Simbioza povezala več kot 8.300 ljudi

Vseslovenski prostovoljski projekt Simbioza, usmerjen v učenje veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše, je v minulem tednu postavil nov rekord.

28. 10. 2013

Tretja Simbioza je potekala na 326 lokacijah, kjer je ob podpori 89 lokalnih in 12 regionalnih koordinatorjev 3.529 prostovoljcev predajalo znanje 4.819 udeležencem. Skupno je most med generacijami tako gradilo 8.348 ljudi, med katerimi se je v primerjavi z lanskim letom še posebej povečalo število mladih.

Kljub vrsti rekordov je bila  tretja Simbioza najverjetneje zadnja – vsaj v tovrstni obliki.

S koncem delavnic poslanstvo Simbioze namreč že nadaljujejo novi medgeneracijski projekti, ki bodo skrbeli za povezovanje med mlajšimi in starejšimi čez celo leto. V Ljubljani že od septembra možnost stika med generacijami v stavbi Slovenijalesa nudi prvi medgeneracijski center, ki je nastal na pobudo ekipe Simbioze in Zavoda Ypsilon. Program centra, ki ga ustvarjajo številni prostovoljci, organizacije in podjetja se iz meseca v mesec krepi in obsega različne aktivnosti – od telovadbe, družabnih iger, računalniških delavnic, gledaliških iger, zabavnih dogodkov pa do knjižnice.

Z novembrom se pričenjajo tudi prva izobraževanja za Simbioza mojstre.

»Odobritev programa, ki bo v duhu socialnega podjetništva ponudil roko mladim, težje zaposljivim, in hkrati starejšim, ki potrebujejo pomoč pri vstopu v svet sodobne tehnologije, smo prejeli ravno v času zaključka delavnic. V prvem krogu si obetamo izobraziti 12 posameznikov, ki bodo starejšim pomagali pri delu z računalniki, naši cilji pa so še višji,«  je optimistična Ana Pleško.

Med drugim je v sklepni fazi pobude Simbioza šol, v sklopu katerih bodo šole dvakrat letno za starejše odpre njihove računalniške učilnice, kjer bodo učenci poučevali starejše.

Teden Simbioze pa je z obiski predstavnikov tujih držav pokazal, da je velik interes za idejo tudi v drugih državah.

»Letošnje delavnice je podprlo veliko imen iz domače politike, obiskale so nas delegacije iz Nemčije, Venezuele, Kitajske, Irske, Nizozemske, Avstrije, ZDA, gostili smo tudi uradni obisk zunanjega ministra Bosne in Hercegovine. Naša ideja je odlično sprejeta, saj medgeneracijski prepad postavlja izzive v številnih svetovnih državah. Pozitivne izkušnje, ki jih beležimo pri nas, lahko ponudijo izhodišče za podobne projekte po vsem svetu. Ravno danes se projekt na Dunaju predstavlja v sklopu UNISa predstavnikom informacijskega središča Združenih narodov. Želimo si, da Simbioza ponese ime Slovenije v svet in k temu si bomo gotovo prizadevali tudi v bodoče,« ambicije za širjene projekta v tujini povzema Žiga Vavpotič, pobudnik projekta.

»Iz imena projekta je letos postopno izpadel naš prvotni zaščitni znak, @. Simbioza namreč raste, se razvija in osvaja dimenzije, ki niso več povezane zgolj in samo s svetom tehnologije. Gradimo in širimo družbeni dialog, v katerem so vključene in slišane prav vse generacije,« še poudarja Vavpotič.

K uspehu letošnje Simbioze je prispevala tudi podpora gospodarstva, še posebej družb – sponzorjev, med katerimi so Simobil, Microsoft, HP, Vzajemna, SKB, Generali, Mercator, Pošta Slovenije, Sava turizem, Halcom ter številne partnerske organizacije.