Si že zamenjala pnevmatike na svojem jeklenem konjičku? Od danes naprej so obvezne zimske pnevmatike

Agencija za varnost prometa vse voznike motornih vozil vnovič poziva k menjavi pnevmatik, saj danes, 15. novembra nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme. Agencija podaja tudi uporabne napotke za varno vožnjo v jesenskih in zimskih razmerah.

Si že zamenjala pnevmatike na svojem jeklenem konjičku? Od danes naprej so obvezne zimske pnevmatike (foto: promocijski material) promocijski material
15. 11. 2019 | Promocijsko sporočilo

Ker se zimskim razmeram ne moremo izogniti, se je potrebno na spremenjene vozne okoliščine dobro pripraviti že jeseni, prav tako pa je potrebno pripraviti tudi svoje vozilo in ga temeljito pregledati. S pravilno pripravo vozila bodo vozniki lahko prišli varneje na cilj.

V jesenskih in zimskih razmerah so ustrezne pnevmatike ključnega pomena za varno vožnjo

Agencija poudarja, da so pnevmatike edini stični del vozila z voziščem, zato moramo poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Prav zaradi različnih lastnosti zimskih in poletnih pnevmatik je priporočljivo, da namestimo zimske pnevmatike, saj poletne ne omogočajo optimalnega oprijema cestišča, kar je še posebej izraženo ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču.  

  • Profil pnevmatik mora biti globok najmanj 3 mm. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. kovancem za 1 EUR (njegov zlati rob je namreč širok 3 mm) ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja.
  • Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke.
  • Pospeševanje, zavijanje in zaviranje z vozilom je v veliki meri odvisno od oprijema pnevmatik z voziščem, zato vedno zagotovite, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju ter pravilno napolnjene po priporočilih proizvajalca.
  • Snežne verige zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. V kolikor so potrebne oz. obvezne, morajo biti na pogonskih kolesih. Bodite pozorni na cestne odseke, označene s prometnim znakom »Uporaba snežnih verig«, kjer morate obvezno uporabiti snežne verige. Z nameščenimi verigami vozite največ 50 km/h.
  • Varnostno razdaljo je priporočljivo povečati. Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca, ali kolesarja, pri tem pa pazite, da ga ne poškropite s snežno brozgo.
  • Tehnika zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču je spremenjena. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko pot ustavljanja podaljša (prikaz na spodnji sliki).

Prav tako pred potjo vedno preverite stanje na cestah, redno preverjajte tudi delovanje zavor, uporabljajte žaromete podnevi, ob zmanjšani vidljivosti uporabite zasenčene žaromete in pred vožnjo očistite vsa stekla in led/sneg iz vozila.

Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v teh letnih časih še posebej velja za pešce in kolesarje. Priporoča se uporaba različnih svetlobnih in odsevnih teles, da boste za druge udeležence v prometu bolj vidni. Nevarnost predstavljajo tudi zasnežene ceste, ko vozniki motornih vozil veliko težje pravočasno ustavijo. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer nam lahko zagotovijo varnejše poti, tudi v neugodnih vremenskih pogojih jeseni in pozimi.