Si na FB in IG objavila ČRN kvadrat? MIslila si dobro, v resnici pa za tem stoji TO (grozaaaa!)

Preberi množično deljeno svarilo, ki zdaj prihaja iz tujine, in ljudi nagovarja, naj tega NIKAR ne počenjo! Opozoroilo je delil tudi CNN, zato ga jemlji resno! 

Si na FB in IG objavila ČRN kvadrat? MIslila si dobro, v resnici pa za tem stoji TO (grozaaaa!) (foto: Cosmopolitan Slovenija) Cosmopolitan Slovenija
4. 6. 2020

Minuli teden si verjetno tudi sama sodelovala v #BlackOutTuesday, ali pa si zanj na družabnih omrežjih vsaj že slišala. 

Akcijo so začeli aktivisti, ki zahtevajo spremembo zakonov po nehumani smrti Georga Floyda, po družabnih omrežjih pa se je razširila hitreje, kot je kdorkoli pričakoval.

Posamezniki, organizacije in blagovne znamke so na svojih Facebook in Instagram profilih množično začele objavljati črne kvadratke s ključnikom  #BlackLivesMatter, na ta dan, so se vplivneži, znani posamezniki, blagovne znamke in organizacije tudi odpovedale objavljanju svoje običajne vsebine.

Zakaj je s tem kaj narobe?

Kot poroča CNN, bi slednje lahko naredilo več škode kot koristi. Čeprav so bile objave dobronamerne, aktivisti zdaj opozarjajo, da objavljanje črnih kvadratkov s številnimi aktivističnimi ključniki bremzajo enega glavnih informacijskih kanalov gibanja.

"Zavedamo se, da z objavo niste želeli nič slabega, ampak iskreno povedano, to škodi sporočilu, ki ga želimo predati," je povedala aktivistka gibanja #BlackLivesMatter, Kenidra Woods in dodala, da omenjeni ključnik na družabnih omrežjih uporabljajo zato, da bi ljudem 'v živo' predajali informacije, kaj se dogaja na ulicah.

"Prosim, nikar ne objavljajte črnih kvadratkov in NE uporabljajte #BlackLivesMatter," je še dodala.

Kaj lahko storiš, da podpreš temnopolto skupnost?

1. Razumevanje, kaj pomeni navidezno zavezništvo

"Zavezništvo, ki služi samo na površini v prid "zaveznika", kaže mnenje, vendar ne gre pod površje in ni namenjeno odmiku od sistemov moči, ki zatirajo." - Latham Thomas

2. Poskrbi za svoje temnopolte prijatelje, družino, partnerje, ljubljene in sodelavce

To je čustveni in travmatični čas za skupnost in tvoja skrb pomeni več, kot si lahko predstavljaš. Vprašaj jih, kako lahko zagotoviš podporo.

3. Bodi pripravljena na nekaj dela

Zavedaj se, da soočenje z lastnimi privilegiji ne bo lepa ali zabavna izkušnja. V celotnem procesu lahko občutiš krivdo, sram in jezo.

4. Beri antirasistična dela

Ni dovolj, da ne podpiraš rasizma, potrebno si je prizadevati za antiracizem. Za tvoje učenje bo bistveno naslednje delo: Jaz in bela nadvlada (Layla Saad) in Kako biti antirasist (Ibram X. Kendi).

5. Izogibaj se deljenju travmatičnih vsebin

Ne glede na tvoje namene je ključno razmisliti o deljenju videoposnetkov o temnopoltih, ki so zlorabljeni, saj je za mnoge temnopolte lahko to tudi travmatično. Izogibaj se skupni rabi te vsebine, saj s tem povečuješ  dehumanizacijo temnopoltih.

Fotografije:

Vir: Cnn.com

Preberi še: Nosiš zapestnico OKOLI gležnja? Ne boš verjela, KAJ s tem sporočaš svetu (OMGGGGG!)

Priporočamo tudi: "Ljubim svojega fanta, a ves čas razmišljam o drugih moških - kaj je narobe z mano?" (zgodba Slovenke)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri