Simptomi globalne tragedije: Hrana v smeteh!

Kateri je najbolj očiten znak, da je z našo družbo nekaj zelo narobe? Enormne količine zavržene hrane, so prepričani Ekologi brez meja.

6. 10. 2012

Pa si poglejmo nekatera dejstva:

Na Zemlji prebiva 7 milijard ljudi, od tega kar 1 milijarda strada, pri tem pa FAO (Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo) ugotavlja, da več kot tretjina svetovne proizvodnje hrane konča v smeteh. To pomeni, da vsako leto na svetu odvržemo vrtoglavih 1,3 milijarde ton hrane, kar je dovolj, da v enem letu nahrani 3 milijarde ljudi.

Do leta 2050 bo svetovno prebivalstvo preseglo 9 milijard in zato se bo morala proizvodnja hrane povečati za 70 %. To seveda pomeni, bo že v bližnji prihodnosti prehranska oskrba postala eden ključnih svetovnih socialnih in okoljskih problemov, četudi se nam danes ne zdi tako.

In zakaj sploh odmetavamo hrano?

Daleč najpogostejša vzroka za odmetavanje hrane sta:

  • ker je skuhamo preveč
  • in/ali je ne pojemo/uporabimo pravočasno.

Največkrat in v največjih količinah odmetavamo svežo zelenjavo in sadje, pripravljene solate, pijače/napitke in pekovske izdelke, kot sta kruh in pecivo.

Zavržena hrana predstavlja tudi ogromne nepotrebne stroške. Za Slovenijo podatkov nimamo - v Veliki Britaniji, kjer zavržejo letno 6,7 milijonov ton živil in je od tega kar 1 milijon ton še užitne hrane, pa na ta način skozi okno vržejo za 772 milijonov EUR mesa in rib, 498  mio EUR kruha in za 406 mio EUR jabolk.

Več o tem na spletni povezavi Odvržena hrana: globalna tragedija.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri