Si vedela, da je kravja hoja lahko navdih umetnikom? Preveri, nastala je čista mumetnost!

Krave in umetnost? Se tudi tebi na prvi vtis zdi, da je to nekaj, kar ni najbolj združljivo? No, motimo se, saj je kar petim slovenskim umetnikom uspelo dokazati nasprotno. 

Si vedela, da je kravja hoja lahko navdih umetnikom? Preveri, nastala je čista mumetnost! (foto: PROMO) PROMO
10. 11. 2021 | Promocijsko sporočilo

Prostopašne krave kot navdih

Res je, njihov navdih za umetniško ustvarjanje so bile tokrat prostopašne krave, ki vsak dan povprečno prehodijo kar tri kilometre. Seveda vmes tudi počivajo; ko ne počivajo, pa tako stoje kot med hojo jedo travo. Prežvekujejo jo pozneje med ležanjem na tleh.

Življenje prostopašne kravice je torej sestavljeno iz spanja, hranjenja in počivanja, kar bi jim včasih sredi mrzličnega delovnega dne lahko kar zavidala, kajne?

Skupina britanskih znanstvenikov pa v svoji študiji celo trdi, da prosta paša vpliva na počutje krav. Izsledki njihove raziskave nakazujejo, da so krave, ki se prosto pasejo, načeloma bolj samostojne, živahne in vitalne, vsekakor pa so bolj pristne in svobodne.

5 krav mumetnic in 5 mumetnikov

Ljubljanske mlekarne so prepoznale in spodbudile pet slovenskih umetnikov, ki so iz kravje hoje prav zares ustvarili umetnost. Pri tem jim je pomagala družina Strel s kmetije Na Kalu v Idrijskih Krnicah in seveda njihovih pet prostopašnih krav – Liska, Šipka, Bora, Siva in Droha –, ki so jim nadeli posebne ovratnice, opremljene s sledilnikom GPS.

Vsako uro so krave mumetnice javljale natančne mikrolokacije znotraj pašnika. Iz dobljenih koordinat so nato s pomočjo satelitskih posnetkov sestavili vzorce njihovih prostopašnih poti. In tako je začela nastajati Mumetnost – umetniška interpretacija vseh lepot proste paše in vseh dobrot pristnega mleka, ki medtem nastaja.

Ti vzorci poti pa so bili potem v navdih petim mednarodno priznanim slovenskim umetnikom – Alji Horvat, Natanu Esku, Nenadu Cizlu, Mitji Ficko in Vidi Igličar, ki so kravjo mumetnost interpretirali vsak po svoje, z vso umetniško svobodo.

Podrobneje slovenske mumetnike in njihovo mumetnost spoznaj TU.

Paša za oči

Mumetnost je umetniški projekt, ki poveličuje svobodo in pristnost. Povezuje krave in ljudi ter umetnost postavlja na povsem novo raven.

Od 8. novembra do 6. decembra 2021 si lahko ogledaš razstavo v galeriji EX Arte na Židovski ulici v Ljubljani, od 12. novembra dalje pa tudi na www.mumetnost.si.

P. S: Vstop je prost.