Še nekaj neuporabnih dejstev, ki jih morate vedeti

Vse, kar moraš vedeti o pokovki, jetrih polarnih medvedov in eni najbolj priljubljenih igrač na svetu.

Še nekaj neuporabnih dejstev, ki jih morate vedeti (foto: Simobil Orto) Simobil Orto
6. 10. 2015 | Promocijsko sporočilo

Kratka zgodovina pokovke

Azteki so pokovko uporabljali za lepšanje slavnostnega naglavnega okrasja in kranjcljanje kipov božanstev, ki so jih častili. V začetku 17. stoletja so francoski raziskovalci poročali, da so Irokezi pripravljali pokovko v glinenih posodah in jo uporabljali za juho. Sto let kasneje je v kolonialni Ameriki običajen zajtrk vključeval pokovko s sladkorjem in smetano, vendar so jo, kljub njeni priljubljenosti, v dvajsetih letih 20. stoletja prepovedali vnašati v kino dvorane, saj je njeno hrskanje motilo gledalce ob gledanju tihih filmov.

Jetra polarnega medveda so lahko smrtonosna

Polarne živali so se pogosto znašle na jedilniku Inuitov, vendar so se ti že od nekdaj izogibali uživanju njihovih jeter. Za Evropejce pa je bilo spoznavanje te modrosti usodno. Po zapisu v dnevniku Gerrita de Veera so njegovi možje leta 1597 grozovito oboleli po zaužitju jeter polarnega medveda. Člani ekspedicije so zaradi prekomernega vnosa vitamina A, ki se v velikih koncentracijah nahaja v jetrih polarnih živali, oboleli za akutno hipervitaminozo A. Najhujši primeri so se končali s poškodbami jeter, krvavitvami, komo in celo smrtjo.

Rubikova kocka ima 43.252.003.274.489.856.000 različnih kombinacij

Standardna Rubikova kocka (3x3x3) ima osem kotov in dvanajst robov. Obstaja 40.320 načinov prirejanja kotov kocke in 239.500.000 načinov prirejanja robov. Kocka ima več kot 43 kvintiljonov kombinacij, čeprav se zaradi lažjega razumevanja pogosto oglašuje, da jih ima (zgolj) več milijard. Če bi imeli toliko standardnih Rubikovih kock, kot ima ena Rubikova kocka kombinacij, bi lahko z njimi površje Zemlje prekrili kar 275-krat. Aktualni rekord reševanja standardne Rubikove kocke iz aprila 2015 je 5,25 sekund.

Mogoče se ti zdi ta članek uporaben ali pa tudi ne. Prepričani pa smo, da je tale povezava res uporabna: http://bit.ly/1FHtw5y

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri