Slovenci smo 5. najbolj zadovoljen narod v Evropi

52 odstotkov Slovencev je zadovoljnih s svojim življenjem, Avstrijci pa so spet najbolj zadovoljni s svojim življenjem, kar ji trdi kar 82 odstotkov.

30. 6. 2012

Že drugič zapovrstjo so pri Marketagent.com izdelali pregled trenutnega stanja po Evropi. Široko zastavljeno raziskavo izvajajo štirikrat na leto v 13 evropskih državah (nemško govoreče države, države srednje in vzhodne Evrope) s skupno več kot šest tisoč spletnimi intervjuji.

Raziskava se osredotoča na dejavnike, kot so zadovoljstvo z življenjem in kakovost življenja, gospodarsko stanje in stanje na trgu dela, možnosti izobrazbe, enakost moških in žensk v lastni državi ali zaupanje v nacionalno politiko.

Future Index: Slovenija zasedla 5. mesto

Slovenija je na lestvici Future Index podjetja Marketagent.com, enega izmed vodilnih spletnih institutov za raziskave trga in mnenj v osrednji Evropi, z 41 od 100 možnih točk zasedla 5. mesto za Švico, Nemčijo, Francijo in Avstrijo.

Pri tem so upoštevali mnenje državljanov glede dejavnikov, kot so osebno finančno stanje in kupne navade, rast življenjskih stroškov ali ocena globalnega razvoja v bližnji prihodnosti. Najbolj optimistično na svoje (finančno) stanje v prihodnosti gledajo Švicarji (48 točk), Nemci (44 točk) in Francozi (42 točk). V primerjavi s tem najmanj optimistično v prihodnost zrejo na Madžarskem (32 točk) in na Češkem (35 točk).

S 7. mestom in skupno 45 od 100 možnih točk se Slovenija na mednarodni lestvici Fairness Index podjetja Marketagent.com, v kateri ugotavljajo mnenja prebivalcev držav glede možnosti izobrazbe, enakosti moških in žensk, razpona v prihodku med bogatimi in revnimi ali odnosa do priseljencev uvršča v zlato sredino 13 sodelujočih držav.

Zanimivo je, da sta v tej kategoriji takoj za Švico (51 točk), ob Nemčiji (48 točk) uvrščeni tudi Poljska in Bolgarija (obe 48 točk), čeprav imata ti državi precej nižji stopnji zadovoljstva z življenjem in življenjske kakovosti kot na primer Avstrija, ki se na Fairness lestvici uvršča šele na 5. mesto.

Slovenija bi se na lestvici Fairness-Index lahko uvrstila višje, ugotavlja Thomas Schwabl, poslovodja pri Marketagent.com, če se ne bi uvrstila na rep seznama v raziskavi sodelujočih držav, glede razpona v prihodku med bogatimi in revnimi.

Kar 96 odstotkov Slovencev namreč navaja, da je razpon v prihodkih med bogatimi in revnimi zelo velik oziroma velik. Še zlasti spodbudne rezultate dosega glede enakosti med spoloma, kjer se uvršča na 5. mesto.