobivanje znanja na različnih področjih in možnost spoznati veliko neverjetnih ljudi.

Kaj odlikuje tvoje izdelke? Iz česa so izdelani?

Moji izdelki so narejeni večinoma iz lesa. Zadnje čase se še posebaj posvečam obdelavi orehovega lesa. Orehov les mi je zanimiv zaradi barve. Lahko je čisto bil ali pa čisto črn, vzorci so vsakič unikatni. Raziskujem pa tudi materiale, ki se lahko kombinirajo z lesom. Večinoma delam izdelke po naročilu, saj se lahko tako prilagodim željam posameznikov, ki si želijo po svojih željah popestriti prostor, v katerem prebivajo.

Imaš svoj najljubši izdelek, ki si ga izdelala?

Trenutno zelo uživam v izdelavi miz iz orehovega lesa, ki jih dopolnim z napisom iz smole. Napis je lahko prilagojen posamezniku. Tako vsebinsko, oblikovno pa tudi barvno. Lahko gre samo par besed, ki dajejo energijo za vsak dan, ali pa cel stavek, ki zaznamuje druženje ob mizi.

S čim vse se ukvarjaš?

Moj čas je posvečen delu in družini. Prostega časa trenutno nimam veliko. Uživam ob gledanju sveta skozi otroške oči, ob tem pa dobivam tudi ideje za prihodnje projekte.

Katero svojo lastnost bi rada izpostavila?

V tem trenutku bi bila to verjetno vztrajnost. Mogoče še disciplina. Oboje je pogojeno z motivacijo, ki jo črpam iz ljubezni do mojega dela. Brez pomoči družine pa tudi ne gre.

S čim se greješ to zimo?

Zadnjih nekaj let zimo spet doživljam v vsej svoji polnosti. Sneg, prazniki, lučke, veselim se dogodivščin, uživam v druženju in se veselim vsega, kar prinaša leto 2019.

Fotografije: osebni arhiv in Dolores Noskovič Ogrinc