Škandal brez primere: Je BBC-jev voditelj posiljeval otroke?

Televizijska hiša BBC je menda kot po tekočem traku odpuščala vse, ki so si drznili spregovoriti o spolnih nagnjenih njihovega voditelja Jimmyja Savila. Policisti so Jimmyja zaradi določenih sumov zaslišali že leta 2007, a ga niso ničesar obtožili.

Pokojni Jimmy je vodil priljubljeno oddajo Top of the Pops, ki jo že od šestdesetih let predvajajo na BBC-ju. (foto: Lea Press) Lea Press
10. 10. 2012

"Imela sem vsega 16 let, ko me je Jimmy Savile posilil. Zanosila sem in mama me je morala odpeljati na ilegalni splav," je razkrila ena od žrtev legendarnega voditelja.

Jimmy Savile je vodil priljubljeno oddajo Top of the Pops, ki jo že od šestdesetih let predvajajo na BBC-ju.

Njegova žrtev, danes 65-letna ženska, pravi, da jo je z obljubo, da bo spoznala Elvisa Presleyja, zvabil v hotelsko sobo. Ko je ugotovila, da gre za prevaro, je bila povsem obupana.

"Vrata hotelske sobe je odprl v pižami in takoj, ko sem jih zaprla za seboj, me je pritisnil ob zid. Prosila sem ga, naj neha, on pa mi je govoril, da sem angel in da naj se samo sprostim. Ko je končal, mi je rekel, da je vse v redu in da mi zdaj ni treba za nič več skrbeti. Kot da bi mi naredil uslugo," je še povedala njegova žrtev.

BBC je odpuščal tiste, ki so ga razkrinkali

Poleg omenjene žrtve sta se še dve ženski odločili, da bosta razkrili svoji izkušnji s pohotnim voditeljem.

Enainpetdesetletna Katrina Rose pravi, da jo je napadel v svojem stanovanju, ko je bila stara komaj 14 let. Gostovala je v njegovi radijski oddaji, pozneje pa jo je povabil k sebi, da bi se 'pogovorila o tem, kako bi lahko uspela v šovbiznisu'. Dvainšestdesetletna Bebe Roberts pravi, da se je znal Savile pogosto pritihotapiti v sobe v internatih, v katerih so bila samo dekleta. V njeno posteljo je smuknil in jo posilil, ko je bila stara 15 let. Njegov nekdanji šofer razkriva, da so vsi, ki so spregovorili o njegovih nagnjenjih do deklic, dobili odpoved, ker so pri televizijski hiši BBC počeli vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi prikrili, da je njihov voditeljski zvezdnik v resnici posiljevalec.

"Zapeljeval je punčke, ki so bile stare komaj 12 let. Mamil jih je s sladkarijami in jim obljubljal, da bodo v njegovi oddaji. Pri BBC so celo zaposlili varnostnike, ki so stali pred njegovo garderobo, da bi deklicam preprečili, da hodijo vanjo, a vse so hotele spoznati Jimmyja, saj niso vedele, da je v resnici zver," pravi njegov nekdanji voznik.

Jimmy Savile je umrl 29. oktobra lani, dva dni pred 85. rojstnim dnem.

V dokumentarnem filmu Exposure: The Other Side of Jimmy Savile je prikazana 'živalska' stran slavnega voditelja.

Ob dekletih, ki so v filmu spregovorila o posilstvih, se je javilo še deset drugih, ki jih je Jimmy s svojim gnusnim početjem zaznamoval za vse življenje. Dokumentarec so že predvajali na britanski televizijski postaji ITV.

Sirotišnici plačal, da je posiljeval varovanke

Ljudje iz vodstva BBC pa vztrajno trdijo, da niso imeli pojma o tem, da je njihov zvezdnik posiljevalec otrok, da so morda sicer res slišali 'neke trače', a so jih preprosto ignorirali, ker je trač v njihovem poslu pač najbolj normalna stvar.

Savile pa je medtem punčke posiljeval v svoji garderobi, hotelskih sobah, svojem stanovanju, rolsrojsu, ki ga je moral šofer zapustiti in stražariti zunaj, medtem ko je Jimmy v njem posiljeval deklico ... Hodil je tudi po šolah in nadlegoval tamkajšnje učenke, redno je obiskoval celo Haute de la Garenne, zloglasno sirotišnico v Jerseyju, v kateri so pedofilom v zameno za denar dopuščali, da se 'igrajo' z njihovimi varovanci ...

Po drugi strani pa snemalci, voditeljski kolegi, pomočnice in producenti iste televizijske hiše pravijo, da je bila Savilova spolna nagnjenost k mladim dekletom javna tajna, ki jo je BBC zavestno in sistematično prikrival. Zatrjujejo, da se je Jimmy celo zmrdoval, da so 16-letne punce že prestare zanj, ker je seks z njimi tudi zakonsko dovoljen, in govoril, da so mu mlajše od 16 let zanimivejše in ljubše.

Vsi so ga gledali kot svetnika, bil pa je odvraten posiljevalec

Zaradi trditev, da so prikrivali njegove grozljive zločine, policisti že preiskujejo vodilne ljudi televizijske hiše BBC iz obdobja, ko je bil Savile voditelj.

V zadnjem času na policijo vsak dan prihajajo ženske, ki trdijo, da so njegove žrtve. Sicer pa so možje postave voditelja preiskovali že leta 2007, ko so dobili prvo prijavo, da je posiljeval mladoletnice in bil redni gost omenjene sirotišnice v Jerseyju. Takrat so ga zaslišali, a ga niso obtožili. Če bo tokratna preiskava pokazala, da so obtožbe resnične in da je bil Jimmy dejansko posiljevalec, mu bo kraljica posthumno odvzela naziv sir, ki ga je dobil leta 1990. Člani njegove družine pa vztrajno trdijo, da so vse obtožbe navadne izmišljotine.

"Jimmyja so vsi gledali kot svetnika, nihče pa ni verjel, da je opolzek, odvraten posiljevalec," je po pisanjih britanskih medijev, ki so jih povzeli v reviji Lea, še povedala ena od njegovih žrtev.