Nova komedija Slovenska literatura od A do Ž navdušila prvo občinstvo

V soboto, 14. novembra, je v Cankarjevem domu v Ljubljani preimero doživela nova gledališka predstava Špas teatra z naslovom Slovenska literatura od A do Ž.

16. 11. 2015
Slika 1/30
Mare Vavpotič in Miro Majcen

In po odzivih publike sodeč, je rojena nova uspešnica. Mojstru komedije Ladu Bizovičarju na odru preprosto ne zmanjka humorja.

Ponovno je presenetil z odličnim petjem in plesom, prostor samozavestno obvladuje in se z lahkoto prelevi v najrazličnejše vloge, izvrstno pa ga dopolnjujeta tudi Jaša Jamnik in Jernej Čampelj.

Lado

Ker Slovenci premalo beremo, glavni razlog za to naj bi bilo pomankanje časa, vsi trije skupaj občinstvu predstavijo slovensko literaturo od črke A pa vse do Ž. A kot Abecednik, B kot Biblija, C kot Cankar... pa vse tja do Z kot Zdravljica in Ž kot Župančič.

Ne, to ni literarni večer, ampak sproščena komedija, ki se dotakne marsikaterega slovenskega literata na poseben način in na trenutke zadiši celo po literarnem mjuziklu. Tekst je napisal duhoviti Jure Karas, režijsko taktirko pa je prevzel Primož Ekart.

Jure

Na premieri so dogajanje na odru popestrili še legendarni športni komentator Andrej Stare s komentiranjem teka za vozom Cankarjeve Francke na Vrhniškem klancu, plesalci Plesnega mesta, ki so s plesom vnesli veselje v resne teme revščine in realizma ter Akademski pevski zbor Tone Tomšič, ki je skupaj z Ladom odpel priredbo slovenske himne.

Lado

Navdušena publika, bučen aplavz, ki je kar nekaj časa odmeval po Cankarjevem domu ... očitno bo šla tudi ta predstava po poti svoje predhodnice, česar se veseli tudi direktorica Špas teatra

Urška

Urška Alič, ki je ekipo in povabljene goste po predstavi povabila v Dvorni bar, kjer se je še naprej 'filozofiralo' o literaturi. Tisti, ki nasmeji tudi največje knjižne molje.

Dvorni

Na premieri smo opazili tudi veliko nasmejanih obrazov znanih Slovencev.

Predstavo so si tako ogledali: igralci Jonas Žnidaršič, Ranko Babič, Domen Valič ter igralke Ana Marija Mitić, Maja Martina Merljak ter Lucija Čirović, programski direktor POP TV Branko Čakarmiš, televizijski voditelj Peter Poles, glasbeniki Jan Plestenjak, Grega Skočir, Aleš Uranjek ter člani skupine Laibach, plesalca Ana Klašnja in Miha Krušič ter mnogi drugi (kot lahko vidiš v fotogaleriji zgoraj).

Avtorja fotografij: Mare Vavpotič in Miro Majcen