Solidarnostna dražba umetniških del za obnovo šole v Obrenovcu

19. 6. 2014
Foto: fb Katalog

V soboto, 21. 6., se bo ob 12.00 na Prešernovem trgu v Ljubljani zgodila prav posebna dražba umetniških del in izdelkov, ki upravičeno nosi ime kar: SPODOBNA DRAŽBA.

Umetnica, slikarka Irena Kazazić, ki je letos doživela uničujočo poplavo v enem od najbolj prizadetih srbskih mest Obrenovcu, je povabila slovenske umetnike, da za dražbo, na kateri bodo zbirali sredstva za obnovo OŠ Jovan Jovanović Zmaj v Obrenovcu, darujejo svoja umetniška dela in izdelke. Vabilu se je odzvalo 52 umetnikov, med njimi mnoga zveneča imena, ki so za dražbo darovali 71 del.

Irena Kazazić, ki so jo maja skupaj z drugimi prebivalci Obrenovca na čolnih reševali iz poplavljenega mesta, je povedala, da je namen te solidarnostne akcije ponovno vzpostaviti nemoteno delo in učenje v Osnovni šoli Jovan Jovanović Zmaj v Obrenovcu, ki jo je poplava do te mere uničila, da v njej pouk trenutno ni mogoč. Slikarka je odpotovala v Obrenovec na povabilo tamkajšnjega kulturno-umetniškega društva, v prostorih katerega naj bi postavila razstavo. Naslednjega jutra pa je bila nepričakovano priča nepopisne naravne katastrofe, ki jo je dodobra občutila tudi na lastni koži. Ko se je pred dvema tednoma vrnila v Ljubljano, je začela organizirati Spodobno dražbo in preko socialnega omrežja Facebook k sodelovanu vabiti umetnice in umetnike.

»Odziv na vabilo k solidarnostni akciji je bil orjaški, umetnice in umetniki velikih src so bili pripravljeni nemudoma sodelovati, tako da se je vse skupaj začelo odvijati zelo hitro – prvo umetniško delo je bilo pri meni že čez dva dni,« je povedala Irena Kazazić.

Za Spodobno dražbo so umetniška dela in izdelke prispevali:

  • Žiga Pilih, Simon Svetlik, Natan Esku, Mankica Kranjec, Maja Krisper, Florideja, Dhyan Dejan Cirkvenčič Kralj, Jule Ja Kantor via Private View by Maja Škerbot, Aleksander Petric, Uroš Krašovec, Tadej Vaukman, Sašo Vrabič, Rone84, Miranda Rumina, Matjaž Stražar, Matej Ukmar, Maša Žmitek, Majda Šumnik, Tereza Vuk, Kiki Zirojević, Jan Prunk, Iztok Vidmar, Igor Spreizer, Galina Malahova, Enisa Kunšič, Eme, Dalaj Eegol, Cat Leonard, Alenka Ana Stante, Mala Pomaranča, Majda Gregorič, Arjan Pregl, Alterr Magick, Pšena Kovačič, Catherina Zavodnik, Uršula Berlot, Jelena Proković, Žiga Koritnik, Zoran Srdić Janežič, Berko, Stanka Golob, RadaSem Katarina, Zora Stančič, Jože Šubic, Iztok Bobič, Petra Varl, Igor Štromajer, Brutt Carniolus, Goran Medjugorac, Gregor Kerle, Katja Zajec in Irena Kazazić.

Izklicna cena umetniških del in izdelkov na dražbi bo enotna, in sicer 30 evrov. Zainteresirani dražitelji si lahko katalog umetniških del in izdelkov ogledajo na Facebook strani , za dokončno ceno pa se dogovorijo na mestu samem. Dela in izdelki, ki se ne bodo prodali v soboto, bodo jeseni s privoljenjem avtorjev razstavljeni v eni od Ljubljanskih galerij.

Sobotno dražbo bodo z glasbenim programom popestrili Duo Aritmija, glasbena skupina DidiWa, tolkalista Žiga Šercer in Adnan Blazevič ter plesalka Elin Mateja Matjašic.

Dražbo bo vodil igralec Uroš Potočnik.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ