Škotska odcepitev od Velike Britanije - o razlogih za in proti!

18. septembra bo dežela po predlogu Škotske nacionalne stranke (SNP) izvedla referendum, ki bo povprašal Škote le nekaj: 'Ali želite, da Škotska postane samostojna država?'. Javnomnenjske raziskave zaenkrat kažejo, da bi 48 odstotkov volivcev in volivk glasovala za to, da Škotska ostane del monarhije, 36 odstotkov pa bi podprlo neodvisnost.

Škotska odcepitev od Velike Britanije - o razlogih za in proti! (foto: profimedia) profimedia
14. 9. 2014

Razlogi za referendum so predvsem gospodarski.

Stranka SNP je predstavila svojo belo knjigo, v kateri je opisala, kako si predstavlja novo, neodvisno Škotsko. Nasprotniki trdijo, da je to lepo spisana romantična pravljica, ki pa je v praksi čista utopija. Nasprotniki in zagovorniki neodvisnosti se seveda delijo tudi po veroizpovedi. Katoliki so za neodvisnost, protestanti pa ji večinoma nasprotujejo.

Razlogi za odcepitev

 • Odločitve, kaj se bo dogajalo na Škotskem, bodo končno začeli sprejemati ljudje, ki delajo in živijo na Škotskem, ne pa oddaljen sistem v londonskem Westminstru.
 • Anglija bi morala z ozemlja Škotske umakniti vso vojsko z nuklearnim orožjem, prav tako načrtujejo, da bi jedrske elektrarne sčasoma nadomestili z obnovljivimi električnimi viri.
 • Škotska ima že zdaj visok socialni, zdravstveni, šolski in kulturni standard, veliko boljši kot v Angliji in v Severni Irski. Mediji Škotsko pogosto opisujejo kot socialistično deželo.
 • Škotska bi imela veliko močnejše gospodarstvo. Ima v lasti velike zaloge nafte, ki jih ne bi več delila s preostalim kraljestvom.

Razlogi proti odcepitvi

 • Škotska bi morala uvesti svojo denarno valuto. Po ocenah Inštituta za davčne študije (IFS) bodo Škoti v primeru neodvisnosti morali v davčno blagajno prispevati okoli 2,5 milijarde funtov več, kar bi pomenilo dvig davkov za 15 odstotkov, če bi želeli obdržati sedanjo raven standarda v novi državi.
 • Nova država Škotska bo z dnem osamosvojitve izpadla iz Evropske skupnosti. Iz evropskega naslova se bodo tako ustavili vsi projekti, ki zdaj potekajo in prinašajo denar na Škotsko.
 • Tudi če referendum ne uspe, bodo Škoti dobili več pooblastil. Tako je že pred prvimi soočenji britanski premier David Cameron podpisal tristransko prisego o dodatnih pristojnostih Škotske v primeru zavrnitve odcepitve od Združenega kraljestva.
 • Škotska bo imela manj moči in glasu pri odločanju o pomembnih stvareh tudi v svetovnem merilu.

Nekaj hitrih dejstev o Škotski!

Glavno mesto Škotske je Edinburgh.

Največje mesto je Glasgow (600 tisoč prebivalcev), ki je tudi najbolj razvito gospodarsko središče Škotske ter je med 20 najpomembnejšimi gospodarskimi središči Evrope.

Velikost: 78.782 km2 (malo manj kot štiri Slovenije)

Prebivalcev: približno 5,3 milijona

Uradni jeziki: škotski, angleški ter škotska gelščina

Zanimivosti o Škotski

 • Škotska: škotsko gaelsko – Alba, latinsko – Caledonia, angleško – Scotland.
 • Škotski funt ni neodvisna valuta, ampak je ena od oblik britanskega funta.
 • Vladarja kraljestva Škotske Duncana je leta 1040 v državljanski vojni ubil njegov vojskovodja Macbeth, ki se je za tem razglasil za kralja. Leta 1057 je Macbetha porazil Duncanov sin Malcolm (William Shakespeare je tu dobil idejo za svojo tragedijo Macbeth).
 • Pogumno srce (Braveheart) iz leta 1995 je film o škotskem narodnem junaku Williamu Wallaceu. Wallacea je prepričljivo upodobil avstralski igralec Mel Gibson, ki je film tudi režiral (oskar za režijo).
 • Eden od največjih in najglasnejših borcev za škotsko neodvisnost je zagotovo igralec Sean Connery, ki je seveda velik podpornik referenduma.
 • Po drugi strani pa je pisateljica J. K. Rowling podarila kar milijon angleških funtov organizaciji Better Together (Bolje skupaj), ki se bori proti odcepitvi.
 • Nacionalni šport na Škotskem je ragbi, seveda je zelo priljubljen tudi nogomet. Najbolj popularna in slavna nogometna kluba sta iz Glasgowa. Navijači se žal delijo po veroizpovedi: protestanti navijajo za Glasgow Rangers, katoliki pa za Celtic, ki ga je pred kratkim v kvalifikacijah za Ligo prvakov izločil naš Maribor.
 • Za Škotsko so značilni moški v krilih (kiltih) s škotskim vzorcem, po katerih se ločujejo posamezni klani. Škotski nacionalni inštrument so dude, znana sta dragocena in ročno tkana tkanina tvid ter povsod sloveči škotski viski. Svetovno znana sta tudi jezero Loch Ness in pošast Nessy.
 • Izumi Škotov: bankomat, poštna znamka, telefon, televizija, pedala za kolo, pnevmatika, golf ...
 • Slavni Škoti: igralca Sean Conorry in Ewan McGregor, teniški igralec Andy Roddick, pesnik Robert Burns, pisatelj sir Arthur Conan Doyle, izumitelja Alexander Graham Bell in James Watt, nogometni menedžer Alex Ferguson. Tudi nekdanji britanski premier Tony Blair je Škot. Najslavnejši škotski nogometaš je legenda Liverpoola Keny Daglish.