Slovenski filmski ustvarjalci na sarajevskem festivalu

Sarajevo Film Festival, ki bo letos že od 6. do 14. julija 2012, bo predstavil tudi kar nekaj naših domačih filmskih stvaritev.

Slovenski filmski ustvarjalci na sarajevskem festivalu (foto: promo) promo
6. 7. 2012

V okviru specialnih projekcij bo predstavljen novi celovečerni film režiserja Marka Naberšnika Šanghaj.

V tekmovalnem programu dokumentarnega filma bosta predstavljena film režiserke Maje Weiss Fant, pobratim smrti 2, za katerega sta scenarij napisala Gorazd Perko in Maja Weiss, ter film Dolge Počitnice scenarista in režiserja Damjana Kozoleta.

V tekmovalnem programu festivala za celovečerne filme pa bo sodeloval tudi koprodukcijski film režiserke Teone Strugar Mitevske Ženska, ki si je otrla solze, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi Slovenija s produkcijsko hišo Vertigo/Emotion Film.

Letošnji natečaj CineLink je platforma za razvoj in financiranje skrbno izbranih filmskih projektov, ki so potencialni za evropske koprodukcije. Med izbranimi filmskimi projekti je tudi projekt priznane slovenske režiserke Hanne A. W. Slak z naslovom The Miner, producentka pa je Dunja Klemenc.

Na letošnjem Sarajevo Talent Campusu, ki je namenjen mladim filmskim ustvarjalcem iz jugovzhodne Evrope, je bilo izbranih 70 udeležencev, med njimi trije iz Slovenije, in sicer mladi režiser Gregor Božič, igralec Stane Tomazin in producentka Marina Gumzi.

Namen Sarajevskega Talent Campusa, ki je nastal v sodelovanju z mednarodnim filmskim festivalom v Berlinu in Berlinale Talent Campusom, želi povezati mlade filmske ustvarjalce z uveljavljenimi filmskimi profesionalci, jih informirati ter jih približati regionalni in mednarodni filmski industriji.