Premalo kmetijskih površin za popolno samooskrbo!

"Za popolno samooskrbo imamo v Sloveniji premalo kmetijskih površin, olje na ogenj problema (samooskrbe) pa priliva tudi nezadržna pozidava kmetijskih površin, dostikrat kar z namenom postavitve novih trgovskih centrov," so med drugim zapisali na spletni strani Ekologov brez meja.

Premalo kmetijskih površin za popolno samooskrbo!  (foto: profimedia) profimedia
21. 1. 2014

V obdobju med letoma 1991 in 2009 se je zaradi pozidave in zaraščanja zmanjšala površina kmetijskih zemljišč v uporabi za 93.000 ha oziroma 17 %. Med letoma 2002 in 2007 je bilo tako pozidanih kar 7 ha kmetijskih površin na dan.

In kakšne so dejanske številke z vidika pridelane hrane oziroma samopreskrbe?

Trenutno stanje samooskrbe v Sloveniji!

Ta je bila v letu 1970 skoraj 70 %, leta 2008 pa le še okoli 50 %:

  • "Podatki Statističnega urada RS kažejo, da smo v Sloveniji v splošnem bolje preskrbljeni z živalskimi proizvodi kot pa z rastlinskimi. V letu 2011 je zabeležena nizka stopnja samooskrbe z zelenjavo (37 %) in krompirjem (63 %), medtem ko je pri mesu in jajcih v povprečju dosti višja – več kot 80 %. Z govedino in mlekom smo samooskrbni, samooskrba z vinom pa je 94 %. Če pogledamo na (samo)oskrbo z ekološkimi živili je le-ta še slabša in znaša kakšnih 20 %, medtem ko je 80 % pri nas prodanih ekoživil uvoženih. Struktura kmetijskih zemljišč pod ekološkim nadzorom je namreč še manj ugodna kot struktura vseh kmetijskih zemljišč. V letu 2012 je delež travnikov in pašnikov v strukturi rabe tal konvencionalnih kmetij znašal skoraj 59 %, v strukturi ekološko obdelanih kmetijskih zemljišč pa travinja predstavlja kar 85 %. Ekološko obdelani njive in vrtovi obsegajo le 11 % kmetijskih zemljišč, sadovnjaki pa 3 %. Visok delež travinja kaže na usmerjenost slovenske ekološke pridelave v živinorejo in dobro preskrbljenost z ekološkim mesom, naraščajočemu povpraševanju po slovenski ekološki zelenjavi, sadju in žitih pa ni zadoščeno."

Več o tem si lahko prebereš na spletni povezavi:

... pa tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri